Hyvä tietää: Saranda

 • Pääkaupunki

  Tirana
 • Valuutta

  Lek (ALL)
 • Kieli

  Albania
 • Väkiluku

  41 700
 • Aikaero

  + 1 t.

Hyvä tietää

 • Lentoaika

  Suora lento Helsingistä Korfulle n. 3 t 30 min., josta viikon jälkeen matkustat lautalla Albaniaan (lue lisää kohdasta Matka lentokentältä).

 • Matka lentokentältä

  Ennen 25.4.2019 tehdyt matkavaraukset:
  Kuljetukset (meno-paluu) lentokentän ja hotellin välillä sisältyvät matkan hintaan ja sisältävät bussikuljetuksen Korfun lentokentältä 1. yön hotelliin Korfulla (menomatka) ja sieltä edelleen satamaan, lauttamatkan Korfu–Saranda sekä kuljetuksen Sarandan satamasta edelleen hotellillesi.

  Huom! Koska kesän 2019 lomalentomme Helsingistä laskeutuu Korfulle myöhään illalla, jolloin viimeiset lautat Albanian puolelle ovat jo menneet, yövyt ensimmäisen yön Korfun puolella hotelli Silverbayssa (n. 6 km satamasta), josta jatkat aamulautalla Albaniaan. Noutoaika hotellilta ilmoitetaan saavuttaessa Korfulle. Korfulla yöpymisestä peritään paikallinen turistivero (1,50 e/yö/huone), joka tulee maksaa suoraan hotellille.

  25.4.2019 alkaen tehdyt matkavaraukset (1. vko Korfulla ja 2. vko Albaniassa):
  Lentokenttäkuljetus on varattavissa lisäpalveluna. Kun varaat lentokenttäkuljetuksen, sisältää se kaikki kuljetukset lentokentän, hotellien ja satamien välillä sekä lauttamatkan.

  Näin matkustat
  Satamasta matkustat lautalla (n. 40 min. tai 1,5 t lautasta riippuen, lue lisää alempaa) Sarandan satamaan. Satamassa odottaa bussi, joka vie sinut lyhyen matkan hotellillesi. Huomioi, että joskus Korfun satamassa lautat saattavat odottaa muilla lennoilla saapuvia.

  Kaksi erilaista lauttaa
  Lautta voi tarkoittaa joko nopeaa (matka n. 40 min.) kantosiipialusta tai hitaampaa (matka n. 1,5 t) lauttaa. Kummalla matkustat Albaniaan, riippuu lentosi saapumisajankohdasta ja matkustuskaudesta, etkä voi siis itse vaikuttaa asiaan.

  Passintarkastus
  Passintarkastus tapahtuu maasta toiseen siirryttäessä sekä Kreikan Korfulla että Albanian Sarandassa, sekä meno- että paluumatkalla. Mikäli alle 18-vuotias lapsi matkustaa yhdessä molempien vanhempiensa kanssa, joilla on sama sukunimi kuin lapsella, ei erityislomakkeita Albaniaan matkustettaessa tarvita. Erityislomake tulee täyttää kotona ja ottaa matkalle mukaan, mikäli 1) lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, 2) lapsella on eri sukunimi kuin vanhemmilla tai lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi tai 3) lapsi matkustaa muiden kuin omien vanhempiensa kanssa.

 • Rannat

  Ranta- ja kävelykatujen lähellä on useita suosittuja rantoja, kysy hotelliltasi mikä on sinua lähinnä. Rannoilla on rantabaareja ja vuokrattavia aurinkotuoleja. Useimmat rannoista on pikkukivi- tai sorarantoja, minkä johdosta vesi on ihanan kirkasta.

  Rannat eivät ole erityisen matalia, aikuiset ylettyvät pohjaan yleensä vielä n. 5–10 m päässä rannasta. Kaksi aurinkotuolia ja -varjo maksavat keskimäärin n. 6 e/pv.

 • Koe enemmän

  Useilla rannoilla voi harrastaa vesiurheilua. Myös sukelluskeskuksia ja polkupyörävuokramoja on.

  Kauniilla niemellä sijaitsevaan Ksalimi-naapurikylään pääset paikallisbussilla, vuokra-autolla tai taksilla n. 30 minuutissa. Ksalimissa on kauniisti kumpuilevaa maisemaa, oliivilehtoja, upeita rantoja ja kylän edustalla idyllisiä saaria.

  Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä vain noin 15–45 minuutin ajomatkan päässä ovat Lekuresin 1500-luvun linna, Blue Eye -luonnonlähde (Sininen lähde) sekä antiikinaikainen Butrintin rauniokaupunki, joka hyvin säilyneiden amfiteatterin raunioidensa johdosta on päässyt mukaan Unescon maailmanperintölistalle.

  Syyskuussa järjestetään Sarandassa elokuvafestivaalit – Dea Open Air International Film Festival.

 • Autonvuokraus

  Vuokraa auto Sarandan lomallesi kätevästi kauttamme yhdeksi tai useammaksi päiväksi.

  Lue lisää autonvuokrauksesta Albaniassa »

 • Liikkuminen lomakohteessa

  Etäisyydet
  Sarandan keskustasta Lekuresin linnaan n. 2 km (jyrkästi vuoren rinnettä ylös), naapurikylä Ksalimiin n. 15 km, luonnonkauniille Blue Eye -lähteelle n. 23 km, Butrintin raunioille n. 28 km, viehättävään Gjirokastran kaupunkiin vuoristossa n. 56 km ja Albanian pääkaupunki Tiranaan n. 280 km.

  Liikenneyhteydet
  Paikallisbussi on hyvä ja edullinen tapa liikkua lyhyitä matkoja. Esimerkiksi matka naapurikylä Ksalimiin maksaa n. 2,50 e.

  Taksi on myös edullinen, kätevimmin tilaat taksin hotellin vastaanotosta. Taksimatka Lekuresin linnalle maksaa n. 12 e, Ksalimiin n. 18 e, Butrintiin n. 24 e ja Gjirokastraan n. 40 e. Takseissa ei ole mittareita, joten sovi hinta etukäteen.

 • Lasten kanssa

  Saranda sopii hyvin perheille, varsinkin perheille joiden lapset ovat jo hieman isompia. Liikenne saattaa olla vilkasta suuremmilla kaduilla ja rannat eivät ole erityisen matalia.
  Rantakadulla ja huvivenesataman läheisellä kävelykadulla on tasaista ja helppo kulkea. Mutta monin paikoin on jyrkkiä mäkiä. Sataman lähellä on leikkipuisto. Suuremmissa ruokakaupoissa myydään vaippoja ja lastenruokia purkeissa.

 • Ravintolat ja iltaelämä

  Sarandassa on paljon ravintoloita ja baareja, eniten sataman lähikortteleissa. Albanilaista keittiötä on inspiroinut niin Balkan kuin Kreikka ja Italia. Kala ja lähituotetut vihannekset muodostavat aterioiden perustan yhdessä maukkaiden leikkeleiden kanssa.

  Huvivenesataman lähellä on myös paljon nuorison suosimia baareja, joissa on joskus myös livemusiikkia.

  Sarandan kaupungin laidalla on myös muutama suurempi yökerho, jossa tanssi jatkuu pitkälle yöhön, esimerkiksi Mango Beach ja Factory Club, jotka molemmat sijaitsevat n. 5 km keskustasta etelään.

 • Ostokset

  Sarandassa ei ole suuria ostoskeskuksia merkkiliikkeineen, niiden sijaan on paljon pikkukauppoja, joissa myydään laukkuja, koruja, t-paitoja ja tuliaisiksi sopivia tavaroita. ”Farmer’s Market”, lähellä satamaa, on oikea paikka, kun haluat ostaa lähituotettuja herkkuja kuten juustoja, oliiviöljyä, hunajaa, tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

 • Hintataso

  Kaupassa: 1 l vesipullo n. 0,60 e, virvoitusjuoma (33 cl) n. 0,90 e.
  Ravintolassa: Olut (50 cl) n. 2,50 e, pizza n. 8 e, kevyt lounas n. 8–12 e, kevyt päivällinen n. 11–14 e.

 • Asukasluku

  Sarandan kunnassa on vakituisia asukkaita n. 41 700, koko Albaniassa n. 2,9 miljoonaa.

 • Adapteri

  220 V. Adapteria ei tarvita.

 • Liikuntaesteiset

  Liikenne on vilkasta pääkaduilla ja paikoin jalkakäytävät ovat kapeat ja vaikeakulkuiset. Kaupunki sijaitse vuoren juurella, joten alueella on paljon mäkiä.

  Kaikilta hotellisivuiltamme löydät tietoa hotellin palveluista ja huoneista kohdasta ”Tietoa hotellista”. Mikäli hotellissa on liikuntaesteisille soveltuvia huoneita, löydät sieltä myös lisätietoja näistä huoneista.

 • Tärkeä tietää

  Saapuminen lomakohteeseen ja huoneenluovutus
  Lue lomakohteeseen saapumisesta ja huoneenluovutuksesta.

  Valuutta ja luottokortit
  Lek (ALL).
  Monissa kaupoissa ja ravintoloissa voi maksaa myös euroilla, joskaan kurssi ei välttämättä ole kovin edullinen. Kannattaakin vaihtaa jonkin verran valuuttaa jo ennen matkaa pikkuostoksia varten.

  Suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa voi maksaa luottokorteilla (MasterCard ja Visa), mutta pikkukaupoissa ja takseissa käytetään yleisesti käteistä.

  Sarandan keskustassa on muutama pankki ja 5–10 pankkiautomaattia. Kysy hotellin vastaanotosta lähimmän sijainti.

 • Ramadan

  Ramadanin aikaan, n. 23.4.–23.5.2020 monet muslimit paastoavat auringonnoususta auringonlaskuun.
  Osa liikkeistä noudattaa tällöin poikkeuksellisia aukioloaikoja. Ramadan päättyy kolme päivää kestäviin juhliin.

 • Passi ja viisumi

  Albanian suurlähetystö Helsinki puh. (+358) 9-7741 733, (+358) 50-548 2854.

  Passin tulee olla voimassa vielä 3 kk Albaniaan saapumisen jälkeen.

  Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 90 pv oleskeluun.

  Albanian viranomaiset edellyttävät, että kaikkien matkustajien tulee ilmoittaa passitiedot viimeistään 2 vrk ennen matkaa.

  Lisäksi alle 18-vuotiaista lapsista tulee täyttää erillinen lomake, mikäli lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, lapsella on eri sukunimi kuin vanhemmilla tai lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi tai lapsi matkustaa muiden kuin omien vanhempiensa kanssa.

  Lue lisää Albanian Hyvä tietää -osiosta
  Linkin passitietojen ilmoittamiseen löydät täältä.
  Ja mikäli tarvitset erityistodistuksen alaikäisen matkustamiseen, löydät tarvittavat lomakkeet täältä.