La Seu

Palman Pyhän Marian katedraali, jota arkisemmin kutsutaan La Seuksi, on jokaisen saarella vierailevan nähtävä. Tämä 44 metriä korkea, 121 metriä pitkä ja 55 metriä leveä kirkkorakennus kohoaa korkeuksiin Baleaarien mahtavana symbolina kauniilla paikalla Palman satamassa, aivan meren äärellä.

Katedraali on peräisin 1300-luvulta ja on rakennettu pääosin goottilaiseen tyyliin. Koska rakennustyön valmistumisessa kesti kuitenkin yli 400 vuotta, on rakennuksessa edustettuna erilaisia arkkitehtonisia tyylejä. Rakentaminen vei aikansa, sillä 15 eri sukupolven rakennusmestarit eivät kyenneet viimeistelemään projektia. Lopulta Barcelonan “Sagrada Família” -kirkosta tunnettu Antoni Gaudi otti viestikapulan vastaan. Kuitenkin myös Gaudi jättäytyi sivuun projektista, jolloin hänen kaksi apulaistaan, Juan Rubio ja Guillem Reynes, ottivat ohjat ja veivät Gaudin työn loppuun.

Valon katedraali

La Seu on sisältä aivan yhä upea kuin ulkoa. Sisältä löytyy yksi maailman suurimmista ruusuikkunoista, jotka kutsutaan “goottilaiseksi silmäksi”. Itse katedraalia tavataan kutsua “Valon katedraaliksi”. Tämä johtuu siitä, että kun aamun ensimmäiset auringonsäteet läpäisevät kauniin ruusuikkunan mosaiikkikuvion, kimaltaa koko katedraali kaikissa sateenkaaren väreissä.

Katedraalin jännittävään historiaan liittyy Aragonian Jaakko I, joka vuonna 1229 päätti vapauttaa Mallorcan maurien vallasta. Laivamatkalla kohti saarta (johon osallistui satoja laivoja ja tuhansittain miehiä) puhkesi voimakas myrsky, ja sotaretkeläiset joutuivat merihätään. Jaakko lupasi Jumalalle hyvityksen, mikäli hän selviäisi vahingoittumattomana. Kaikki selvisivät myrskystä ja onnistuivat myös voittamaan maurit. Jaakko ei unohtanut lupaustaan Jumalalle. Hän purki saaren suurimman moskeijan rakentaakseen kirkon tuolle paikalle. Näin La Seu sai alkunsa.