British Museum

Ensi kertaa Lontoossa vierailevan on vaikeaa kulkea Great Russel Streetin läpi pysähtymättä ja ihmettelemättä miksi siellä tuntuu kuin olisit yhtäkkiä päätynyt muinaiseen Kreikkaan. Itseasiassa olet tullut British Museumin eteen, joka on tänä päivänä erittäin suosittu vierailukohde Lontoossa.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy ja museo on todellakin vierailemisen arvoinen kohde vieraillessasi Iso-Britannian pääkaupungissa.

Ylpeilee kreikkalaisella julkisivulla

Museon kaunis ja vaikuttava kreikkalainen julkisivu, joka osoittaa Great Russel Streetille, koostuu 44 pilarista, joista jokainen on 14 metriä korkea. Rakennuksen suunnitteli Robert Smirke. Pyöreisiin pilareihin on saatu inspiraatiota Ateenan temppelistä Vähä– Aasiassa, jonka tänä päivänä tunnemme Turkkina.

Pääsisäänkäynnin yläpuolella olevassa päädyssä on viisitoista erilaista hahrmoa, jotka kuvaavat sivilisaation kehitystä läpi aikojen.

Museo sijaitsee yhä tänä päivänä samassa paikassa, jossa se sijaitsi avautuessaan. Tämä vahvistaa entisestään jo todella vaikuttavaa tunnelmaa jonka saat vieraillessasi British Museumissa. Joitakin esineitä kokoelmista on siirretty toisiin paikkoihin vuosien saatossa. Tämä koskee esimerkiksi luonnonhistoriallista kokoelmaa, joka vuonna 1887 siirrettiin Natural History Museumiin, joka on toinen hyvin tunnettu museo Lontoossa.

Kulttuurihistoriallinen aarreaitta

British Museum säilyttää kulttuurihistoriallisia aarteita kaikilta mahdollisilta aikakausilta ja kaikista mahdollisista maailman kolkista. Museo avasi ovensa yleisölle vuonna 1759, mutta se perustettiin jo vuonna 1753 tiedemiehen ja lääkärin Sir Hans Sloanesin uniikin esinekokoelman avulla. Kokoelma ja koko museo saattoivat jatkaa kasvamistaan kun Sir Sloanes myöhemmin testamenttasi kokoelmansa kaupungille.

Sloanen kuollessa kokoelmassa oli yli 71.000 esinettä. Nykyään kerrotaan, että kokoelmassa on 7-8 miljoonaa esinettä, jotka kuuluvat museolle.

Yksi hienoimmista näkymistä museon sisällä on The Great Court, joka on Lontoon vastine Louvren lasipyramidille Pariisissa. The Great Court saattaa muistuttaa jättiläismäistä toria ja sitä ympäröi 6100 neliökilometriä suuri ja valtavan kaunis lasikatto, tai pikemminkin lasikupoli. Tämä osa museosta vihittiin käyttöön Kuningatar Elizabethin toimesta vuonna 2000. Täältä löytyy sekä kauppoja että kahviloita ja alue pysyy avoinna myös sen jälkeen, kun British Museum on jo sulkeutunut.