Buckingham Palace

Buckinghamin Palatsi, tai vain ”Palatsi” eli ”The Palace” kuten sitä kutsutaan, on ollut brittiläisen kuningassuvun virallinen asuinpaikka Lontoossa jo vuodesta 1837 lähtien. Ensimmäinen monarkki joka muutti palatsiin asumaan, oli kuningatar Viktoria. Nykyisin ylellisessä palatsissa Westminsterissä asuvat kuningatar Elisabet ja hänen miehensä Philip.

Myös prinssien virallinen koti Lontoossa

Myös prinssit Andrew ja Edward perheinensä asuvat virallisesti Buckinghamin Palatsissa. Palatsi ja sen 775 huonetta on sekä brittimonarkian virallinen koti että toimisto, eli kuninkaallisten työpaikka. Palatsissa otetaan vastaan eri valtioiden virallisia vierailuja, pidetään tapaamisia ja kokouksia kuninkaallisten kera. Vuosittain tuhannet turistit saapuvat katsomaan palatsia toivoen näkevänsä kuninkaallisia edes vilaukselta.

Onko kuningatar kotona?

Haluatko tietää onko kuningatar kotona? Katso Buckinghamin Palatsin katon korkeimmalla kohdalla olevaan lipputankoon. Jos salossa on lippu, on kuningatar kotona.

Lippua koristaa kuninkaallisen vaakunan merkit, ja lippu on niiden mukaan jaettu neljään eri osa-alueeseen. Ensimmäistä ja neljättä osaa koristaa kolme kultaista leijonaa punaisella pohjalla, jotka edustavat Englantia. Toinen osa edustaa Skotlantia, jota symbolisoi punainen leijona liljoin koristellun kehyksen keskellä. Kolmas osa-alue edustaa Pohjois-Irlantia, ja siinä on Irlannin kuninkaallinen symboli, kultainen harppu sinistä taustaa vasten.

Avoinna elokuusta syyskuuhun

Useat Buckinghamin Palatsin huoneista ja valtiosali ovat avoinna yleisölle elokuusta syyskuuhun, jolloin kuningatar on Balmoralissa, Skotlannissa. Joitain palatsin huoneita voi käydä ihailemassa myös talven ja kevään aikana. Ympärivuotinen, erittäin suosittu nähtävyys on joka aamuinen vahdinvaihto Buckinghamin Palatsin porteilla. Jo ikonisiksi muodostuneet Household Troopin vahdit suurine turkishattuineen ja punaisine takkeineen ovat muodostuneet koko Lontoon symboliksi.