Palau Guell

Oletko kiinnostunut arkkitehtuurista ja etenkin modernismista? Tässä tapauksessa Barcelona on oikea matkailijan paratiisi. Kaupunki on tunnettu upeasta rakennuskirjostaan, joista monista on kiittäminen Antoni Gaudia. Tämän lahjakkaan miehen fantastiset luomukset ovat muodostuneet Barcelonan tunnusmerkeiksi.

Yksi Gaudin arkkitehtiuran aivan ensimmäisistä rakennuksista ei ollutkaan mikään pieni projekti, vaan siitä tuli lopulta palatsi. Toimeksiantaja oli nimeltään Eusebi Guell, varakas kauppias, jolla oli visio kaupunkipalatsista. Rakennus tunnetaan Palau Guellina, tai Guell-palatsina, ja se sijaitsee Ravalin kaupunginosassa vain kivenheiton päässä tunnetulta La Ramblan turistialueelta.

Palatsi Gaudin tunnusmerkeillä

Palatsi, jota rakennettiin vuosina 1886 – 1890, on taiteellinen unelma, jossa on monia erilaisia yksityiskohtia. Ulkoapäin rakennus muistuttaa venetsialaista palatsia. Kaikkein silmiinpistävimpiä ovat kaksi ovaalinmuotoista ja kauniisti koristeltua porttia katutasossa, joista hevosvaljakot vaunuineen pystyivät ajamaan suoraan sisään. Hevoset vietiin alas talliin, kun taas vieraat pääsivät nousemaan rappusia pitkin talon muihin kerroksiin.

Toinen huomattava yksityiskohta palatsin ulkosivussa on Gaudille tyypilliset keramiikalla koristellut savupiiput, joita on yhteensä 20 kappaletta. Värit ja muodot ovat kuin suoraan satukirjasta. Yksi savupiipuista näyttää aivan sateenkaarenväriseltä jäätelötuutilta, toinen joulukuuselta - katto on kuin suuri ulkoilmagalleria.

Suosittu nähtävyys – varaudu pitkiin jonoihin

Palatsin sisältä löytyy lukemattomia yksityiskohtia katsottavaksi ja ihailtaviksi, mutta kaiken kruunaa valtava salonki, joka on huikeat 17 metriä korkea. Katto on kupolimainen ja luonnollisesti Gaudi onnistui yhdessä Guellin kunnianhimon kanssa luomaan unohtumattoman palatsin, joka sai vierailijat toisensa jälkeen haukkomaan henkeään.

Tämä paljon puhuttu palatsi pääsi UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1984. Sen jälkeen rakennus on käynyt läpi mittavan remontin, jonka jälkeen palatsi avattiin uudelleen vuonna 2011. Palatsi on, kuten Gaudin muutkin luomukset, suosittu nähtävyys. Varaudu pitkiin jonoihin!

Muita Gaudin luomuksia: Casa Mila, Casa Batlló ja Park Guell