Mallorcan 12 parasta rantaa

1. Cala d’Or – viisi kaunista poukamaa

Noin 4 000 asukkaan Cala d’Or sijaitsee Mallorcan itärannikolla. Nimi tarkoittaa “kultaista lahtea”, ja nimelle löytyy katetta jopa viiden kauniin lahden verran. Cala Serena, Cala Ferrera, Cala Esmeralda, Cala Gran ja Cala Llonga ovat kuin tehty auringossa ja meressä kylpemiseen. Rannat eivät ole yhtä pitkiä kuin rannat Mallorcan monissa muissa osissa, mutta ne kaikki ovat erilaisia ja erittäin kauniita kallioisen rannikon huomassa. Monet lahdet ovat taustaltaan kalasatamia, mutta nykyisin ne toimivat venesatamina. Pääkohde Cala d’Orista löytyy erityisen ylellinen ja kaunis huvivenesatama sekä autoton kauppojen, ravintoloiden ja baarien täyttämä alue.

2. Cala Millor – tasokas ranta

Cala Millor tarkoittaa “parempaa lahtea” ja sijaitsee Mallorcan itärannikolla noin 70 kilometrin päässä Palmasta. Se on tunnettu eräästä Mallorcan parhaista rantakaistaleista. Ranta on useiden kilometrien pituinen, leveä ja sen hiekka on hienojakoista. Lapsiperheet arvostavat pitkään matalana pysyvää pohjaa, joka kallistuu heikosti alas mereen. Kohteesta löytyy koko rannan pituinen, palmujen ja pinojen reunustama kävelytie. Tämä yltää aina naapuripaikkakunnalle eli Cala Bonaan asti. Rantaa lähimpänä sijaitsevista kortteleista löytyy ravintoloita, baareja ja ostosmahdollisuuksia. Cala Millorissa asuu noin 8 000 ihmistä. Yhteisö on varsin idyllinen pikkukaupunki, jonka kulttuuri ja tunnelma on hyvin espanjalainen.

3. Alcudian ranta – monen suosikki

Alcudia on yksi Mallorcan vierailluimmista paikkakunnista, ja on ollut sitä jo vuosikymmenten ajan etenkin lapsiperheiden parissa. Suosion perustana on pitkä ranta, joka on todella omaa luokkaansa. Rannalla on pituutta seitsemän kilometriä, sen hiekka on todella hienojakoista ja ranta matala. Rannalta löytyy leikkipaikkoja ja siellä voi harrastaa erilaisia rantaurheilun muotoja, kuten vesihiihtoa, varjoliitoa ja vesikootterilla ajelua. Myös rantabaareissa ja ravintoloissa on laaja valikoima. Rannan vierailluin osa on sen ensimmäinen puolisko Alcudian satamasta (Port de Alcudia) Ciudad Blankaan, ja tänne myös palvelut ovat keskittyneet. Kauemmas kohti Playa de Muroa siirryttäessä kasvaa myös välimatka auringonottajien välillä.

4. Playa de Muro

Playa de Muro sijaitsee Alcudianlahdella, noin viiden kilometrin päässä Puerto de Alcudian satamasta. Lomapaikkakunta on vehreä ja rauhallisempi kuin naapurinsa Alcudia - mutta ranta on aivan yhtä viehättävä. Lähimpänä Alcudian suuntaa luoteessa rakennuskanta on tiheintä monine hotelleine ja ravintoloineen, keskiosa on jo rauhallisempi ja etelässä on jo miltei autiota. Tältä suunnalta löytyy rauhallisin osa, jota kutsutaan Es Comuksi. Koskemattomalla alueella kasvaa rannan takamailla korkeilla hiekkadyyneillä pinjoja ja katajia. Kun etelässä tullaan lähemmäs Can Picafortin kylää, alkaa turistien määrä taas kasvaa ja alue muuttua Alcudiaa lähempänä sijaitsevien alueiden kaltaiseksi.

5. Es Trenc

Es Trencin kaksi kilometriä pitkä ranta on jo pitkään lukeutunut Mallorcan parhaisiin - ja samalla se on jopa nimetty Euroopan parhaiden joukkoon hienojakoisen valkoisen hiekkansa ja kristallinkirkkaan, sinisen eri sävyissä kimaltavan vetensä ansiosta. Täältä ei löydy rantaurheilumahdollisuuksia, palvelutarjonta on rajallinen, ja ranta on täysin luonnollinen, hiekkadyynien, pusikoiden ja puiden reunustama.
Ranta on hiljattain liitetty osaksi alueen luonnonsuojelualuetta. Samalla osia rannasta suljettiin matkailukäytöstä. Samalla osa rantabaareista on purettu ja korvattu tilapäisillä vastineilla, jotka voidaan rakentaa ja purkaa sesongin mukaan. Tämä vaikuttaa tarjontaan, jota voidaan nykyisin pitää rajallisena. Ympäristön kylissä on useampia ravintoloita. Syksyn 2018 viimeisimpien tietojen mukaan ranta on jälleen täysin avoinna.

6. Cala Mesquida

Capdeperan läheltä Mallorcan koillisosasta löytyy Cala Mesquidan ranta. Tämä ranta on pittoreski ja sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä suhteellisen avoimella lahdella. Ranta on 350 metriä pitkä, ja ympäristössä on pitkälle jatkuvia hiekkadyynejä ja vehreää luontoa. Vesi on kristallinkirkas, sävyltään syvän turkoosi. Matala ranta on lapsiystävällinen tyynellä ilmalla - tuulisina päivinä aallonkorkeus nousee melko korkeaksi suojattomalla rannalla. Tällöin rannalla viihtyvät parhaiten surffaajat. Palvelutarjonta on rajallista, mutta paikalta löytyy muutama ravintola ja kahvila.

7. Port de Pollenca (Port de Pollensa)

Todella kaunista rantaa kaipaaville suositellaan Port de Pollencaa, joka sijaitsee Pohjois-Mallorcalla lähellä Alcudiaa. Täältä avautuu fantastinen näköala mahtavalle Sierra de Tramuntana -vuorelle, joka on erottamaton osa leveää rantaa. Vesi on matalaa ja lapsiystävällistä, ja harrastusmahdollisuudet ovat laajat: purjehdus, snorklaus ja sukellus. Myös monet purje- ja lainelautailijat rulevat nauttimaan rannan suotuisista tuulista. Port de Pollencan kylpyläpaikkakunta on viehättävä vanha kalastajakylä, jonka vetonauloja ovat myös pienvenesatama, ravintolat ja ympäröivä kaunis luonto.

8. Portals Nous

Portals Nousin luonnonkaunis ja ylellinen rannikkoyhteisö sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Palmasta länteen, aivan Puerto Portalsin luksussataman yläpuolella. Täältä löytyy useita hienoja uimalahtia ja keskeltä yhteisöä 100 metriä pitkä, suhteellisen leveä hiekkaranta hienojakoisella hiekalla: Playa Oratorio. Ranta on pieni ja suosittu, mutta tuntuu harvoin ahtaalta. Sieltä avautuu kaunis näkymä satamaa ja pientä rannan edustalla olevaa saarta kohti.

9. Palman ranta

Palman suurin ranta, Playa de Palma, alkaa kaupungista pienen matkan päästä itään. Pituutta sillä on miltei viisi kilometriä. Ranta on hyvin leveä ja se laskee hyvin pehmeästi kohti merta, minkä ansiosta se sopii täydellisesti myös lapsiperheille. Rannalta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ravintoloista aurinkotuoleihin ja -varjoihin, suihkuihin ja vessoihin. Rantaurheilun harrastusmahdollisuudet ovat myös kattavat. Koko rantaa pitkin kulkee myös leveä rantapromenadi, jonka varrelta löytyy lisää ravintoloita ja kauppoja. Kaupunkiranta Playa de Palmaa kauniimmat rannat löytyvät kaupungista hieman kauempaa. Cala Mayor, Illetes ja Cala Comtesa ovat kaikki Palman lähellä sijaitsevia arvostettuja rantoja.

10. Cala Llombards

Cala Llombards yhtä kaunis kuin suosittukin ranta, ja sen pienelle pinta-alalle tiensä löytää moni matkailija. Vierailijamäärää kasvattaa sen postikorttimaisema - rantaa ympäröivät molemmin puolin jyrkät pinjojen peittämät vehreät kalliot. Lahti tuntuukin miltei laguunilta syvän turkoosin vetensä ansiosta. Leveyttä rannalla on vain 55 metriä, syvyyttä sen sijaan jopa 150 metriä. Ranta sopii täydellisesti sekä rauhalliseen uintiin että snorklaukseen.

11. Cala Mondrago

Kahden kallioisen niemen välistä löytyy Cala Mondragon lapsiystävällinen ranta. Se sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Cala d’Orista etelään, Mallorcan lounaisrannikolla. Rantaa ympäröivät pienet kalliot, kävelypolut ja mäntymetsä. Palvelutarjontaan kuuluvat aurinkotuolit ja -varjot, suihkut ja ravintolat, ja kuvauksellinen näky houkuttelee vierailijoita myös huippusesongin ulkopuolella.

12. Cala Deia

Cala Deian ranta sijaitsee Sollerin ja Valldemossan välillä Mallorcan luoteisrannikolla, lähellä samannimistä kylää. Kyseessä on pieni mukulakiviranta, pituudeltaan noin 70 metriä ja leveydeltään 10 metriä. Rannalla on kaksi ravintolaa, joissa tarjoillaan hyvää ruokaa, etenkin tuoretta kalaa. Ranta houkuttelee hyvillä snorklausolosuhteillaan ja mahdollisuudella hypätä ympäröiviltä kallioilta tummanturkoosiin veteen.