Pyhän Paavalin katedraali

Lontoon vierailun aikana tulet mitä suuremmalla todennäköisyydellä näkemään ainakin vilahdukselta St. Paulin Katedraalin, yhden kaupungin parhaiten tunnetuista rakennuksista. Mikäli sinulla on aikaa ja mahdollisuus, tulee sinun ehdottamasti vierailla tämän loistokkaan katedraalin sisällä, jossa prinssi Charles sekä prinsessa Diana menivät naimisiin näyttävästi vuonna 1981.

Katedraali on rakennettu latinalaisen ristin muotoiseksi, jonka keskustan kruunaa valtava kupoli, joka kohoaa yli Lontoon kirjavan katukuvan. Katedraalista löytyy myös ”Great Paul”, joka on 17 tonnin painoisena Britannian painavin kirkonkello.

Upea näkymä yli Lontoon

Paikka, jossa St. Paulin katedraali sijaitsee, on ollut aiemminkin kirkollisessa käytössä, sillä täällä sijaitsi aiemmin keskiajanaikainen katedraali, joka tuhoutui täysin Lontoon palossa vuonna 1666. Nykyistä katedraalia, joka on Christopher Wrenin suunnittelema, alettiin rakentaa vuonna 1675 ja se valmistui 35 vuotta myöhemmin. Wren sai inspiraatiota rakentamiseen Roomassa sijaitsevasta Pietarin kirkosta ja hän todella onnistui tässä !

Mikäli sinulla on aikaa, on suositeltavaa, että nouset 378 porrasaskelmaa ylös katedraalin ulkopuolella ja vierailet ”the Stone Gallery”ssä, jossa sinua odottavat ainutlaatuiset näkymät yli Lontoon. Lisäksi täältä löytyy vieläkin tunnetumpi galleria nimeltään ”Whispering Gallery” , joka itse asiassa sijaitsee Stone Galleryn alapuolella. Gallerian myyttinen nimi perustuu seinän toiselta puolelta kuuluvaan kuiskaavaan kaikuääneen, jonka kuulet jos pistät suusi seinän viereen ja kuiskaat.

Selvisi toisesta maailmansodasta

Toisen maailmansodan aikana katedraali joutui pommituksen kohteeksi, mutta kuin ihmeen kaupalla se selvisi ilman suurempia vaurioita- siitäkin huolimatta, että rakennus sai useita osumia. Katedraalin kohtaloa sodan aikana kuvaa hyvin elävästi klassinen kuva, jonka on ottanut Herbert Mason. Kuvassa kuuluisa pommien turmelema kupoli kohoaa ylpeänä ylös taivaalle. Katedraalin ulkopuolella on nykyisin muistokivi niille tuhansille ihmisille, jotka menettivät henkensä näiden pommitusten aikana, jotka saivat nimekseen ”Blitzen”.