Ubud

Keskeltä Balia löydät myyttisen Ubudin kylän - tätä monet kutsuvat aidoksi Baliksi. Täällä monipuolinen luonto ja vehreys yhdistyvät vahvaan kulttuuriin ja perinteisiin. Ubud toimii myös eräänlaisena Balin - ja koko Aasian - joogakeskuksena. Ubud on jo pitkään ollut luovien taiteiden keskus: tanssin ja musiikin, mutta myös perinteisemmän kuvanveiston ja maalaustaiteen. Nykyisin paikalle kerääntyy monia turisteja, jotka tahtovat kokea osansa vahvasta balilaisesta tunnelmasta ja kulttuurista. Ubud on kuin koko Bali koottuna yhteen paikkaan. Se toimii samalla sekä hyvänä tukikohtana lähiympäristöön että Balin kulttuuriin ja luontoon tutustumista varten. Ubudin lähettyviltä löydät kaunista luontoa, laajoja riisipeltoja, jännittäviä tulivuoria, syviä luolia, upeita vesiputouksia, pieni viehkeitä kyliä, taiteilija- ja käsityöläisyhteisöjä, mahtipontisia palatseja ja perinteisiä temppeleitä.

Odotettavissa ei ole kuitenkaan koskematon paikka. Vaikka Ubudia pidettiinkin aiemmin reppureissaajien, taiteilijoiden ja boheemien vapaakaupunkina, ovat matkailijavirrat nykyään huomattavasti suurempia. Liikenneruuhkat ja keskustan vanhan makasiinin Starbuck-kahvila ovat tästä hyviä esimerkkejä. Nykyinen Ubud poikkeaa paljon siitä, mitä se ennen oli. Toisaalta monet pitävät mainittua Starbucksia maailman parhaana - eivätkä isot pikaruokaketjut ole suurissa määrin rantautuneet Ubudiin. Ubud on ehkä kasvanut nopeasti, mutta on edelleen vierailun arvoinen paikka Balin matkalla. Kaukana rannoista ja perinteisestä rantalomailusta kaupunki auttaa ymmärtämään, mistä saaressa on kyse.

Tekemistä ja näkemistä Ubudissa – 10 vinkkiä

  1. Vieraile Monkey Forestissa. Paikka on taianomainen niin lapsille kuin aikuisille apinoiden ja mahtavan puistoympäristön ansiosta.
  2. Tee retki lähiympäristöön. Ubudin lähistöllä ovat Balin parhaat riisiviljelykset, vesiputoukset ja ylipäätään kaunein luonto.
  3. Käy ruoanlaittokurssilla. Kurssi alkaa aamuisella vierailulla paikalliselle kylän torille, minkä jälkeen pääset oppimaan, miten maukasta balilaista ruokaa valmistetaan. Vihje: yleensä aloitetaan pähkinöillä pähkinäkastikkeessa...
  4. Shoppailu: Ubudista löydät valtavan valikoiman erilaisia kauppoja. Päivittäisiltä markkinoilta saa kaikkea matkamuistoista ja koruista upeaan taiteeseen. Älä unohda tinkiä - mutta tee se kohteliaasti ja kohtuudella.
  5. Taiteesta puheen ollen - vieraile gallerioissa, markkinoilla sekä muissa taiteilijayhteisön paikoissa.
  6. Syö hyvin. Ubudin ravintolatarjonta on valtaisa. Testaa ihania kahviloita, joissa tarjoillaan esimerkiksi värikkäitä smoothie bowl -annoksia. Täältä löydät jotakin kaikkiin makuihin, olipa kello kuinka vähän tai paljon tahansa.
  7. Joogaa. Ubudissa on pilvin pimein joogastudioja, joista yksi tunnetuimmista on perinteinen Yoga Barn.
  8. Hemmottele itseäsi yöllä hotellissa, josta avautuvat näkymät riisiviljelysten ja sademetsän ylle. Ubudin ympäristössä on useita tasokkaita hotelleja, joiden varustukseen kuuluvat upeat infinity-uima-altaat luonnonympäristössä.
  9. Käy hieronnassa tai kauneushoidossa. Ubudin spa-tarjonta ja alan osaaminen ovat erittäin korkealla tasolla.
  10. Vieraile tanssinäytöksessä. Ubudissa järjestetään joka ilta balilaisen perinnetanssin ja muiden tanssimuotojen esityksiä.