Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella – suosittu puisto Barcelonassa

New Yorkissa on Central Park, Lontoossa Hyde Park, Berliinissä Tiergarten ja Barcelonassa on Parc de la Ciutadella. Yksikään suurkaupunki ei ole täydellinen ilman vihreää keidasta, jonne vierailijat pääsevät hetkeksi pakoon kaupungin hulinaa.

Barcelonan suurin puisto
Parc de la Ciutadellaan, tai suomennettuna Ciutadellapuistoon, tulevat sekä paikalliset että turistit, joista toiset tulevat tänne aktivoituakseen ja toiset taas rentoutumaan. Puisto sijaitsee keskeisellä paikalla alueella, jossa kaupungin linnoitus aiemmin sijaitsi, ja tämä selittää puiston nimen Parc de la Ciutadella. Linnoitus purettiin puistoalueen tieltä, jonka suunnitteluun arkkitehti Fontserè sai inspiraatiota Central Parkista Atlantin toiselta puolelta.

Gaudilla oli sormensa tässäkin pelissä, sillä hän oli mukana suunnittelemassa pidettyä “Cascada”- suihkulähdettä, joka on yksi puiston tunnusmerkeistä.

Alunperin ajatuksena oli, että puistosta tulisi hevosenkengän muotoinen. Barcelonassa vuonna 1988 pidetyn maailmannäyttelyn yhteydessä viheralueita täytyi kuitenkin muokata klassisempaan muotoon vastaamaan nykypäivää. Tänä päivänä Parc de la Ciutadella on Barcelonan suurin puisto.

Lukuisia nähtävyyksiä
Ciutadellapuistossa on lukuisia nähtävyyksiä sekä aktiviteetteja, joista voi valita mieleisensä. Yksi kaikkein tunnetuimmista rakennuksista on Castell dels Tres Dragons, kolmen lohikäärmeen linna, joka nykyään toimii eläinmuseona. Aivan linnan vieressä sijaitsee kaunis talvipuutarha “Hivernacle”, teräksestä ja lasista rakennettu rakennus, jossa toimii kesäisin viihtyisä kahvila.

Toinen vierailemisen arvoinen pysähdyspaikka on “Umbracle” niminen rakennus, joka on suuri kasvihuone, josta löytyy suuri valikoima trooppisia istutuksia. Toinen hyvin tunnettu rakennus puistossa on geologinen museo. Jos pidät eläimistä, tulee sinun vierailla Barcelonan eläintarhassa, joka on suosittu vierailukohde puistossa. Eläintarha avattiin vuonna 1892 ja se on siitä saakka ollut arvostettu retkikohde etenkin lapsiperheiden keskuudessa.

Lisäksi puistoon mahtuu pingispöytiä, leikkipaikka ja jopa pieni tekojoki, jossa on mahdollista soutaa soutuveneellä. Kesäaikaan monet vierailijat tulevat tänne kuuntelemaan ilmaisia jazz konsertteja, jotka järjestetään puistossa. Pääset Ciutadellapuistoon helpoiten keltaisella tai punaisella metrolinjalla jäämällä kyydistä Ciutadella/Vila Olímpica tai Arc de Triomfin asemilla.