Matkailutrendit 2018 – loma ihan pihalla

Suomalainen matkailija haluaa tänä vuonna lomallaan istua hotellissa omalla terassilla, veden äärellä, useimmiten Kreikassa. Välttämättä ei haittaa, vaikkei lomalla olisikaan hirveästi suunniteltua ohjelmaa. Palautumisesta ja levosta on tullut megatrendi – ja siihen halutaan löytää täydelliset puitteet. Listasimme TUIn matkailutrendit vuodelle 2018!

1. Ihan pihalla

Parvekkeet, terassit, patiot, kuistit… Pohjoismaalaiset matkailijat rakastavat viihtyisiä ulkotiloja – ja tämä näkyy myös suosikkihotellien suunnittelussa. Terassin tai parvekkeen tulee olla hotellihuoneen luonteva jatke, jossa voidaan viettää aikaa vaikka suuremmallakin seurueella.

Pohjoismainen terassihysteria ja halu asua veden äärellä ovat selitys myös sille, miksi swim up -huoneista on tullut niin suosittuja. Hyvä esimerkki on vaikkapa uusi TUI Sensatori Resort Rhodes by Atlantica -hotelli, joka valmistuu ensi kesäksi Rodokselle: Lähes puolet huoneista tulee olemaan swim up -huoneita, eli niiden terasseilta on suora käynti uima-altaaseen.

2. Vesi vanhin voitehista

Vesi on yksi onnistuneen loman tärkeimmistä elementeistä. Puhdas juomavesi on tietysti elintärkeää, mutta on vedellä muitakin hyviä ominaisuuksia: Useiden tutkimusten mukaan veden äärellä tai vedessä meistä tulee onnellisempia, terveempiä ja keskittymiskykyisempiä.
EU:n vuosittaisen raportin mukaan Euroopan puhtaimmat uimavedet löytyvät Kyprokselta. Polskiminen näissä kristallinkirkkaissa vesissä ei siis ole pelkästään hauskaa, vaan myös hyödyllistä.

Kyproksen rantoja huuhtova merivesi on Euroopan puhtainta EU:n vuosittaisen raportin mukaan.

3. Hygge goes holiday

Kotoilu ja vällyjen välissä fiilistely on edelleen pop, mutta nyt lämpimään hyggetunnelmaan halutaan päästä myös reissussa. Aktiivilomat ovat jo vuosia kasvattaneet suosiotaan, mutta nyt niiden vastapainoksi on ihan okei ja jopa trendikästä olla tekemättä lomalla yhtään mitään: hidastaa, mietiskellä, lueskella, nautiskella, venytellä ja käpertyä ihanaan lomahyggeen.

Aikuisille suunnatuissa TUI Blue For Two -hotelleissa on tarjolla tyylikkään ja seesteisen ilmapiirin lisäksi terveellistä ja intohimolla valmistettua ruokaa, joogaa, tasokas spa ja rauhallista iltaohjelmaa – eli yksityiskohtia myöten täydelliset puitteet hyggeilyyn.

4. Hyödylliset elämykset

Hotelleilla järjestetään nykyään paljon erilaisia aktiviteetteja – muutakin kuin himoliikuntaa. Rentoon lomapäivään saa mukavasti vaihtelua osallistumalla lyhyelle kielikurssille, valokuvauskävelylle, ruokakurssille, viininmaistajaisiin tai vaikkapa ohjattuun tähtitaivaan katseluun. Yhä useammat haluavat tehdä matkallaan myös jotain paikallisesti hyödyllistä, kuten osallistua vaikkapa merikilpikonnien pelastusprojektiin.

5. Leffabongausta

Harry Potterin Lontoo, James Bondin Korfu, Pretty Womanin Los Angeles… Eri elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikoista on muodostunut suosittuja matkailunähtävyyksiä. Kroatian Dubrovnikista on tullut Game of Thrones -fanien “pyhiinvaelluskohde”. Kaupungissa voi osallistua mm. Game of Thrones -vaellukselle, jonka oppaista useat ovat itse toimineet avustajina sarjan teossa.

Dubrovnikin upea keskiaikainen ympäristö on houkutellut Kroatiaan monia elokuvantekijöitä. Kaupungin eri osat ovat saaneet esittää niin King's Landingiä kuin Mereeniä huippusuositussa Game of Thrones -sarjassa.

6. (V)ideoita

Video or it didn’t happen! Lyhyet videotarinat ovat yhä suositumpi tapa jakaa somessa autenttisia lomatunnelmia vaikkapa livenä suoraan kohteesta. Katsojat puolestaan saavat videoista uusia vinkkejä oman lomakohteen löytämiseen ja ylipäätään matkailusta inspiroitumiseen. Nordic Travel Studyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista matkailuvideoiden katselijoista kertoo saaneensa niistä inspiraatiota lomansa suunnitteluun.

7. Baby moon

On jo melko tavallista, että vauvaa odottavat pariskunnat lähtevät pienelle hemmottelulomalle ennen lapsen syntymää. Lämpimässä on hyvä lujittaa parisuhdetta, valmistautua muuttuvaan elämäntilanteeseen ja kerätä voimia tuleviin ponnistuksiin.

8. Kauas kesälläkin

Moni haluaa matkustaa kesälläkin jonnekin kauemmas – onhan kesällä yleensä myös pidemmät lomat. Tähän tarpeeseen TUIn kesävalikoimaan on otettu mukaan myös kaukokohteita reittilennoin. Esimerkiksi Thaimaa, Meksiko ja Mauritius ovat aidoimmillaan varsinaisen matkailusesongin ulkopuolella.

Nousevat kohteet 2018

Kreikka

Kreikka on varmaa aurinkoa, ihania rantoja ja aitoa tunnelmaa lyhyen lentomatkan päässä – ei siis ihme, että se on TUIn kesävalikoimassa edelleen suosituin kohdemaa. Ja suosio sen kuin kasvaa. Kesän 2018 Kreikan-lomia on varattu TUIlta jo 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

TUIn lomavalikoimasta löytyy 8 kaunista Kreikan saarta: Rodos, Kreeta, Kos, Zakynthos, Samos, Korfu, Santorini ja Kalymnos. Hotellivalikoima on laaja ja tasokas, uutuutena on mm. Blue Star Euphoria Resort Kreetalla, johon kulminoituu kaikki tulevan kesän perhelomatrendit: 5 tähteä, All Inclusive, terveellistä lähiruokaa, spa, upeat treeniolosuhteet, vesipuisto… TUI ja yhteistyökumppanit ovat investoineet hotelliin 45 miljoonaa euroa.

Uniikki Blue Star Euphoria Resort on yksi kesän 2018 mielenkiintoisimmista hotelliuutuuksista Kreetalla. Se on moderni kuntoiluhotelli, jolla on lisäksi kaksikerroksinen spa ja oma vesipuisto.

Turkki

Turkki tekee comebackin. Ensi kesän Turkin-lomien myyntivauhti on 380 prosentin kasvussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna! Erittäin hyvä hinta-laatusuhde, sopivan lyhyt lento, miellyttävä ilmasto, erinomainen valikoima lapsiystävällisiä All Inclusive -hotelleja, herkullinen ruoka, hyvät golf-kentät, mielenkiintoinen historia... siinä muutamia syitä Turkin suosioon.

Kap Verde

Kap Verdelle pääsee nyt suorin lomalennoin. Kaukolomalle upeiden pitkien hiekkarantojen ääreen on siis mahdollista matkustaa noin 8 tunnissa. Kap Verde hienoine All Inclusive -hotelleineen on ihanteellinen ”vain olla” -lomailuun, mutta toki paikalliset ruuat, musiikki, tanssi ja mielenkiintoiset retket avaavat mahdollisuuden myös todelliseen kulttuurilomaan.