/Gran Canaria

Perunaa ja mojoa Kanariansaarilla

TUI, Suomi

Keskivertosuomalainen syö vuosittain melkoiset määrät perunaa ja juustoa. Se ei ehkä selitä suomalaisten kestorakkautta Kanariansaaria kohtaan, mutta makumieltymys helpottaa pohjoisten matkailijoiden sopeutumista keskelle Atlantin valtamerta.

Saariryhmä ei ole yhtä tunnettu kulinaristisista erikoisuuksistaan kuin emämaa Espanjan keittiö, vaan paikallinen ruoka rakentuu pitkälti perunoihin, juustoon ja tietysti lähivesistä saatuun tuoreeseen kalaan.
Kullakin seitsemästä pääsaaresta on omat erikoisuutensa. Teneriffalaiset kehuvat perunoitaan maailman parhaiksi: yleensä perunasato korjataan Kanariansaarilla kolmesti vuodessa.

Laatua vartioivat teneriffalaiset nostavat talteen harvojen hintavaa herkkua, mustakuorista la papa negra -perunaa kuitenkin vain kerran vuodessa.

Gran Canarian asukkaat ylpeilevät queso de flor -juustollaan. Lampaan ja lehmänmaidon seoksesta puristettavan juuston juoksutteeksi hyväksytään ainoastaan tietyn kardonikasvin kukkaismehu.
Teneriffalaiset eivät luonnollisesti arvosta naapurisaaren juustoa erityisemmin, vaan nautiskelevat mieluummin Orotavon laaksossa valmistettua, usein savustettuna tarjottavaa vuohenjuustoaan.

Kurttuista herkkua

Tunnetuin saaria yhdistävä perusruoka on turisteillekin tutuksi tullut papas arrugadas -ryppyperuna, jonka valmistuksessa ei merisuolaa säästellä.

Kuorineen nautittava suolaperuna voidellaan usein valkosipulipohjaisella mojo-kastikkeella, josta voi valita paprikalla tulistetun punaisen rojon tai korianterilla maustetun vihreän verden. Jälkimmäistä nautitaan usein myös kalan seuralaisena.

La Gomeran rauhallisella pikkusaarella erityisesti papukaijakalan kanssa nautittava mojo korvataan usein paikallisella juustokastikkeella.

Vaikka Kanariansaarilla kasvaa huimat määrät banaaneja, eivät saariryhmän asukkaat ole holtittomia makeiden jälkiruokien ystäviä.

Erilaiset kakut kuitenkin tekevät silloin tällöin paikallisillekin kauppansa: hunaja-mantelirommikakku bienmesadea saa periaatteessa joka saarelta. El Hierrolla sen sijaan nautitaan ikiomaa sitruuna-juustokakkua.

TEKSTI: TOMMI PARKKONEN, Otavamedia

Tunnetuin Kanariansaaria yhdistävä perusruoka on papas arrugadas -ryppyperuna, jonka valmistuksessa ei merisuolaa säästellä. Tunnetuin Kanariansaaria yhdistävä perusruoka on papas arrugadas -ryppyperuna, jonka valmistuksessa ei merisuolaa säästellä.