/Gran Canaria

Vaellus Gran Canarian huipulle

TUI, Suomi

Olen lainannut anopiltani ruskeat, paksupohjaiset vaelluskengät ja raahannut ne matkalaukussani Gran Canarialle. Tällä kertaa tutulla saarella ei paistatella pelkästään uikkareissa, vaan tavoitteet ovat korkealla, pilvien yläpuolella.

Kuljettajamme kaivaa auton takaosasta läjän vihreitä jättiruokosauvoja. Valitsemme niistä käteemme sopivat ja lähdemme aamutuimaan kävelemään oppaamme Outi Böökin perään.

Kuljemme aluksi läpi pienen vuoristokylän, jossa kukot kiekuvat, koirat räksyttävät pihaporttien takana ja viiniköynnökset kiipeilevät pitkin valkoisiksi rapattujen talojen terasseja.

Pian tie muuttuu poluksi, joka lähtee jyrkkään nousuun kohti ensimmäistä etappia, Pico Osoriota. Huippu kohoaa 967 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vauhti on sopivan reipas.

– Tämä ei ole mitään kilpaurheilua tai ekstremeä. Ideana on liikkua luonnossa, oppia tuntemaan kasveja ja eläimiä sekä nauttia upeista maisemista, Böök sanoo ja pysäyttää koko porukan hetkeksi napsimaan karhunvatukoita polunvarren pensaista.

Minttua ja aloe veraa

Vuoristoluonto ei ole erityisen rehevää, mutta yllättävän monipuolista. Gran Canarian rikkaaseen kasvilajistoon kuuluu satoja kotoperäisiä eli endeemisiä lajeja.

Eläimistö sen sijaan ei ole kovin runsas, ja ainakin vuoristossa liikkujaa helpottaa tieto, ettei saarella ole ainuttakaan luonnossa elävää käärmettä tai myrkkyskorpionia.

Monet kasveista ovat suomalaisillekin tuttuja. Tienpientareilla kasvaa puskittain joulutähtiä sekä erilaisia kaktuksia. Viikunakaktuksen hedelmistä valmistetaan hilloa, joka on yksi kanarialaisista herkuista. Mehikasveihin kuuluva aloe vera taas on tuttu lääkekasvina ja kosmetiikan raaka-aineena.

Opas poimii mintunlehden ja hypistelee sitä sormissaan. Raikas tuoksu yhdistettynä ohueen vuoristoilmaan avaa aistit. Olemme päässeet huipulle.

Pää pilvissä

Ylhäältä avautuva näköala on uskomaton: hurmaavia vuoristokyliä, banaaniviljelmiä, kanarianmäntymetsiä ja pilviä kerroksittain, taustana sininen Atlantti. Pystyypä korkeuksista erottamaan myös saaren pääkaupunki Las Palmasin.

Löydämme pienen puisen laatikon, jonka sisällä on vieraskirja. Porukkaa näyttää käyvän päivittäin, vaikkei ketään olekaan vielä tullut vastaan. Laitamme nimemme kirjaan, otamme hörpyt vettä ja jatkamme matkaa.

Olen hämmentynyt, kuinka helposti ja kevyesti nousu huipulle on sujunut. Yllätyksekseni saan kuitenkin huomata, että vaativin osuus on vasta edessä – alamäki.

Maisemat saavat nyt hetkeksi unohtua ja kaikki keskittymiskyky on suunnattava jalkoihin. Jokainen askel pitää harkita tarkoin, kun laskeudumme jyrkkää rinnettä alas laaksoon jarrutellen. Ruokokepistäkin on apua mutta hyvät kengät, joista löytyy pohjasta pitoa ja nilkoista tukea, ovat nyt korvaamattomat.

Piknik mäntymetsässä

Saavumme Terorin kauniiseen kylään, joka on saaren uskonnollinen keskus ja tärkeä pyhiinvaelluskohde. Sunnuntaisin täällä pidetään saaren suurimmat markkinat. Olemme oikeana päivänä liikkeellä – kylän keskusta on täynnä elämää.

Torikauppiaiden pöydät notkuvat leipiä, juustoja, makkaroita, hedelmiä, aloe vera -tuotteita, käsitöitä, vaatteita ja koruja.

Ostamme evästarpeet ja vetäydymme mäntymetsän suojaan piknikille. En muista eväiden koskaan maistuneen näin hyvältä. Vaellus on saanut kehon väsymään mutta mielen virkistymään.

On myös mukava huomata, että kanarialaiset itsekin osaavat arvostaa upeaa luontoaan – metsän piknikpaikka on täynnä paikallisia perheitä eväsretkellä nauttimassa kauniista sunnuntai-iltapäivästä.

Teksti: Salla Salo

Gran Canaria tarjoaa hulppeat vuoristomaisemat kaikille luonnosta kiinnostuneille. Muista pakata lomalle mukaan vaelluskengät! Gran Canaria tarjoaa hulppeat vuoristomaisemat kaikille luonnosta kiinnostuneille. Muista pakata lomalle mukaan vaelluskengät!