Westminster Abbey

Loistava, spektaakkelimainen, suurenmoinen ja epätavallisen kaunis. Vaaditaan vahvoja adjektiiveja kuvailemaan tätä Lontoon historiallista kirkkohelmeä sen ansaitsemalla arvokkuudella. Tällä goottilaisella kirkolla, joka sijaitsee Westminsterissä aivan Big Benin vieressä, on takanaan pitkä ja jännittävä historia.

Kirkko sijaitsee pyhällä maalla

Jo ennen kuin Westminster Abbeyn rakennus alkoi vuonna 1065, käyttivät Benediktin ritarikunnan munkit paikkaa johon kirkko on rakennettu pyhänä paikkana jumalanpalveluksille. Toisin sanoen kirkon rakentaminen tänne oli melko luonnollinen valinta. Kirkko on toiminut kruunajaiskirkkona siitä lähtien, kun William valloittaja valitsi Westminster Abbeyn kruunajaiskirkokseen joulukuussa 1066. Vähintään 17 brittiläistä hallitsijaa ovat myös saaneet viimeisen leposijansa ”Abbeysta”. Numero 17 näyttää olevan tässä yhteydessä maaginen numero, sillä kirkolla on myös kunnia isännöidä vuosittain 17 erilaista kuninkaallista hääjuhlaa, mukaan lukien prinssi Williamin ja Kate Middletonin häät, jotka on myös järjestetty täällä.

Kuitenkaan kuninkaalliset eivät ole ainoita, jotka yhdistetään tähän upeaan rakennukseen. Kirkko on myös useamman maailmankuulun brittiläisen hautapaikka, esimerkiksi Isaac Newton, Brontén sisarukset sekä Charles Dickens on haudattu tänne.

Tarjoaa useampia nähtävyyksiä

Kirkkoa on vuosien aikana peruskorjattu useita kertoja. Yksi näistä kerroista oli vuonna 1245, jolloin silloinen kuningas päätti antaa kirkolle ranskalaisgoottisen ilmeen. Tietyt osat kirkosta edustavatkin jotakin todella erityistä. Yksi näistä on Henry VII:n kappeli, joka tunnetaan myös nimellä Lady- kappeli. Hieno holvikatto kehystettynä tornimaisilla pylväillä tekevät kappelista todella tutustumisen arvoisen. Toinen vetonaula on Chapter House, jossa on myös uniikki kaunis katto, jota kehystävät katosta roikkuvat lukuisat liput.

Älä myöskään jätä väliin kruunajaistuoli ”Kuningas Edwardin tuolia” , jossa jokainen brittiläinen hallitsija on istunut kruunajaisseremoniansa aikana aina vuodesta 1308 lähtien. Jos katsot tarkkaan, huomaat että tuoli on täynnä graffitien tapaisia kuvioita. Nämä kuviot ovat itseasiassa kouluryhmien sekä muiden vierailijoiden tekemiä töherryksiä 1700 – 1800- luvuilla.

Vinkki – osta lippu etukäteen

Vierailu Westminster Abbeyssä on pakollinen, mikäli olet kiinnostunut historiasta, arkkitehtuurista sekä kuninkaallisista. Välttyäksesi tarpeettomalta usean tunnin jonotukselta, kannattaa pääsyliput ostaa jo etukäteen Westminster Abbeyn kotisivuilta. Saadaksesi vierailusta mahdollisimman paljon irti, on suositeltavaa kuunnella lisäksi puhuttua opastusta, joka kuuluu sisäänpääsymaksun hintaan.