Vieraile Ulun Danu Bratanissa

Jos Bali on vähintään yhtä tunnettu temppeleistään, kuin rannoistaan, on Ulun Danu Brutan temppeli se, joka esiintyy ehkäpä useimmissa kuvissa ja erottuu monipuolisuudellaan. Ulun Danu Bratan temppeliä kutsutaan joskus ”vesitemppeliksi” ja se onkin rakennettu pienelle saarelle rehevän Beratan-järven rannalle, joka on 1 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Temppelin katsotaan kelluvan pienessä maagisessa järvessä, jota sään salliessa ympäröi kaunis sumu tai voimakkaat heijastukset ympäröivistä vuorista. Järven korkea sijainti tarkoittaa, että sää on täällä vaihteleva ja se on aina monta astetta kylmempi kuin Balin rannikolla. Koko tunnelma temppelissä ja temppelialueella on erilainen kuin muualla Balilla. Ilma on viileämpi ja raikkaampi, luonto on vehreämpää ja koko ympäristö tuntuu puhtaalta ja raikkaalta.

Ulun Danu Bratanin temppelialue koostuu useista erilaisista perinteisen balilaisen arkkitehtuurin temppelirakennuksista ja suuresta puistosta. Alueeseen on parasta tutustua kävellen ja siihen on hyvä varata aikaa yhdestä kahteen tuntiin. Lisäksi jos haluat veneillä järvellä, kannattaa siihen varata lisäaikaa. Sisäänpääsy maksoi vuonna 2018, 50 000 IDR aikuisille ja lapsille pääsymaksu oli puoleen hintaan. Temppelialue on avoinna suurimman osan vuodesta klo 8–18. Temppelissä on paljon kävijöitä, mutta mitä aikaisemmin pääset saapumaan paikalle, sitä vähemmän siellä on ihmisiä.

Vieraile Ulun Danu Bratan-temppelissä autolla

Ulun Danu Bratan-temppeli sijaitsee suunnilleen Balin keskellä, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Ubudista pohjoiseen tai 2,5 tunnin päässä mistä tahansa lounaisrannikolta – kuten Kutasta
tai Seminyakista. Matka temppelille onnistuu helpoiten yksityisen oppaan tai kuljettajan kanssa. Koska temppeliin on hieman matkaa ja temppelivierailu ei vie enempää kuin pari tuntia aikaa, on hyvä idea varata kuljettaja koko päiväksi ja yhdistää joku lähialueen kohde samalle reissulle. Lähistöltä löytyy esimerkiksi useita vesiputouksia, järviä, korkeusrata ja saaren suurin kasvitieteellinen puutarha Bedugul Bali. Jo pelkkä automatka tarjoaa kauniit näkymät Balin sisämaahan.

Ulun Danu Bratan rakennettiin vuonna 1634 kunnioituksena hindujen jumalille ja edistämään maan hedelmällisyyttä, ihmisten hyvinvointia sekä luonnon ja maailmankaikkeuden säilyttämistä.