/Menorca

Rauhallista menoa Menorcalla

TUI, Suomi

Näkymä on kuin menneen ajan postikortista. Välimeren lasinkirkas, turkoosi vesi hyväilee valkeaa poukamaa, ja taustalla kohoaa pinjamäntyjen metsä. Jotain puuttuu: missä ovat auringonpalvojat ja rantavarjot? Koskemattomia rantoja löytyy Menorcalta kymmenittäin.

Ibizan ja Mallorcan lomasaarten koillispuolella sijaitsee Menorca, jolla on kaikkiaan 122 lahdenpoukamaa. Niistä useimmissa ei ole minkäänlaisia matkailupalveluja. Täällä on pelkkää hiekkaa ja merta – tällaisia paikkoja ei Euroopassa enää ole monta. Sitä paitsi Menorcalla on enemmän hiekkarantoja kuin Mallorcalla ja Ibizalla yhteensä.

Saarella vierailee kesäaikaan satoja tuhansia matkailijoita, enimmäkseen espanjalaisia ja brittejä sekä saksalaisia ja yhä enemmän italialaisia. Syrjäisissä lahdenpoukamissa riittää kuitenkin hyvin tilaa, koska moni rentoutuu mielellään hotellin uima-altaalla tai lähirannalla.

– Tämä on rauhallinen saari. Jos joku tulee tänne vilkkaan yöelämän toivossa, pettyy, valaisee patikointiopas Mathieu Nieuwland.

Paratiisi meren äärellä

Olemme lähdössä parituntiselle patikoinnille etelärannan Cala Galdanan lomakohteesta. Siniselle taivaalle hitaasti kipuava aurinko lämmittää maata, josta nousee lempeää usvaa. Muinaisten roomalaisten istuttamista pinjametsistä huokuu raikkaan pihkaista tuoksua.

Saaren rannikoilla risteilevä vanha polkuverkosto on paikoin jyrkkä mutta muuten helppokulkuinen, ja jalkineiksi riittävät lenkkitossut tai tukevat sandaalit. Vettä kannattaa varata mukaan, koska kivutessa tulee pian hiki, eikä matkan varrella ole kioskeja.

Edessämme on muutaman kilometrin lenkki. Rantaa kiertävä reitti on kaikkiaan noin 200 kilometrin mittainen, ja monet kiertävät sen pyörällä tai hevosella. Nieuwland kertoo, että vaikka kävellen matka taittuu kivikoissakin mukavasti, pyöräilijältä maasto vaatii taitoa.

Puolen tunnin rauhallisen tarpomisen jälkeen saavumme kalliolle, josta jalkojen juuressa avautuu Cala Macarellan paratiisimainen poukama. Kirkas aurinko paistaa turkoosin veden läpi pohjaan, jossa Välimerelle tyypillinen posidonia-meriruoho erottuu tummempina läikkinä.

– Posidonia on hyvä suojapaikka kaloille sekä muille meren eliöille, ja se tuottaa veteen runsaasti happea. Unescon määräyksestä meriruohoa ei saa hävittää, eikä siinä olisi järkeäkään, koska se on tärkeä osa saaren ekosysteemiä, Nieuwland kertoo.

Luonto on ykkönen

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco mainitaan tuon tuostakin, kun saaren luonnosta tulee puhe. Menorca kuuluu Ihminen ja biosfääri-ohjelmaan.

Ohjelmalla halutaan varmistaa, ettei ihmisen toiminta vaaranna saaren yli kahtasataa lintulajia, tuhatta kasvilajia, kosteikkoja, merenalaista elämää ja miljoonien vuosien saatossa muovautuneita kalliomaisemia sekä maanpäällisiä ja merenalaisia luolia.

Saaren pohjoisosa on osa Pyreneiden vuorijonoa, joka erottaa Espanjan muusta Euroopasta. Eteläosa taas on kalkkikiveä, joka on muovautunut miljoonien vuosien kuluessa simpukoiden ja muiden merieläinten kuorista. Saari nousee hiljalleen merestä.

Puhtaat rannat

Kävelemme puhtaalla rannalla, jonka hiekka on hienoa ja lähes valkoista. Kaikkien 122 rannan hiekan värit eroavat toisistaan, koska kiviaines vaihtelee saaren eri puolilla. Värejä on valkoisesta kullankeltaiseen ja ruskeasta erilaisiin punaisen sävyihin.

Rantojen käyttöä rauhoittaa se, ettei niiden lähelle pääse autolla. Useimmiten parkkipaikalta on vähintään kymmenen minuutin kävely, mutta monille rannoille autopaikalta saa tarpoa tunninkin.

Kevät saapuu maaliskuussa, ja kaikkialle ulottuva kukkaloisto jatkuu pitkälle kesään. Loppukesällä kukinta vähenee, mutta koska saaren maaperään on varastoituneena runsaasti kosteutta, maisema yleensä säilyy silloinkin vehreänä.

Juustoa, viiniä ja kenkiä

Hotelli-, juusto- ja viinitila Sant Patrici toimii saaren sisäosassa sijaitsevan Ferreriesin kylän lähellä. Sen omistaja David Casals tarjoaa juustomaistiaisia ja kaataa palanpainikkeeksi Cayetanaroseeviiniä.
Vaaleampi juusto on 3 kuukautta ja tummempi 11 kuukautta kypsytettyä. Viini tukee virkeästi juustojen meheviä aromeja.

– Kova kuivuus tuhosi 200 vuotta sitten saaren viinitilat niin perusteellisesti, että ne alkavat elpyä vasta nyt. Tuottajia on nyt kymmenkunta. Meidän tilamme on keskikokoinen: tuotamme noin 10 000 pulloa rosee- ja punaviiniä vuodessa.

Casalsin tila on perheyritys, ja ulkopuolisia työntekijöitä on vain muutama. Perheellä on saarella perinteitä – Casalsin isoisä oli sata vuotta sitten perustamassa Menorcan matkailuelinkeinoa.
Saaren kansainvälisesti nimekkäin yritys on jalkinevalmistaja Mascaró. Tehtaanmyymälässä päätien varrella käy vilske, kun tutkimme, kääntelemme ja sovitamme laatukenkäparin toisensa jälkeen. Hinnat ovat kohtuulliset, ja monille lähtee matkaan useampi kuin yksi pari.

Muuhun shoppailuun ovat omiaan sekä hallinto- ja pääkaupunki Mahón että entinen pääkaupunki Ciutadella. Molemmista löytyy mukavia putiikkeja, mutta Ciutadellan valikoima on monipuolisempi ja osin laadukkaampi.

Kummankin kaupungin satamakaduilla on mukavia kahviloita ja ravintoloita sekä jokunen musiikkipaikka.

Kuningas kävi täällä

Herkullinen ruoka on olennainen osa menorcalaista elämänlaatua. Saaren puhtailta vesiltä pyydetyt kalat ja muut merenelävät ovat juuri niin maukkaita ja meheviä kuin ne tuoreimmillaan voivat olla.
Pohjoisen Fornellsin kylän ylpeydenaiheisiin kuuluu Es Pla -ravintola, jossa itse Espanjan kuningas Juan Carlos aterioi muutamia vuosia sitten. Sen jälkeen kuningasperheen jäsenet ovat joka vuosi pistäytyneet ravintolassa kalaherkuilla.

Saamme eteemme paikan bravuurin, hummerikeiton. Hummeri on keitossa kokonaisena mutta pilkottuna. Maku on mieto, hienostunut ja raikkaan merellinen.

Ruokien maustaminen on Menorcalla maltillista – vaikuttaa siltä, että kokit luottavat tuoreiden raaka-aineiden omaan makuun. Ja tottahan on, ettei tuore kala vaadi muuta kuin ripauksen suolaa ja pippuria. Myös liha- ja kasvisruoat ovat meheviä ja maukkaita.

Ruokakulttuuria voi verrata koko Menorcalta huokuvaan rauhalliseen elämänmenoon. Hyvän elämän ainekset löytyvät yksinkertaisista asioista, puhtaasta luonnosta, lämmöstä ja rennosta elämänasenteesta. Sellaista tunnelmaa on mukava ladata mukaansa.

TEKSTI: ILPO SALONEN, Otavamedia

Menorca kuuluu Ihminen ja biosfääri -ohjelmaan, jolla halutaan varmistaa, ettei ihmisen toiminta vaaranna saaren ainutlaatuista luontoa. Menorca kuuluu Ihminen ja biosfääri -ohjelmaan, jolla halutaan varmistaa, ettei ihmisen toiminta vaaranna saaren ainutlaatuista luontoa.