/Menorca

Makkaranystävän Menorca

TUI, Suomi

Makkaroiden ja muiden lihatuotteiden ystävälle Menorca on paratiisi. Niihin erikoistuneet puodit ja kauppahallien osastot pullistelevat lukemattomin eri tavoin maustettuja paikallisia erikoisuuksia.

Katalonialaiseen tapaspöytään makkara kuuluu olennaisesti: virallisesti listattuja makkaraversioita on parikymmentä, ja kullakin valmistajalla on lisäksi omat salaiset maustesekoituksensa.

On possusta ja lampaasta valmistettua, ohutta ja paksua, tulista, pitkään kypsytettyä, tuoretta, mustaa ja valkoista. Mausteina voidaan käyttää vaikka anista, minttua, fenkolia, paprikaa, kanelia ja tietenkin valkosipulia. Onpa joku valmistaja kehitellyt jopa kasvispohjaista makkaraa.

Rohkeimmat valitsevat skottilaista haggista muistuttavan, sisäelimistä valmistetun mehevän bisben. Se on esimerkki vanhan kansan perinneruuasta: halpojakaan ruhon osia ei ollut varaa heittää hukkaan, joten niistä tehtiin maittavaa murkinaa.

Konstailemattoman paikallisruuan ääreen voi hakeutua esimerkiksi ravintola Ca N’Aguedetissa, joka sijaitsee saaren keskellä Es Mercadalin kaupungissa. Siellä monet menorcalaiset käyvät itsekin nauttimassa vaikka annoksen kania, täytettyä munakoisoa tai hummeripataa.

TEKSTI: ILPO SALONEN, Otavamedia

Makkaran lisäksi menorcalaiseen tapaspöytään kuuluu muitakin herkkuja. Makkaran lisäksi menorcalaiseen tapaspöytään kuuluu muitakin herkkuja.