Valokuvaaja Veikko Kähkönen etsii matkoilta kaunista valoa ja yllättäviä kohtaamisia

12.11.2017
SallaS
Monet muoti- ja matkailulehtien kansikuvat ovat Veikko Kähkösen ottamia. Veikko kulkeekin kameransa kanssa ahkerasti ympäri maailmaa – parhaillaan hän on parin kuukauden matkalla Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Lähtöselvitys

Kuka: Valokuvaaja Veikko Kähkönen
Mikä saa lomalla hymyilemään: Ihmiset, yllättävät kohtaamiset

Minne ensimmäinen ulkomaanmatkasi suuntautui?

– Synnyin ja asuin ensimmäiset 3 vuotta elämästäni Ranskassa. Normandia ja Pariisi ovat lapsuuden maisemiani, joissa kävimme usein vielä Suomeen muutettuamme. Muistan hyvin esimerkiksi sen, kuinka suklaavanukas räjähti housuilleni Pariisin Disneylandin vuoristoradassa – ja loppupäivän näytin siltä kuin olisi käynyt isompikin vahinko.

Miksi tykkäät matkustella? Mikä matkailussa on parasta?

– Matkailu ja ns. tien päällä oleminen antaa minulle vahvan kokemuksen siitä, että olen elossa. Matkalla ei ikinä tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu ja ilmassa on seikkailun tuntua.

Mitä ilman et voi matkustaa? Mitä pakkaat aina reissuille mukaan?

– Kameran lisäksi minulla on aina matkoilla mukanani hyvät muistiinpanovälineet: muistikirja ja kynä. Ideat pitää saada merkittyä tarkkaan ylös joko tekstinä tai piirroksina.

Mikä on lempilomakohteesi? Mikä maa on vienyt sydämesi?

– Etelä-Afrikkaan tulin ensimmäisen kerran vuosi sitten ja parhaillaan olen täällä jo neljättä kertaa. Voimakas luontokokemus, erilaiset kulttuurit ja superystävälliset ihmiset yhdistyvät täällä. Kapkaupungissa vuoret luovat jykevän tunnelman, valo on todella kaunis ja tuntuu aivan kuin taivaskin olisi jotenkin korkeammalla kuin muualla.

– Myös Tokio, jossa olin työkeikalla kaksi vuotta sitten, teki minuun suuren vaikutuksen. Se oli visuaalisestikin niin erilainen maailma – aivan kuin olisin astunut videopelin aloituskuvaan.

Mikä on ihanin / hauskin / kamalin lomamuistosi?

– Matkoilla tulee jatkuvasti vastaan hauskoja tilanteita. Muutama päivä sitten olin tankkaamassa autoa ja törmäsin mieheen, jolla oli neljä isoa koiraa autossaan. Kysyin mieheltä, että saanko ottaa koirista kuvia. Ja niinhän siinä kävi, että löysin itseni istumasta noiden karvakuonojen välistä, kun matkustimme yhdessä läheiselle farmille kuvaamaan. Naamakin tuli pestyä samalla.

Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle maailmalla? Kaipaatko jotain Suomesta, kun olet reissussa?

– Puhdas, raikas vesi on asia, jota Suomesta oppii arvostamaan maailmalla. Esimerkiksi täällä Etelä-Afrikassa kuivuus piinaa juuri nyt todella pahasti. Kaikkialla kehotetaan säästämään vettä: suihkussa saa olla enintään 2 minuuttia ja vessan vetämistäkin pitää harkita. On niissä Suomen paljon parjatuissa sateissakin siis puolensa!