Passi ja viisumi

Kaikilla matkustajilla tulee aina olla mukanaan voimassaoleva matkustusasiakirja eli passi tai EU-maissa myös 1.3.1999 jälkeen myönnetty uudenmallinen henkilökortti.

Passintarkastus Schengen-maissa

Passintarkastus on poistunut Schengen-maiden (EU-maat lukuun ottamatta Iso-Britanniaa, Irlantia, Kyprosta, Bulgariaa ja Romaniaa) välisessä liikenteessä, mutta matkustajan henkilöllisyys saatetaan poikkeustilanteissa tarkistaa. Lennon lähtöselvityksessä henkilöllisyys tarkistetaan aina.

Passin voimassaolo

TUI suosittelee, että passi on määräysten muutosten varalta voimassa Eurooppaan ja lähialueille suuntautuvilla matkoilla 3 kk ja Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla 6 kk matkan jälkeen. Ota passista kopio mukaan matkalle. Joissakin maissa passikopio tulee pitää aina mukana henkilöllisyystodistuksena. Huomioithan myös, että rikkinäinen tai turmeltunut passi ei kelpaa matkustusasiakirjaksi.

Alla olevat tiedot (maaliskuulta 2016, muutokset mahdollisia) passin voimassaoloajasta ja viisumitarpeesta koskevat Suomen kansalaisia. Asiakaspalvelumme vastaa pyynnöstä muiden EU-maiden kansalaisten kysymyksiin määräyksistä.

Muiden maiden kansalaisten on itse tarkistettava kohdemaan suurlähetystöstä tai edustustosta voimassaolevat passi- ja viisumimääräykset ja he ovat itse vastuussa määräysten noudattamisesta. Myös mahdollisen transit- eli kauttakulkuviisumin tarve tulee huomioida lennoilla, joilla on välilasku tai koneenvaihto.

Passi- ja viisumisäännöt maittain

EU-maat

TUIn matkakohteista EU-maita ovat Bulgaria, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Kreikka, Kypros, Kroatia, Montenegro, Portugali, Ranska, Saksa ja Tshekki. Matkalla tulee olla mukana matkan ajan voimassaoleva passi tai 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 päivän oleskeluun. Lisätietoja tarvittaessa ko. maan suurlähetystöstä.

Dubai / Arabiemiraatit 

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisestä. Lain mukaan passissa ei saa olla Israelin leimaa. Huomaa, että Arabiemiraatit ei hyväksy väliaikaista passia matkustusasiakirjaksi. Väliaikainen passi kelpaa ainoastaan maasta poislähtöön tai transitiin vaihdettaessa Arabiemiraateissa lentokonetta matkalla kohti kotimaata. Suomen kansalaisilta ei toistaiseksi vaadita viisumia alle 30 päivän oleskeluun. Lähin viisumiasioita hoitava Arabiemiraattien edustusto on Saksassa, puh. +49 30 516 516.  

Egypti

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Viisumi vaaditaan. Maahantulokortti jaetaan lennolla ja siihen myönnetään viisumi lentokentällä saavuttaessa, viisumimaksu 18 e/hlö lisätään matkan hintaan. Erityispassien haltijoiden tulee selvittää ennen matkaa Egyptin suurlähetystöstä kulloinkin voimassa olevat viisumisäännöt. Tarvittaessa lisätietoja Egyptin suurlähetystöstä puh. 09 477 7470.

Jamaika

Erityisiä passin voimassaoloa koskevia määräyksiä ei ole, riittää että passi on voimassa matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että kaikilla kaukomatkoilla passi on voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset, joilla on Suomen passi, eivät tarvitse turistiviisumia alle 90 vrk oleskeluun. 

Kap Verde

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta vaaditaan Kap Verdeen viisumi. Viisumi on voimassa enintään 30 päivää kestäville matkoille. Viisumia varten pyydämme sinua täyttämään tiedot kaikista matkustajista aikaisintaan 1 kk ja viimeistään 10 vrk ennen matkan lähtöpäivää Minun lomani -sivulla. Viisumin hinta 25 e/matkustaja lisätään matkan hintaan.

Mikäli matkaa varatessa lähtöön on alle 10 vrk, matkustaja hankkii viisumin itse paikan päällä, lentokentällä saavuttaessa Kap Verdeen. Viisumimaksu on silloin noin 25 euroa. Eurot käyvät maksuvälineenä. Jos teet matkavarauksesi netissä, silloin kun matkalle lähtöön on alle 10 vrk, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyydä, että ylimääräinen viisumimaksu poistetaan matkavaraukseltasi.

Jos et ole EU:n kansalainen, sinulla on muukalaispassi tai sinulla ei ole kansalaisuutta, tulee sinun itse tarkistaa viisumitarve ja hankkia viisumi Kap Verden konsulaatista. Lähin edustusto on Tukholmassa puh. +46 8 742 29 27. TUI ei vastaa viisumin hankkimiseen liittyvistä kuluista, eikä viisumin eväämisestä tai puuttumisesta aiheutuvista mahdollisista ongelmista tai kustannuksista.

Malediivit

Erityisiä passin voimassaoloa koskevia määräyksiä ei ole, riittää että passi on voimassa matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että kaikilla kaukomatkoilla passi on voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset saavat viisumin Malen lentokentällä maahan saapuessaan.

Mauritius 

Erityisiä passin voimassaoloa koskevia määräyksiä ei ole, riittää että passi on voimassa matkan ajan. Suosittelemme kuitenkin, että passi olisi voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Meksiko

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Maahan saavuttaessa täytettävä maahantulokaavake, johon on merkitty oleskeluaika, on säilytettävä maasta poistumiseen asti. Meksikon suurlähetystö puh. 09 586 0430.
Passin kuvasivusta on hyvä ottaa kopio ja pitää se mukana matkan ajan. 
Koska lennot Meksikoon kulkevat USA:n ilmatilan kautta, edellyttävät USA:n viranomaiset lentoyhtiöltä tiettyjen ns. Secure flight -tietojen keräämistä ja ilmoittamista matkustajista ennen lennon lähtöä Helsingistä.
Lue lisää Secure flight -käytännöstä.

Sri Lanka

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Kaikkien matkustajien on anottava sähköisesti maksullinen matkustusvaltuutus (Electronic Travel Authorization) osoitteessa www.eta.gov.lk. Hinta on noin 35 USD ja matkustaja on itse velvollinen hakemaan matkustusluvan. Maksu suoritetaan luottokortilla (Visa, MasterCard, American Express) anomuksen yhteydessä. Maksua ei palauteta kun anomus on tehty. Alle 12-vuotialta lapsilta ei peritä maksua.

Sri Lankan viranomaiset lähettävät hyväksynnän sähköpostilla kun valtuutus on myönnetty. Hyväksytty valtuutus on voimassa 3 kk myöntämispäivästä ja sillä voi oleskella maassa 30 päivää. Kopio hyväksytystä valtuutuksesta tulee ottaa mukaan matkalle.

Valtuutuksen voi anoa myös saavuttaessa Colombon lentokentällä (40 USD), mutta suosittelemme sen anomista etukäteen.

Thaimaa

Passin on voimassa 6 kk maahan saapuessa sekä maassa oloaikana.  Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 30 päivän pituisilla matkoilla (max. 90 pv 6 kuukauden jaksolla). Kestoltaan 30 pv pidempien matkojen viisumi ei sisälly matkan hintaan. Lisätietoja Thaimaan suurlähetystöstä, puh. 09 6122 6410.

Turkki

Passin on oltava voimassa vielä 6 kk Turkkiin saapumisen jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 3 kk oleskeluun. Huomaa, että Turkissa vierailevien matkailijoiden oleskelun kokonaisaika ei saa ylittää 90 päivää 180 päivän jaksolla. Yli edellä mainitun 90 päivää maassa oleskelevien ulkomaalaisten matkailijoiden tulee hakea oleskelulupaa. Lisätietoja Turkin suurlähetystöstä, puh. 09 6122 6100.

Turkin passilain mukaan maahan saapuvalla henkilöllä on oltava passissaan vähintään yksi tyhjä sivu Turkin viranomaisten maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Mikäli henkilön passissa ei ole tyhjää sivua viranomaisten merkintöjä varten, viranomaisilla on oikeus estää henkilön maahanpääsy.

Lisätietoja Turkin suurlähetystöstä, puh. 09 6122 6100, konsuliasioissa (arkisin klo 14-16) puh. 09 6122 6161.  

Vietnam

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk maahan saavuttaessa. Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia korkeintaan 15 päivän (Phu Quoc 30 päivän) pituisilla matkoilla. Yli 15/30 päivän pituisille matkoille viisumi tulee hankkia itse Vietnamin suurlähetystöstä Helsingistä tai viisumipalvelun kautta.

Yhdysvallat

ESTA
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin, mutta matkustusvaltuutus (ESTA) on haettava ennakolta ja se edellyttää sirullista ns. e-passia. Matkustajan on lennolle päästäkseen itse anottava matkustusvaltuutus ehdottomasti viimeistään 72 tuntia ennen lennon aikataulunmukaista lähtöaikaa. On tärkeää, että hakemuksessa annetut tiedot vastaavat passin tietoja. Haet ja maksat kaksi vuotta voimassaolevan matkustusvaltuutuksen itse.

Kun olet saanut hakemusnumeron, ota se talteen ja säilytä se muiden matkustusdokumenttien kanssa koko Yhdysvaltain matkasi ajan. Hakemusnumeroa voidaan kysyä lennon lähtöselvityksessä. 

Varo sivustoja, jotka välittävät matkustuslupia kalliimpaan hintaan kuin virallinen sivusto. Suosittelemme, että haet matkustusvaltuutuksen Yhdysvaltain viranomaisten ylläpitämältä viralliselta ESTA-sivustolta.

E-passi
1.4.2016 alkaen USA:han matkustavilta edellytetään hyväksytyn ESTA-hakemuksen lisäksi koko matkan ajan voimassa olevaa e-passia. E-passin merkkinä passin kannessa on erityinen e-passin merkki sekä elektroninen siru.

Secure Flight
USA:n viranomaiset edellyttävät kaikkien USA:han tai sen ilmatilan kautta lentävien lentoyhtiöiden ilmoittavan tietyt tiedot matkustajistaan kuten täydellinen nimi (sama kuin passissa), sukupuoli ja syntymäaika. Nämä tiedot tulee ilmoittaa lentoyhtiölle viimeistään 8 päivää ennen matkaa. Lentoyhtiöiden käytännöt vaihtelevat ja osa lentoyhtiöistä kerää tiedot suoraan varauksilta kun taas toiset edellyttävät tietojen ilmoittamista kotisivuillaan. Tarkista omaa lentoasi koskevat säännöt omalta lentoyhtiöltäsi. 

APIS
USA:n viranomaiset edellyttävät, että lentoyhtiöt toimittavat tietyt passi- ja matkustajatiedot matkustajista, jotka lentävät USA:han/USA:sta. Tiedot kerätään APIS-järjestelmään (Advanced Passenger Information System). Eri lentoyhtiöillä on eri säännöt tarvitsemiensa tietojen keräämiseen, joten tarkista omaa lentoasi koskevat säännöt omalta lentoyhtiöltäsi. Tiedot on hyvä toimittaa lentoyhtiölle mahdollisimman pian varauksen teon jälkeen.