Candelaria

Candelarian pieni rannikkokaupunki, joka tunnetaan myös Villa Mariana de Candelarian nimellä, sijaitsee noin 20 kilometriä Teneriffan pääkaupunki Santa Cruz de Tenerifestä etelään.

Vaikka kaupunki on pieni, on se Santa Cruz de Tenerifen tavoin tunnettu kansanjuhlistaan. Santa Cruzilla on oma karnevaalinsa, Candelaria puolestaan voi ylpeillä “Festival de la Canción de Candelaria” -juhlalla.

Candelaria – monille pyhä paikka

Sekä Espanjan että Etelä-Amerikan katolisten keskuudessa Candelaria on pyhä paikka, joka yhdistetään Candelarian Neitsyeeseen, Kanariansaarten suojelupyhimykseen. Yksi kaupungin tunnetuimmista rakennuksista onkin suuri Candelarian basilika. Sen seinien sisältä löydät muun muassa suojeluspyhimyksen kuvan. Erään legendan mukaan Neitsyt Marian kuva huuhtoutui rantaan Candelariassa jo kauan ennen kuin kristinusko saavutti Kanariansaaret. Siitä huolimatta Teneriffan alkuperäisasukkaat eli guanchit tarinan mukaan rukoilivat kuvaa, vaikka he eivät tienneet, kuka kuvan nainen oli tai mikä hänen merkityksensä oli.

Güímardalenin myyttiset pyramidit

Melko lähellä Candelariaa sijaitsevat Güímardalenin myyttiset porraspyramidit, jotka ehdottomasti kannattaa käydä kokemassa lähistöllä liikkuessaan. Norjalainen tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl tutki aikanaan näitä tunnettuja pyramideja, mutta ei kyennyt määrittämään niiden tarkkaa ikää tai sitä, kuka ne rakensi ja miksi. Sen sijaan Heyerdahlilla oli teoria, että Kanariansaaret olivat aikanaan toimineet tärkeänä väliasemana Amerikan ja Välimeren alueen kaupalle. Hän ajatteli, että pyramideilla voisi olla yhteys tähän aikakauteen. Toiset tutkijat väittävät, että pyramidit ovat vain kivikasoja aiemmilta vuosisadoilta ja että väitetyt muinaisjäännökset ovat vain kiviä, jotka maanviljelijät ovat jättäneet taakseen peltoja raivatessaan.

Kysymysmerkkejä riittää, niin myös tarinoita. Voidaan kuitenkin sanoa, että nämä merkittävät rakennelmat ovat nykyisin yksi Teneriffan suosituimmista nähtävyyksistä, joilla vierailuun kannattaa yhdistää käynti Candelariassa.