Inspiration
Lapsen kanssa lomalle

Lapsen kanssa lomalle

2016-12-27

Lomailu lasten kanssa sujuu mukavasti, kun matkaan valmistaudutaan huolellisesti ja mukana on rutkasti rentoa asennetta. TUIlla pitkään eri tehtävissä työskennellyt Kristiina on reissannut perheineen eri puolilla maailmaa. Nyt jo 7- ja 12-vuotiaat pojat ovat olleet matkassa mukana vauvasta lähtien. Lue Kristiinan 10 vinkkiä rentoon perhelomaan.

Valitse lomakohde huolella
Tutustu lomakohteeseen etukäteen ja selvitä, miten kohde sopii juuri sinun perheellesi. Esimerkiksi kuinka pitkä lentoaika kohteeseen on? Kuinka kuuma siellä on? Mitä rokotuksia tarvitaan? Saako periltä lastenruokia ja vaippoja? Löytyykö lastensänky, entä turvaistuin? Minkälainen maasto kohteessa on, pystyykö siellä käyttämään rattaita? Entä uimaranta; matala vai syvä, pikkukiveä vai hiekkaa?

Hotelli juuri meidän perheelle
Kun lapset viihtyvät, loma on lomaa aikuisillekin. Perhehotellikonsepteissa palvelut on tarkkaan mietitty pienimpienkin matkalaisten näkökulmasta. Aktiivisille ja liikunnallisille perheille löytyy myös omat konseptihotellinsa, joissa koko perhe voi harrastaa lempilajejaan.

Lentoon valmistautuminen
Valitse pienten lasten kanssa matkustaessasi mahdollisimman hyvin päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkä lento menee sujuvimmin, jos lapsi voi viettää siitä ainakin osan nukkuen. Käsimatkatavarat kannattaa pakata huolellisesti, esimerkiksi vauvanruoat saa turvatarkastuksen läpi vain avaamattomissa alkuperäispakkauksissaan. Vahinkoja sattuu – ja lennolle kannattaakin ottaa myös varavaatteet niin lapsille kuin aikuisillekin. Varaa lapsille myös jotain puuhattavaa lennon ajaksi: piirustusvälineitä, puuhakirja, lukemista tai muuta kätevästi mukana kulkevaa. Tabletille voi myös ladata etukäteen kiinnostavia pelejä ja elokuvia.

Porukalla matkaan
Jos lähtee matkalle yhdessä tuttavaperheen tai isovanhempien kanssa, lapsilla on aina seuraa ja lapsia voi vahtia välillä vuorotellen. Tällöin jokainen aikuinen saa vuorollaan rauhassa nautiskella vaikkapa kirjasta uima-altaalla.

Ota rennosti, älä kiirehdi
Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu. Varaamalla hyvin aikaa esimerkiksi siirtymisiin, voi yllätyksiinkin kuitenkin suhtautua rennosti. Esimerkiksi lentokentälle kannattaa mennä sen verran ajoissa, että pissatauot ja vaipanvaihdot sujuvat hötkyilyittä.

Pulikoiminen on parasta
Uima-allas on perheloman ehdoton keskipiste. Kannattaakin siis valita sellainen hotelli, jossa on hyvät ja viihtyisät allasalueet ja kiva ranta lähellä. Lämpimässä vedessä pulikoidessa uimataitokin kehittyy melkein huomaamatta.

Suojaudu auringolta
Aurinkoa kannattaa ottaa kohtuullisesti. Tarkista, että aurinkovoiteen suojakerroin on riittävän korkea. Keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta on paras pysytellä varjossa. Lasten iho on herkempi kuin aikuisten, ja se on suojattava auringolta ohuilla puuvillavaatteilla ja aurinkohatulla. Myös UV-vaatteet ovat hyvä suoja altaalla ja rannalla. Kuumalla ilmalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että lapset juovat tarpeeksi. Kosteuspyyhkeet ja käsidesi kannattaa pitää aina ulottuvilla. Pieni matka-apteekki kannattaa myös pakata mukaan.

Tuttuja ja uusia makuja
Ruoka ja makunautinnot ovat tärkeä osa matkailua. Lapsia kannattaa rohkaista kokeilemaan uusiakin makuja. Erityisesti alle vuoden ikäisen lapsen kanssa matkustettaessa kannattaa reissuun kuitenkin varata mukaan omat, tutut ruoat. Käteviä matkavälipaloja hieman isommillekin lapsille ovat esimerkiksi pikapuurot, joihin tarvitsee vain lisätä keitetty vesi.

Sopivasti ohjelmaa
Perhelomalla tärkeintä on kiireetön yhdessäolo. Ei siis kannata varata joka päivälle retkiä tai muuta ohjelmaa. Lapsillehan koko loma uusine paikkoineen ja ihmisineen on suuri seikkailu. Suunnitelkaa ja päättäkää yhdessä retket ja muut lomatekemiset niin, että kaikkien lomatoiveet täyttyvät.

Turvallista ja helppoa matkaa
Kaikki ei välttämättä suju aina suunnitelmien mukaan. Valmismatka on turvallinen ja helppo tapa matkustaa. Apu on aina tarvittaessa lähellä, ja myös valmismatkalaki turvaa lomailijan oikeuksia erilaisissa poikkeustilanteissa.

SallaS