Big Ben

Monet yhdistävät Lontoon punaisiin kaksikerroksisiin busseihin, punaisiin puhelinkoppeihin, punaisiin pukeutuneisiin vartijoihin mustine karvahattuineen sekä juuri siihen, julkkiskello Big Beniin. Big Benin siluetti on itsestäänselvä osa Lontoon kaupunkikuvaa ja se on ollut sitä aina vuodesta 1859 saakka, jolloin kello otettiin käyttöön.

”Big Ben” ja ”Kellotorni”, ovat nimet joita on aiemmin useimmiten käytetty ja käytetään edelleen nimittämään kellotornia ja itse kelloa. Vuonna 2012 torni sai viralliseksi nimekseen ”Elizabeth Tower”, Kuningatar Elizabethin 60 hallitsemisvuoden kunniaksi.

Sijaitsee Westminsterin palatsin kulmassa

Maineikas kellotorni sijaitsee Westminsterin palatsin kulmassa Thames- joen varrella Lontoon keskustassa. Yleensä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, kello on soinut joka tunti siitä lähtien, kun se on se on laitettu paikoilleen 1800- luvun puolivälissä. Kellokoneisto selvisi jopa toisen maailmansodan aikaisista pommituksista. Elokuusta 2017 ja tästä neljä vuotta eteenpäin kelloon tehdään mittavia kunnostustöitä. Kello kuitenkin jatkaa soimista valittujen tapahtumien yhteydessä, kuten Uudenvuodenaattona.

Parlamenttirakennusta jonka tunnemme yhä tänä päivänä, alettiin rakentamaan vuonna 1848 Lontoossa riehuneen tulipalon jälkeen. Historialliset kertomukset Thames- joen länsirannasta jossa rakennus sijaitsee, ulottuvat paljon tätäkin kauemmaksi. Itse asiassa jotkin osat rakennuksesta ovat jäänteitä keskiajalta asti. Westminsterin palatsi on kuulunut UNESCON maailmanperintökohteisiin vuodesta 1987 lähtien.

Faktoja Big Benistä – ja muutama mielenkiintoinen asia

Yksi selityksistä on, että kello saattaa olla nimetty Benjamin Hallin mukaan, joka toimi rakennusmestarina siihen aikaan kun kello aloitti toimintansa. Kellotorni itsessään on Augustus Puginin suunnittelema, kun taas kellon on valmistanut kellontekijä Edward John Dent. Hän ei kuitenkaan valitettavasti ehtinyt nähdä kelloa valmiina ennen kuolemaansa, ja kellon teki valmiiksi hänen poikapuolensa Frederick Rippon Dent vuonna 1854.

  1. Jättikokoinen kello painaa 13,7 tonnia.
  2. Big Ben ulottuu 96,3 metrin korkeuteen, joista 61 metriä on itse kellotornia ja loput tornin huippua.
  3. Tutkimuksen mukaan Big Ben on ollut vuodesta 2008 lähtien koko Iso-Britiannian kaikkein suosituin nähtävyys.
  4. Big Benillä on pikkuveli, 6 metriä korkea kellotapuli Victorian aseman läheisyydessä, Vauxhall Bridge Roadin ja Victoria streetin risteyksessä. Pienempää sisarusta kutsutaan yllätyksellisesti nimellä Little Ben.
  5. Tornissa ei ole vain yksi vaan peräti viisi kelloa. Yhdessä ne tunnetaan nimellä ”Great clock of Westminster”. Suurin niistä on Big Ben, joka on selvästi hohtavin kellotähti keskellä.
  6. Jokaisen kellon alla on latinalainen kirjoitus, joka tarkoittaa seuraavaa: ” Oi Jumala, säilytä kuningattaremme Viktoria I.”