Park Guell

Park Guell – Gaudin puisto Barcelonassa

Sinun ei tule lähteä Barcelonasta käymättä ensin Park Guellissa, puistossa joka ei muistuta mitään, mitä olet aikaisemmin nähnyt. Tältä kukkulalla sijaitsevasta puistosta löydät värjättyä mosaiikkia, hienoja veistoksia sekä modernismia parhaimmillaan yhdistettynä upeaan näköalaan yli Barcelonan.

Piti olla asuinalue
Täällä voit kävellä ympäriinsä omassa pienessä fantasiamaailmassa, jossa on sekoitus suuria liskoveistoksia, suuret valkoiset portaat tilaan, jonka oli tarkoitus olla kauppahalli ja kaksi erikoista portinvartijoiden tupaa heti sisäänkäynnin yhteydessä. Siihen aikaan kun puistoa alettiin rakentaa, Barcelona oli moderni ja vilkas suurkaupunki, jolla oli suuret tulevaisuuden suunnitelmat ja teollisuuden avulla talous kukoisti.

Alunperin Park Guellista ei ollut tarkoitus tulla puistoa, vaan siitä piti tulla yksi Barcelonan ylellisimmistä asuinalueista.

Puisto on saanut nimensä kauppamies Eusebi Guellin mukaan, joka 1800- luvun alussa osti kaksi maalaistaloa Mont Pelat vuorelta. Täällä hän halusi myydä 60 kolmionmuotoista tonttia, joista jokainen oli kooltaan 2,500 neliökilometriä. Lisätäkseen alueen houkuttelevuutta, hän palkkasi taiteilija Antoni Gaudin suunnittelemaan yksityiskohtia, jotka tänä päivänä ovat puiston päänähtävyydet. Gaudi itse asui alueella vuosina 1905 – 1926.

Gaudi sai kritiikkiä taiteesta
Gaudi vuorostaan palkkasi joukon työntekijöitä, joiden tehtävänä oli murskata posliinia ja kaakelilaattoja. Tätä materiaalia käytettiin niiden taideteosten luomiseen, jotka vierailijat näkevät yhä tänä päivänä. Puiston rakennuksen aikaan Gaudi sai osakseen kritiikkiä paikalliselta lehdistöltä, joka johti siihen että lopulta Guellin täytyi siirtää koko projekti Barcelonan kaupungille, koska projektille ei ollut rahoitusta. Nykyään puisto on maailmankuulu ja sen teokset inspiroivat myöhemmin myös taiteilija Miróa.

Muita Gaudin tunnettuja teoksia ovat Euroopan kenties eniten puhuttu kirkko La Sagrada Familia, uniikki piparkakkua muistuttava talo Casa Batlló ja La Pedrera kuuluisine kattoterasseineen.