Sagrada Familia

On tuskin mahdollista puhua Barcelonasta mainitsematta samassa lauseessa kaupungin kuuluisaa kirkkoa – Sagrada Familiaa. Tämä ikuinen rakennustyömaa on yhdistetty kaupunkiin siitä lähtien, kun kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1882.

Arkkitehti Antoni Gaudin luomus

Omaleimaisen kirkon arkkitehtinä toimi tunnettu Antoni Gaudi, jonka jälkeensä jättämä elämäntyö luonnehtii nykyisin Barcelonan arkkitehtuuria. Sagrada Familian lisäksi Gaudi on myös usean muun kuuluisan rakennusten takana kuten Casa Mila/La Pedrera, Casa Batlló ja etenkin tunnettu Park Guell.

Kirkon nimi merkitsee "pyhää perhettä", ja sen virallinen nimi katalaaniksi on Temple Expiatori de la Sagrada Família. Vaikka kirkon rakentaminen on jatkunut todella pitkään, vihittiin kirkko virallisesti käyttöön vasta 7.11.2010 paavi Benedictus XVI: n toimesta.

Kirkon arvioitu valmistuminen 2026?

Sagrada Familia on yksityisen katolisen säätiön omistuksessa. Virallinen selitys kirkon rakentamisen viivästymiselle on, että rakentamiseen tarvittavat varat saadaan ainoastaan yksityisinä lahjoituksina sekä kirkon sisäänpääsymaksuista kertyvistä tuloista. Gaudilla itsellään ei ollut mitään kiirettä saattaa kirkon rakentamista loppuun, päinvastoin. Hänen kunnianhimoisten suunnitelmiensa mukaan kirkon valmistumisen tulikin kestää useita satoja vuosia. Yksi osista, joita ei ole vielä aloitettukaan, on kirkon keskitorni, joka on suunniteltu yli 170 metriä korkeaksi.

Suunnitelmana on pitkään ollut, että kirkko valmistuisi lopulta kokonaan vuonna 2026. Kun otetaan huomioon, että sen rakentaminen alkoi jo vuonna 1882, ei pitäisi olla yllätys, jos se kestää kauemmin. Hyvää kannattaa odottaa!