Lontoon Tower

Jos rakennukset osaisivat puhua, olisi tällä kuninkaallisella linnalla valtava määrä jännittäviä tarinoita siitä, mitä sen seinien sisäpuolella on tapahtunut vuosien saatossa. Veriset teloitukset, pudonneet pommit, kätketyt jalokivet ja vankien paot. Yksi paenneista oli vangittu Durhamnin piispa, joka kiipesi vankilan muurin yli köyden avulla.

Useita rakennuksia

Tower sijaitsee Thamesin pohjoisrannalla Lontoossa ja se koostuu useista eri rakennuksista, joista White Tower eli Valkoinen torni on vanhin. Tämän tornin uskotaan olevan rakennettu vuonna 1078 kuninkaan asuinpaikaksi. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tornia käytettiin sen sijaan ”parempien” vankien vankityrmänä. Valkoisen tornin lisäksi alueella on lukuisia erilaisia torneja, mukaan lukien Lanthornin torni, jossa Elisabeth I istui vankina Mary I ollessa kuningattarena. Toinen kuuluisa torni on Salt Tower eli Suolatorni, joka Tudorin aikana toimi vankilana muun muassa Skotlannin syrjäytetylle kuninkaalle John Balliolille ja lukuisille papeille.

Vuosisatojen kuluessa tornin käyttötarkoitukset ovat muuttuneet, mutta sen päätarkoituksena on ollut toimia linnoituksena, kuninkaallisena asuinpaikkana ja vankilana. Vuodesta 1988 lähtien torni on kuulunut UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Kruununjalokivien viehätys

Ensimmäisen maailmansodan aikana Tower toimi sotavankien vankilana ja useat näistä vangeista teloitettiin paikan päällä. Toisen maailmansodan aikaan kuninkaanlinnasta tuli jälleen sotavankien vankila. Valitettavasti sodan aikana torneihin kohdistui vakavia pommituksia ja useat rakennukset tuhoutuivat kokonaan.

Nykyisin torni houkuttelee vuosittain lukuisia kävijöitä ja monille heistä kruununjalokivien näkeminen on vierailun kohokohta. Näitä kallisarvoisia esineitä on säilytetty Towerissa lähes keskeytyksettä vuodesta 1303 lähtien. Turvallisuussyistä, ja suurten turistijoukkojen hallitsemiseksi, vierailijat seisovat Jewels Housessa hihnalla, joka kulkee hitaasti kruununjalokivien ohi.

Beefeaters – kuuluisat vartijat

Tower tunnetaan myös yhtenäisiin virkapukuihin sonnustautuneista vartijoista, jotka tunnetaan nimillä ”Yeomen Warders” tai Beefeaters”. Vartijat toimivat aikaisemmin vankilan vartijoina ja henkilökohtaisina henkivartijoina istuvalle hallitsijalle. Nykyisin vartiosto koostuu lähinnä eläkkeellä olevista upseereista, jotka järjestevät erilaisia seremonioita. Tunnetuin lienee ”Avainten seremonia”, jossa torni lukitaan illalla. Toinen Yeoman Warder vartijoiden tehtävä on ollut pitää huolta Towerin siipirikkoisista korpeista.