/Gran Canaria

Monipuolinen Gran Canaria yllättää

TUI, Suomi

Pienoismantereeksi kutsuttu Gran Canaria yllättää monipuolisuudellaan. Kompaktin saaren nähtävyyksistä saa koottua herkullisen retkipaketin. Saaren kiertää vuokra-autolla päivässä.

Kukkoilua markiisittaren puutarhassa

Riikinkukot tepastelevat pyrstöt pörheinä vastaan Markiisittaren puutarhan portilla, Gran Canarian pohjoisosassa sijaitsevassa Arucasissa. Markiisi Ramón Madán y Uriondo ja hänen vaimonsa María del Rosario González y Fernández del Campo aloittivat puutarhan kokoamisen vapaa-ajanasuntonsa yhteyteen 1800-luvun lopulla. Puutarhan kokonaispinta-ala on noin 1,5 hehtaaria ja siellä on noin 400 luokiteltua kasvilajia.

Rommia julkkisten kanssa

Placido Domingo, Tom Jones, Julio Iglesias, Juan Carlos ja Sofia – monien kuuluisuuksien nimikirjoitukset löytyvät Arucasin rommitehtaan tammitynnyreiden kyljistä. Vuonna 1884 perustettu rommitehdas on Euroopan suurin ja vanhin.

Tynnyreissä kypsyy vaaleaa, tummaa, hunajalla tai banaanilla maustettua makeaa rommia. Maistiaisten jälkeen tehtaanmyymälässä on hyvä tehdä tuliaisostoksia. Myyjän mukaan tehtaan rommeja ei saa mistään muualta yhtä edullisesti.

Pilvien yläpuolella

Nousu kapeita serpentiiniteitä läpi pilvimassojen ylös vuoristokyliin on henkeäsalpaava kokemus. Ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet ehtivät vaihtua neljä kertaa saaren keskikohtaan Cruz de Tejedalle (1?560 m) tultaessa. Lämpimät rantahiekat ja palmulaaksot tuntuvat kaukaisilta, kun ympärillä kasvaakin kanarianmäntymetsää, eikä lämpötilakaan ole paljoa plussan puolella. Näköalapaikalta voi bongata jyhkeänä törröttävän Roque Nublon, pilvikallion, joka on yksi komeimmista eroosion muovaamista laavapiikeistä Kanarialla.

Hyytelöä haavoille

Aivan kuin lohta fileoisi; keittiöveitsi viiltää pullean vihreän lehden keskeltä halki. Sisältä paljastuu paksua, kirkasta hyytelöä, aloe veraa, jota käytetään haavojen ja palovammojen parantamiseen, aknen ja ihottumien hoitoon sekä kosteuttamaan ihoa.

Ingenion kaupungin laidalla aloe veraa kasvattava viljelijä kertoo, että aloe vera -kasveja on noin 300 eri lajia, mutta vain muutamalla niistä on terveysvaikutuksia. Tuoteselosteiden kanssa kannattaakin olla tarkkana. Jos pullon kyljessä lukee Barbadensis miller, kyseessä on nimenomaan lääkealoe. Ja mitä suurempi on tuotteen aloe vera -pitoisuus, sen parempi.

Koti luolassa

Guayadequelaakson luolakylissä asutaan yhä, ja ovet luolakoteihin aukeavat helposti matkailijoillekin. Kaikkiaan laaksossa asuu 75–85 henkeä pysyvästi. Vuoren sisään on myös kaivettu kylän kirkko ja ravintola.

Muista myös nämä!

Markkinatunnelmaa

Perjantaisin Puerto de Moganin viehättävässä kalastajakylässä järjestetään markkinat. Satama-alueen myyntikojuista voi ostaa kaikkea vaatteista kävelykeppeihin ja juustoista rommeihin. Kylään pääsee kätevästi bussilla tai veneellä. Lisätietoja saa oppailta.

Kulttuuria ja shoppailua

Las Palmas huokuu aitoa espanjalaistunnelmaa. Täällä voi tehdä edullisia ostoksia sekä tutustua kulttuuriin ja nähtävyyksiin. Vanha kaupunginosa, Vegueta on Unescon maailmanperintökohde, jossa on muun muassa modernin taiteen museo Centro Atlántico de Arte Moderno.

Parhaita ostospaikkoja ovat Triana-kävelykadulla ja uudemman kaupunginosan suuret tavaratalot sekä ostoskeskukset. Las Palmasiin järjestetään retkiä, mutta kaupunkiin on helppo mennä myös omatoimisesti bussilla.

Karnevaalit

Las Palmasissa ja Playa del Inglesissä järjestetään karnevaalit helmi-maaliskuussa (tarkemmat päivät kannattaa tarkistaa oppailta). Värikästä vaatetta päälle – ja mukaan karnevaalihumuun!

Myös Playa del Inglesin välittömässä läheisyydessä avautuva dyynialue täytyy Gran Canarian -lomalla kokea! Aivan vastaavaa paikkaa ei maailmassa ole. Myös Playa del Inglesin välittömässä läheisyydessä avautuva dyynialue täytyy Gran Canarian -lomalla kokea! Aivan vastaavaa paikkaa ei maailmassa ole.