Casa Batlló

Maailmankuulu katalonialainen arkkitehti Antoni Gaudi ei levännyt laakereillaan työuransa aikana. Hän suunnitteli yhden maailmankuulun rakennuksen toisensa perään ja kun vierailet Barcelonassa pääset todella ihailemaan hänen taideteoksiaan.

Gaudin suunnittelemat rakennukset muistuttavat usein enemmän surrealistista taidesuuntausta kuin rakennuksia.

Gaudin suurenmoiset aikaansaannokset

Yksi Gaudin rakennuksista joka usein esiintyy myös postikorteissa, sijaitsee Eixamplen alueella. Tämä talo on Casa Batlló, joka sijaitsee Passeig de Gràcialla. Taloa kutsutaan Espanjassa lempinimellä “Casa dels ossos”, joka tarkoittaa luusta tehtyä taloa. Tämä nimitys johtuu siitä, että talon julkisivun kaksi alinta kerrosta muistuttavat muodoiltaan luurankoa. Ylimpiä kerroksia taas koristaa värikäs mosaiikki, uniikit parvekkeet sekä lohikäärmettä muistuttava katto, jotka sopisivat mainiosti mihin tahansa moderniin prinsessatarinaan.

Suunniteltiin asuintaloksi

Aivan kuten Casa Mila/La Pedrera myös Casa Batlló suunniteltiin yksityiseksi asuinrakennukseksi. Vuonna 1900 vauras teollisuusjohtaja Josep Batlló Casanovas palkkasi Gaudin suunnittelemaan perheelleen asunnon. Tontilla oli jo valmiina talo, joka oli tarkoitus purkaa ja rakentaa uusi talo, mutta prosessin kuluessa Batlló päätti sen sijaan remontoida vanhan talon. Gaudi otti tehtävänsä hyvin vakavasti ja suoritti täyden remontin talon sisällä, mikä taas johti siihen ettei yksikään huone näyttänyt samalta. Yksi yhteinen piirre kuitenkin säilyi, nimittäin suoria linjoja tuli olla niin vähän kuin mahdollista. Batlló oli niin tyytyväinen Gaudin työhön, että hän suositteli tätä yhteistyökumppanilleen Milalle, ja loppu onkin historiaa.

Tänä päivänä talo toimii museona ja se kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin. Museo on auki vuoden ympäri ja vierailun aikana saat tietää monta jännittävää yksityiskohtaa rakennuksesta kuunteluoppaan avustuksella. Talon sisusta on sittemmin jätetty alkuperäiskuntoonsa, johon lukeutuu muun muassa kaarevat katot sekä sisäänrakennetut takat.