Hyvä tietää: Etelä-Goa

 • Pääkaupunki

  New Delhi
 • Valuutta

  Intian rupia (INR)
 • Kieli

  Hindi, englanti
 • Väkiluku

  n. 1 817 000
 • Aikaero

  +3,5 tuntia

Hyvä tietää

 • Rannat

  Hienoimmat, vaaleat ja hienohiekkaiset rannat löytyvät Etelä-Goasta. Varcan ja Cavelossimin rannoilla ylelliset hotellit seisovat kuin pienet lomakohteet. Hotelleissa on ravintoloita, urheiluaktiviteetteja ja viihdeohjelmaa.

  Hyvällä paikalla Margaon, lentokentän ja juna-aseman lähellä sijaitsevaa Colva Beachiä pidetään Etelä-Goan suosituimpana rantana. Ranta on pitkä ja leveä, joten tungosta rannalla esiintyy harvoin. Rannalla on monia beach shackeja ja baareja, joista jotkut ovat avoinna ympäri vuorokauden koko vuoden ajan.

  Eteläisimpänä on Palolemin ranta, joka aikoinaan oli todellinen paratiisiranta. Nykyisin pehmeähiekkainen puolikuun muotoinen ranta on paljon tavallisempi kuin vielä 20 vuotta sitten, mutta viehättävä edelleen.

  Hieman Palolemilta etelään sijaitsevat rauhalliset Colomb Beach ja Butterfly Beach.

 • Lasten kanssa

  Perheille, joilla on jo hieman vanhempia lapsia, on Goalla paljon nähtävää. Älä kuitenkaan yritä tehdä kaikkea yhdessä tai kahdessa päivässä. Liikenne kaupunkien välillä matelee hiljakseen ja tiet ovat usein varsin huonokuntoisia. Kannattaa siis valikoida etukäteen, mitä perheen kanssa todella haluaa tehdä ja nähdä. Mukavin tapa liikkua on varmasti vuokrata auto ja englantia puhuva kuljettaja.

  Monilla Goan rannoilla on ajoittain voimakkaita merivirtauksia, joten lasten ja uimataidottomien ei ole hyvä olla vedessä yksin.

 • Omatoimimatka

  Koska matkat Goalle lennetään reittilennoilla, voit valita matkasi pituuden joustavasti.

  Lomakohteessa ei ole TUIn oppaita, mutta voit ottaa yhteyttä online-keskukseemme puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Kysymyksiä voit lähettää lomaasi edeltävien kahden viikon aikana ja aina kotiinpaluuseen asti.

 • Ravintolat ja iltaelämä

  Goalla ei todellakaan tarvitse olla nälissään. Sen lisäksi että useimmissa hotelleissa on tarjolla niin länsimaista kuin paikallista intialaista ruokaa, on rannoilla ja lomakohteiden pääkatujen varsilla myynnissä monenlaista ruokaa ja hedelmiä.

  Lähes jokaisella rannalla on beach shackeja. Näissä pienissä, yhdeksi kaudeksi rantahiekalle pystytetyissä vaatimattomissa ruokapaikoissa istuskellaan varpaat hiekassa ja paikallisia oluita nautiskellen. Ruokana tarjolla on yleensä tuoreita äyriäisiä, grillattua kalaa ja intialaista currya. Pysyvämmät ravintolat löytyvät hieman kauempana rannalta. Nämä ravintolat ovat usein hieman hienompia, niissä saattaa olla ilmastointi ja paremmat wc-tilat.

  Monet nuoret keskiluokkaiset intialaiset tulevat Goalle yhä kasvavan huvielämän perässä. suosituimmat paikat löytyvät Vagatorilta, Bagalta ja Anjoulta. Monilla hotelleilla on myös omat yökerhonsa.

 • Ostokset

  Pohjois-Goan Anjunassa pidetään mm. tunnetut hippimarkkinat sekä Arporassa yömarkkinat. Myynnissä on kaikkea koruista ja huiveista mausteisiin ja vaatteisiin.

  Etelä-Goassa voit käydä ostoksilla ja tutustumassa intialaiseen arkipäivän elämään ottamalla taksin Margaon markkinoille.

  Goan pääkaupungissa Panjimissa on sekä perinteisiä markkinoita että enemmän länsimaalaisia kauppoja ja tavarataloja.

 • Liikkuminen lomakohteessa

  Helpoin tapa liikkua Goalla on taksi. Pidempiin retkiin saattaa olla edullisempaa vuokrata auto ja kuljettaja koko päiväksi. Kuljettajat puhuvat yleisesti hyvin englantia ja toimivat yleensä myös oppaina. Varaukset ja hintatiedot saat hotellistasi.

  Edullisempi vaihtoehto on tietysti liikkua paikallisbussilla tai junalla. Huomioi, että näissä on yleensä ahdasta, mutta toisaalta matka on varmasti myös mielenkiintoinen kokemus.

  Dabolimin lentokentältä Colva Beachille kestää autolla noin 35–45 minuuttia, Varca Beachille noin 50–60 minuuttia ja Cavelossim Beachille reilun tunnin.

 • Koe enemmän

  Hotelleilla, useimmilla Goan rannoilla sekä suurimmissa kylissä on retkijärjestäjiä, jotka myyvät delfiiniretkiä, retkiä Old Goaan, kalastusretkiä ja retkiä mausteviljelmille. Suosittelemme kyselemään omalta hotelliltasi ja muilta matkailijoilta suosituksia hyvistä retkistä ja retkijärjestäjistä.

  Muutamia suositeltavia retkikohteita:

  Old Goa Portugalin siirtomaa-ajan pääkaupunki, joka perustettiin Alfonso Albuqurquen saavuttua Intiaan meriteitse vuonna 1510. Kaupunki on tunnettu siirtomaa-ajan arkkitehtuuristaan ja kirkoistaan, ja sitä kutsutaan usein nimellä Idän Rooma. 1700-luvun puolessa välissä useimmat portugalilaiset muuttivat läheiseen Panjimiin, joka on siitä lähtien toiminut Goan hallinnollisena pääkaupunkina. Old Goa alkoikin pian hiljalleen rappioitua. Old Goassa on kuitenkin ruvennut näkymään jälleen uudistuksia, onhan sen kirkotkin nykyisin mukana Unescon maailmanperintölistalla.

  Chapora Fort Linnoitus rakennettiin 1700-luvun alussa suojaamaan Chapora-joen suistoa. Linnoituksesta ei ole jäljellä enää raunioita enempää, mutta se on edelleen suosittu paikka näköalojensa vuoksi. Linnoituksella saatat nähdä myös filmiryhmiä; rauniot ovat suosittu Bollywood-filmien kuvauspaikka. Itse Chaporassa, joka on vanha kalastajakylä, on useita ravintoloita joissa on tarjolla tuoretta kalaa ja äyriäisiä.

  Dudhsagarin vesiputous
  Vesiputous sijaitsee luonnonpuistossa, muutaman tunnin ajomatkan päässä rannikolta. Hyvä retkikohde, jos olet kiinnostunut muusta luonnosta meren ja rannan lisäksi.

  Etelä-Goan pääkylä on nimeltään Margao, jossa on paljon ravintoloita ja ostospaikkoja. Lähistöllä on lisäksi pitkästä historiasta, siirtomaa-ajan rakennuksista ja loppiaiskulkueestaan tunnettu Chandor sekä Chandapura, josta puolestaan on löydetty esihistoriallista asutusta jo 400 eaa.

  Loutulimin kylän, Margaon pohjoispuolella, sanotaan olevan yksi Goan kauneimmista kylistä. Syynä varmasti ovat hyvin säilyneet siirtomaa-ajan rakennukset portugalilaisen imperiumin loiston päiviltä.

 • Valuutta ja luottokortit

  Intian rupia (INR).

  Yleisimmät luottokortit kuten VISA, Mastercard ja American Express hyväksytään monin paikoin, mutta ei markkinoilla tai pienissä ruokapaikoissa, joissa maksuvälineen käy ainoastaan käteinen.

  Suuremmissa matkakohteissa on käteisautomaatteja.

  Matkalle mukaan suositellaan US dollareita tai euroja.

  Lisätietoja valuutasta ja vaihtokursseista saat pankeista ja rahanvaihtokonttoreista.

 • Tärkeä tietää

  Koska ilmasto on kuuma ja kostea, on erittäin tärkeä juoda riittävästi vettä, mehua tai muita alkoholittomia juomia päivän aikana. Nestetasapainoa on syytä vahvistaa myös illalla, jos tunnet että et ole päivän aikana juonut riittävästi. Kun tämän lisäksi vielä huolehdit käsihygieniasta käyttämällä käsidesiä ennen jokaista ateriaa ja jokaisen wc-käynnin jälkeen, vältyt todennäköisemmin ikäviltä vatsavaivoilta. Jos kuitenkin sairastut vatsatautiin, ja haluat päästä lääkäriin, ole yhteydessä hotellihenkilökuntaan.

  Huomioi, että aika ajoin esiintyy suuria aaltoja ja vedenalaisia virtauksia. Rannoilla ei yleensä ole uimavalvojia.

 • Liikuntaesteiset

  Kaikilta hotellisivuiltamme löydät tietoa hotellin palveluista ja huoneista kohdasta ”Tietoa hotellista”. Mikäli hotellissa on liikuntaesteisille soveltuvia huoneita, löydät sieltä myös lisätietoja näistä huoneista.