Rokotukset ja matkasairaudet

Rokotukset ja matkasairaudet

Voimassa olevat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset ja tarvittaessa MPR- (mm. tuhkarokkoa vastaan)  ja poliorokotus ovat aina matkalla paikallaan. A-hepatiittisuojan antavaa pitkäaikaisrokotetta suositellaan nykyisin niin kaukomaille kuin Eurooppaan suuntautuville matkoillekin. Perusrokotusten lisäksi matkailijan rokotusten tarve määräytyy maanosan, oleskelun luonteen, ajankohdan ja keston mukaan. Rokotussuoja ja –tarve on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Myös influenssarokotteesta voi olla hyötyä hengitystieinfektioiden välttämisessä ennen matkaa ja matkan aikana.

Hyönteiset voivat levittää monia virus- ja muita tartuntoja, esimerkiksi malariaa, Chikungunya- ja Denguekuumetta sekä West Nile- ja zikavirusta. Hyönteisten pistojen välttäminen käyttämällä sopivaa vaatetusta, hyttyskarkotetta ja muita mekaanisia keinoja on viisasta: näin voi ehkäistä hankaliakin tartuntoja.

Tutustu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeisiin hyttysen pistoilta suojautumiseen.

Dengueinfektio on yleinen maapallon subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla Aasiassa (mm. Intiassa ja Thaimaassa), Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Afrikassa Afrikassa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen  mukaan yleistymässä myös Euroopassa.

Zikavirusta on esiintynyt mm. Etelä- ja Väli-Amerikassa, Thaimaassa, Malediiveilla ja Kap Verdellä. Hyttysiltä suojautuminen zikaviruksen varalta on erityisen tärkeää raskaana oleville naisille.

Chikungunya-kuumetta on esiintynyt mm. Intiassa, Koillis-Aasiassa sekä Karibialla.

West Nile –virusta on  esiintynyt mm. Afrikassa, Etelä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Jotkut maat vaativat todistuksen keltakuumerokotuksesta matkailijoilta, jotka saapuvat keltakuumealueilta tai ovat kulkeneet sellaisten alueiden läpi.

Ajankohtaista tietoa ja neuvoja, rokotusasioista ja malariatilanteesta saa terveyskeskuksista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilta (www.thl.fiMatkailijan terveysoppaasta.

Matkustaja on itse velvollinen huolehtimaan rokotuksista. Ota hyvissä ajoin yhteyttä terveyskeskuksesi rokotusneuvontaan tai lääkäriisi, joka osaa parhaiten arvioida rokotustarpeesi.