Jalkapalloa Lontoossa

Ei ole mikään ihme, että jalkapalloreissut Lontooseen on niin suosittuja, niin viihdyttävää ovat esitykset kentällä, mutta on myös upeaa kokea jalkapallo-otteluiden luoma tunnelma kaupungilla livenä. Elämys on jotain todella erityistä! Lontoossa voit käydä muutamilla maailman vanhimmista jalkapallostadioneista ja nähdä maailmanluokan jalkapallotähtiä pelaamassa otteluita yhdessä Euroopan johtavista liigoista – Premier Leaguessa eli Valioliigassa.

Pelejä joka viikonloppu

Lontoossa on useita huippuseuroja ja Valioliigassa pelaavat (kaudella 18/19) Chelsea, Arsenal, West Ham, Crystal Palace, Tottenham, Fulham ja Watford. Toisin sanoen voit nauttia huippupeleistä joka viikonloppu tai vaikka useammasta pelistä yhden viikonlopun aikana, jos matkasi päätarkoitus on juuri huippufutis. Suosituimpia ovat tietysti Arsenalin, Tottenhamin ja Chelsean väliset paikallisottelut, sekä pelit Manchester Unitedia, Manchester Cityä ja Liverpoolia vastaan. Hintaerot otteluiden välillä ovat suuret.

Ne tasokkaimmat pelit eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka tarjoavat mieleenpainuvia kokemuksia. Paljon viehätystä löytyy myös alempien sarjojen peleistä, joiden hinnat ovat kohtuullisemmat. Areenat ovat kuitenkin edelleen niitä vanhempia ja ilmapiiri aito.

Lontoon jalkapallojoukkueet ja areenat

Useat Lontoon areenoista sijaitsevat Lontoon keskustan ulkopuolella, joten varaudu matkustamaan jopa tunnin matkan päähän metrolla ja/tai junalla kaupungin keskustasta.

Pohjoinen: Arsenal ja Tottenham

Lontoon pohjoispuolella ovat Arsenalin ja Tottenhamin koti-areenat. Arsenalin Emirates-stadion ja Tottenhamin New White Heart Lane -nimellä tunnettu areena, virallisesti Tottenham Hotspur Stadium. Kaudelle 2018/2019 avatulle uudelle areenalle mahtuu katsojia noin 61 000. Entiselle White Heart Lane -areenalle mahtui "vain" noin 34 000 katsojaa. Lisäksi uusi areena on huippumoderni. Remontin aikana Tottenham pelasi Wembley National Arenalla. Vaikka Watford kuuluu myös Pohjois-Lontooseen, eivät joukkueen kannattajat eivätkä alueen asukkaat näe itseään lontoolaisina. Areena on Vicarage Road.

Itä: West Ham

Itä-Lontoosta, jonka usein sanotaan olevan työläisten kaupunginosa, tulee West Ham, jonka kotikenttä on London Stadium. Joukkue ei ole menestyksekkäimpiä, mutta siitä huolimatta se houkuttelee otteluihinsa paljon katsojia.

Länsi: Chelsea ja Fulham

Länsi-Lontoo on alue, josta tulevat sekä Chelsea että Fulham.
Chelsea pelaa ottelunsa Stamford Bridgellä hieman pohjoisempana ja Fulham Craven Cottagessa Thamesin pohjoisrannalla. Craven Cottagen juuret ovat 1900-luvun alkupuolella, mikä näkyy ja tuntuu monin tavoin kulttuurihistoriallisesti suojellulla areenalla.

Etelä: Crystal Palace

Etelässä sijaitsee puolestaan Crystal Palacen kotiareena Selhurst Park.

Pelkästään areenoilla käynti on mielenkiintoinen kokemus. Jos haluat nähdä enemmän ikonisista areenoista, on tarjolla opastettuja kierroksia. Lähes kaikki areenat järjestävät "stadionkierroksia", mikä voi olla hauska tapa saada lisää tietoa englantilaisesta jalkapallokulttuurista.