Jameos del Aqua

Jameos del Aqua on ainutlaatuinen paikka Pohjois-Lanzarotella, jossa luonnonilmiöt ovat luoneet huomiota herättävän nähtävyyden. Laavaluolat (Los Jameos) ja muut tilat kallioissa muodostuivat tuhansia vuosia sitten Corona-tulivuoren laavavirtojen muokkaamina ja muodostivat pohjan tälle nähtävyydelle. Luolat ovat osa noin 6 kilometriä pitkää maanalaista tunnelia, jonka voi kokea Jameos del Aquan kautta tai Lanzaroten toisella nähtävyydellä, Cuevas de los Verdesillä.

Taiteilija Jameos del Aquan taustalla

Nykyisin Jameos del Aquan luonnollisia laavaluolia on täydennetty muun muassa puutarhoin, poluin, altain ja laguunein. Lanzaroten tunnettu taiteilija-arkkitehti César Manrique on piirtänyt nähtävyyden rakennetut osat. Kohde on kiehtova sekoitus ihmisen tekemää ja luonnon muovaamaa, kyseessä on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka kannattaa kokea Lanzaroten matkalla.

César Manrique rakensi luonnontaideteoksensa kahden suuren laavaluolan ympärille. Luolien nimitys “jameos” viittaa tunnelin suureen aukkoon, jossa katto on romahtanut vulkaanisten kaasujen paineesta. Yhdessä näistä luolista on luonnonjärvi, joka vesi on kristallinkirkasta. Toisessa luolassa on konserttisali, jossa on tilaa noin 600 henkilölle.

Jameo Chico ja Jameo Grande

Kun saavut Jameos del Aqualle, kuljet sisään pienestä portista (“Jameo Chico”), laskeudut alas puusta ja laavakivistä tehtyjä kierreportaita seuraavaan tilaan. Täällä laavaluolat avautuvat ja voit nähdä auringonsäteiden tulvivan sisään osittain romahtaneesta luolan katosta. Jameo Chico toimii nykyisin epätavallisena baari-ravintolana, josta aukeaa näköala pienelle järvelle.
Tämän jälkeen matka jatkuu pidemmälle kapeaa polkua pitkin, kohti Jameo Granden suurempaa järveä kohti. On erityinen tunne kulkea läpi synkän tunnelin ja nähdä yhtäkkiä valtaisa avoin luola, jonka syvänturkoosia vesiallasta ympäröivät trooppiset kasvit ja laavakalliot.

Laavaluolissa voit nähdä pieniä valkoisia täpliä järvien pohjissa ja kallioilla. Lähemmässä tarkastelussa ne paljastuvat Lanzaroten ainutlaatuisiksi albiinoravuiksi. Nämä sentin pituiset, keltavalkoiset ja sokeat ravut esiintyvät vain Lanzarotella. Usein niitä käytetään saaren symbolina. Huom. - Kolikoiden heittäminen järveen voi houkuttaa, mutta tätä ei tule tehdä, sillä ravut ovat rauhoitettuja.

Juhlat ilta-aikaan – Jameos nights

Vierailu Jameos del Aqualla onnistuu monin eri tavoin. Päiväsaikaan voit tehdä kierroksen omaan tahtiin tai osallistua opastetulle kierrokselle, jolla voit kokea tämän mahtipontisen kokonaisuuden, kuulla tarkemmin luolien geologiasta ja arkkitehti Manriquen ajatuksista kohdetta kehitellessään. Mikäli tahdot kokea kulttuurielämyksen, tarkasta, onko näissä upeissa tiloissa konsertteja tai elokuvanäytöksiä.

Mikäli olet juhlatuulella, vieraile Jameos del Aqualla ilta-aikaan. Täällä voi päästä nauttimaan ravintoloista, kanarialaisesta kansanmusiikista ja DJ:istä. Nämä tapahtumat järjestetään kahdesti viikossa nimellä “Jameos nights” ja ne myydään ruoan ja konsertin yhdistelmälipulla.