Torrent de Pareisin rotko

Sa Calobra on pieni kylä Escorcan kunnassa. Kyseessä on yksi Mallorcan vierailluimmista matkailukohteista. Aivan läheltä löytyy Mallorcan oma “Grand Canyon” - vaikuttava, Unesco-luokiteltu Torrent de Pareisin rotko lahtineen. Jos arvostat aktiivista lomaa ja vaeltamista ankarassa luonnossa, on Torrent de Paries sinun kohteesi! Koko vaellusreitti on viisi kilometirä pitkä, ja se kulkee pitkin kuivunutta rotkoa, auton kokoisten kivilohkareiden yli. Reittiä pidetään Mallorcan fyysisesti vaativimpien joukkoon kuuluvana. Varaa vaellukseen 3-5 tuntia, mikäli lähdet vuorelta alas kohti merta tai 4-6 tuntia, mikäli lähdet rannikolta ylöspäin. Jälkimmäinen vaihtoehto vie enemmän aikaa, mutta on teknisesti yksinkertaisempi vaikeammissa kohdissa. Kumpaan suuntaan tahansa kuljetkaan, on hyvä fyysinen kunto tarpeen vaelluksesta turvallisesti selviämiseksi.

Vaellus alkaa Escorcasta Luoteis-Mallorcalla, Tramuntana-vuoriston keskeltä. Reitti lasketuu merelle pienen “kätketyn” hiekkarannan ääreen viiden kilometrin jälkeen, lähelle Sa Calobran rantakylää. Koko vaellusreitti kulkee vuoren lävitse, pitkin vehreitä laaksoja jylhine kallioineen, jotka muodostavat reunoille seinämät. Maisemat ovat upeita. Torrent de Pareisin vaellus on ansainnut maineensa yhtenä Mallorcan huomiota herättävimmistä vaelluksista.

Turvallisuus Torrent de Pariesin vaelluksella

Tavallisesti Torrent de Pareisin vaellus voidaan suorittaa toukokuusta lokakuuhun. Voimakkaan sateen jälkeen on odotettava kymmenisen päivää ennen kuin vaellusta voi lähteä yrittämään. Oikea valmistautuminen on tärkeää, ja varusteiksi tarvitaan hyvät vaelluskengät, köysi, jotakin energiavarastojen täyttämiseksi sekä tietenkin vettä. Alhaalla rotkossa lämpötila voi nousta 40 asteeseen kuumimpina kesäpäivinä. Reitti ei ole selkeästi merkitty, joten voit joutua tekemään itsenäisiä päätöksiä kulkureitin suhteen. Paras vinkki on seurata kuivunutta jokea ja välttää vaikeakulkuisia ja koskemattomia kohtia.

Torrent de Pareisin suuaukolla oleva ranta on pieni, vain noin 30 x 15 metriä kallion avautuman kohdalla. Siitä tulee kuitenkin aavistuksen suurempi pidemmällä ja se tuntuu laguunimaiselta. Koska vaellusreitti on suosittu, liikkuu sillä aina turisteja. Rotkon suuaukon tunnelma on kuitenkin mahtipontinen, ja ranta karkean hieno.

Sa Calobraan mutkitteleva vuoristotie

Matka Sa Calobran lähtöpaikalle on miltei yhtä upea kuin itse Torrent de Paraeisin vaellusreitti. Tie on rakennettu luonnonmuotoja mukaillen, ei päinvastoin. Tämän takia 12 kilometriä pitkä tie on erittäin mutkainen. Tie laskee kokonaiset 800 metriä ja kiertää yhdessä kohdassa itsensä ympäri. Ei suositella matkapahoinvoinnista kärsiville! Paikalle pääsee helpommin veneellä Port de Sollerista. Vaelluksen jälkeiselle paluumatkalle voi niin ikään käyttää venettä. Lähtöpisteelle pääsee bussilla Port de Sollerista tai Sollerista Llucin ja Pollençan suuntaan. Bussi pysähtyy ravintolan kohdalla Escorcassa.

Hieman pidemmällä Sa Calobrasta sijaitsee vielä toinen pieni ranta, Cala Tuent. Tämä ranta on rauhallisempi kuin Sa Calobra. Sen vesi on tummanturkoosia, ja paikalta löytyy pieni 1300-luvun kirkko, Ermita de Sant Llorenc.