Tutustu Gili-saariin

Kolme Gili-saarta, Gili Trawangan, Gili Air ja Gili Meno, sijaitsevat Balista itään, lähempänä Lombokia kuin Balia. Saaret ovat suosittuja kauniiden rantojensa, kristallinkirkkaan vetensä sekä mainioiden snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksiensa ansiosta. Saaria arvostetaan rauhallisen tunnelmansa ansiosta, mutta silti tarjolla on myös Balin parhaana pidettyä yöelämää. Kolme saarta eroavat toisistaan hieman, ja valinta niiden välitä kannattaakin tehdä sen perusteella, oletko enemmän rauhan vai yöelämän ystävä. Gili Meno on saarista rauhallisin, Gili Trawanganilla yöelämä taas on hektisintä. Gili Air puolestaan on kompromissi näiden kahden välillä.

Yhteistä kolmelle Gili-saarelle on se, että päiväsaikaan ne ovat rauhallisia ja hiljaisia. Saarilla ei ole moottoriajoneuvoja - kulkeminen tapahtuu kävellen, pyörällä tai hevosvaunuin. Näille saarille pääsee veneellä Balista tai Lombokista. Balin päässä on useampia satamia, joista suurin ja vilkkain on Padang Bai. Sieltä laiva kulkevat perille noin tunnissa, ja matkailijoiden määrä vaihtelee päivien sekä säiden mukaan, mikä vaikuttaa myös matkan tunnelmaan. Balilta voi myös lentää Lombokille ja jatkaa sieltä lyhyemmällä venematkalla.
Mikäli tahdot kulkea kolmen Gili-saaren välillä, käytössä on julkisia veneitä. Voit myös vuokrata oman taksiveneen. Mikäli lähdet snorklaamaan, on edessä yleensä pysähdys yhdellä tai useammalla Gili-saarella.

Saarilla on useita sukelluskeskuksia. Täällä onnistuvat niin yksinkertaisemman “PADI Open Water” -kurssin kuin edistyneempienkin kurssien suorittaminen. Sukellus on yksi Gili-saarten vetonauloista. Rannat ovat kuin suoraan postikortista, ja niiden tunnelma on viihtyisä. Valmistaudu kuitenkin runsaaseen määrään koralleja - uimakengät kannattaa pakata mukaan Gili-saarille.

Gili Trawangan tarjoaa vauhtia ja biletystä

Gili Trawangan on suurin Gili-saarista, ja tänne myös suurin osa saarten matkailijoista suuntaa. Saaren vilkkain keskus sijaitsee lähellä satamaa, itärannikolla. Täältä löytyy tiheään hotelleja ja yksinkertaisempia majataloja, ravintoloita, baareja ja yökerhoja, pieni tori ja yötori. Väkeä on liikkeellä runsaasti - ympäri vuorokauden. Intensiivisen yöelämän ansiosta keskiyön tienoilla vilske on kovempaa kuin puoliltapäivin. Täällä on tapana valvoa myöhään ja nukkua pitkään, ei niinkään nousta ylös kukonlaulun aikaan.

Saarella on kuitenkin jäljellä yhä paljon aitoa ja alkuperäistäkin. Keskellä saarta on hieman enemmän arkisempaa paikallisväriä edustava asutuskeskus kouluineen ja jalkapallokenttineen. Trawanganin kehitys on tapahtunut nopeasti ja jatkaa kulkuaan. Aiemmin unelias länsirannikko on jo vuosien ajan käynyt tiheämmin asutuksi ja rauhallisempia paikkoja löytääkseen on hypättävä pyörän selkään ja suunnattava kauemmas satamasta. Kovin pitkään ei tarvitse kuitenkaan fillaroida - viehättävän Gili Trawanganin ympäri pyöräilee alle tunnissa.

Kenelle Gili Trawangan sopii parhaiten? Nuorille ja / tai bileitä kaipaaville turisteille.

Gili Air - rauhallinen saari kaikkien makuun

Gili Air on keskitasoa niin vierailijamääriltään kuin kooltaankin Gili-saarten joukossa. Maantieteellisesti se sijaitsee kuitenkin kolmesta saaresta lähimpänä Lombokia. Saarelta löytyy muutama isompi hotelli. Yleisesti ottaen suurin osa majapaikoista on rannan äärellä sijaitsevia bungaloweja. Asiakaskunta on monipuolisempaa kuin Trawanganilla - tänne matkaavat niin lapsiperheet, pariskunnat kuin kaveriporukat. Gili Airilta on helppo löytää rauhallisia paikkoja, ja arkielämä soljuu mutkattomasti matkailuelinkeinon lomassa. Vilkkaampaakin menoa löytyy, sillä saarella on hyvä tarjonta ravintoloiden, kahviloiden ja baarien suhteen.

Kenelle Gili Air sopii parhaiten? Periaatteessa kaikille - niin rauhallisuutta kuin ihmisvilinää kaipaaville. Täällä voi syödä hyvin, valvoa pitkään viihtyisissä baareissa ja kuulla aaltojen lyövän rantaan aina pikkutunneille asti.

Gili Meno - romantiikkaa ja merikilpikonnia

Keskimmäinen Gili-saari on Gili Meno, joka on myös pienin ja rauhallisin joukosta. Meno ei ole vielä samaan tapaan matkailumielessä hyödynnetty kuin Air ja Trawangan. Täältä ei löydy pankkiautomaatteja tai shoppailumahdollisuuksia. Lyhyistä etäisyyksistä huolimatta matka hotellien ja ravintoloiden välillä tuntuu pitkältä. Saarella vallitsee rauha, ja täältä on helppo löytää yksinkertainen bungalow aivan rannan ääreltä. Gili Menon edustalla snorklausmahdollisuudet ovat upeat, ja täällä on hyvät mahdollisuudet kohdata merikilpikonna.

Kenelle Gili Meno sopii parhaiten? Rauhallista tunnelmaa kaipaaville, esimerkiksi romanttista häämatkaa viettäville, jotka tahtovat upeat maisemat - mutta eivät niin paljon palveluita.