Hyvä tietää: Tel Aviv

 • Pääkaupunki

  Jerusalem
 • Valuutta

  Israelin sekeli (ILS)
 • Kieli

  Heprea
 • Väkiluku

  443 939
 • Aikaero

  ei aikaeroa

Hyvä tietää

 • Omatoimimatka

  Matkat toteutetaan reittilennoin Tel Avivin kansainväliselle lentokentälle, joten voit valita matkan pituuden joustavasti.

  Kohteessa ei ole oppaitamme, mutta voit olla yhteydessä online-keskukseemme puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä, niin ennen lomaa kuin sen aikana.

 • Aikaero

  Suomessa ja Israelissa on sama aika.

 • Asukasluku

  Tel Avivissa on 443 939 vakituista asukasta.

 • Adapteri

  230 V. Adapteria ei tarvita.

 • Liikuntaesteiset

  Monilla nähtävyyksillä ja hotellialueilla on luiskia ja liikuntaesteisille sopivat wc-tilat. Kaupungin tietyissä osissa jalkakäytävät ja tiet saattavat olla huonommassa kunnossa kuin keskustassa, mikä saattaa vaikuttaa vaikeuttaa liikkumista.

  Tel Avivissa on 13 virallista rantaa, joilla on vuokrattavia aurinkotuoleja.

  Kaikilta hotellisivuiltamme löydät tietoa hotellin palveluista ja huoneista kohdasta ”Tietoa hotellista”. Mikäli hotellissa on liikuntaesteisille soveltuvia huoneita, löydät sieltä myös lisätietoja näistä huoneista.

 • Rahayksikkö

  Sekeli (ILS).

  Korttimaksut hyväksytään hotelleissa, suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa, mutta mukana on hyvä olla myös käteistä. Tel Avivin keskustassa on paljon pankkiautomaatteja.

 • Matka lentokentältä

  TUI ei järjestä bussikuljetusta lentokentältä. Matka lentokentältä kestää noin 30–40 min. liikenteestä riippuen.

 • Autonvuokraus

  Vuokraa auto Tel Avivin lomallesi kätevästi kauttamme yhdeksi tai useammaksi päiväksi.
  Lue lisää autonvuokrauksesta Israelissa »

 • Liikkuminen lomakohteessa

  Tel Avivin keskustassa liikut kaikkialle helposti kävellen.

  Polkupyörä
  Tel Avivissa on runsaasti pyöräteitä. Useimmat hotellit vuokraavat polkupyöriä. Tel Avivissa on myös kaupunkipyöräjärjestelmä (Tel-O-Fun), joten voit noutaa pyöriä ympäri kaupunkia olevista pisteistä ja palauttaa ne yhtä helposti. Kaupungissa on lisäksi yrityksiä, jotka vuokraavat sähköpyöriä matkailijoille.

  Bussi
  Julkinen bussiliikenne Tel Avivissa on modernia ja toimii hyvin. Tavallisesti bussi liikennöivät klo 5–24, poikkeuksena tietyt linjat sekä muutama yöbussilinja, jotka kulkevat aina aamuneljään saakka. Sapatin aikana (perjantain auringonlaskusta lauantaiyöhön) liikennöivät vain harvat bussit, jos nekään.

  Voit ostaa bussikortin, johon lataat rahaa. Näin matkustaminen tulee edullisemmaksi kuin kuljettajalle maksamalla. Tarjolla on paljon erilaisia sovelluksia, jotka helpottavat liikkumisen suunnittelua.

  Taksi
  Käytä aina takseja, joissa on taksamittari. Takseja on liikenteessä myös sapatin aikana, erityisesti maallistuneimmissa kaupungeissa kuten Tel Avivissa. Huomioi kuitenkin, että taksin saaminen sapatin aikana saattaa olla vaikeaa.

 • Ravintolat ja iltaelämä

  Tel Avivissa on runsaasti ravintoloita – sekä hienompiin illallisiin että pikaisiin, mutta maukkaisiin streetfood-lounaisiin. Falafel-paikan löydät käytännössä lähes jokaisesta kadunkulmasta. Rotschild Boulevardilla, Neve Tsedekissä ja historiallisissa kortteleissa on useita ravintoloita ja kahviloita. Florentin-korttelissa Tel Avivin eteläosassa on runsaasti trendikkäitä baareja.

  Jos haluat kokeilla juutalais-irakilaista ruokaa, suosittelemme Hatikva-markkinoita Tel Avivin kaakkois-osan alueella, jota myös Hatikva-kortteleiksi kutsutaan.

  Juomarahaa on tapana antaa palveluravintoloissa n. 10–15 %.

  Kahvilakulttuuri on vahva Israelissa. Ja tosiasia on se, että Starbucks ei onnistunut lyömään itseään läpi täällä, koska sen kahvin ei katsottu pärjäävän israelilaiselle kahville. Tel Avivissa kahvilat aukeavat aikaisin ja sulkevat myöhään. Ja mikäli ei ole pitkiä jonoja, ei kukaan ihmettele, vaikka istuisit terassilla parikin tuntia.

  Tel Aviv on myös tunnettu vilkkaasta iltaelämästään. Täällä ei todellakaan ole puutetta trendikkäistä baareista tai hurjista klubeista, joilla menoa riittää pitkälle aamuun.

 • Rannat

  Tel Avivin rannikko on 14 km pitkä ja matkalle mahtuu 13 virallista rantaa. Näillä rannoilla on aina pukuhuoneet, wc-tilat, uimavalvojat ja pelastusasema sekä mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja.

  Metzitzim
  Perheystävällinen, matala ranta, jolla useita uimavalvojia. Mahdollisuus ostaa ruokaa rannan läheltä. Myös varjoisia alueita sekä leikkipaikka.

  Hilton & Top Sea Beach
  Eksklusiivinen ranta, jolla sijaitsee tunnettu rantaklubi – TopSea Surf Club. Rantaklubilla on hyvä ravintola ja baari, joista tarjoilu suoraa aurinkotuolille. Muista uimatossut, koska pohja on kivistä.

  Gordon-Frishman
  Ranta on saanut nimensä sille johtavista kaduista. Ranta on suosittu niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa keskeisen sijaintinsa johdosta. Ranta on leveä ja aktiviteetteja on paljon, jos pelkkä uiminen ja loikoilu kyllästyttää. Ruokaa ja juomia on myynnissä monin paikoin. Täällä sijaitsee myös päällään seisovan Ben Gurionin, Israelin ensimmäisen pääministerin, patsas.

  Banana / Drum beach
  Vähän rauhallisempi ja vähän coolimpi, pienehkö ranta hieman Tel Avivin keskustan ulkopuolella. Vielä viihtyisämpi iltaisin, jolloin voit nauttia juoman Banana Caféssa yhdessä laskevan auringon kanssa. Rannalla on lisäksi surffikoulu. Vaihtoehtoinen nimi viittaa konsertteihin, joita rannalla järjestetään tiettyinä päivinä.

  Alma & Jaffa Beach
  Rannoilta on näköala kauniiseen Jaffaan. Aurinkotuoleja ei ole, eikä myöskään uimavalvojia tai aallonmurtajia. Aallonmurtajien puutteen vuoksi ranta on suosittu surffareiden keskuudessa.

 • Muista tämä

  Jaffa sijaitsee Tel Avivin keskustan eteläpuolella. Jo antiikinajoilta tunnettu Jaffan satama on mainittu myös Raamatussa. Satamakaupungissa voit kuljeskella sen kapeilla kujilla ja poiketa ravintoloihin, joissa tarjoillaan kalaa ja äyriäisiä.

 • Lentoaika

  Suora lento Helsingistä Ben Gurionin kansainväliselle lentoasemalle (TLV) Tel Avivissa n. 4 t 30 min.

 • Aktiviteetit

  Tietyt Tel Avivin rannat sopivat erinomaisesti surffaamiseen. Rannoilla on yleensä myös välineiden vuokrausmahdollisuus ja surffikouluja, joissa tarjotaan opetusta aloittelijoille ja kokeneimmille.

 • Tärkeä tietää

  Varaa riittävästi aikaa lentokentällä, sekä maahan saapumisen että maasta poistumisen yhteydessä suoritettavien turvatarkastusten vuoksi.

  Saapuessasi Israeliin saat maahantulokortin, joka on tarvittaessa esitettävä hotellin sisäänkirjautumisen yhteydessä.

  Suosittelemme lukemaan aina Ulkoministeriön päivitetyt matkustustiedotteet turvallisuustilanteesta netistä.

 • Ostokset

  Dizengoff-kadulla järjestetään useita ruokamarkkinoita torstaisin ja perjantaisin. Täällä on kansainvälisiä merkkiliikkeitä, mutta myös pienempiä ja suurempia käytettyjen tavaroiden kauppoja. Jos olet kiinnostunut saksalaisesta arkkitehtuurista, ja erityisesti taide- ja arkkitehtuurikoulu Bauhausin tyylistä, on kadulla kauppa, jossa myydään coffee-table -kirjoja, julisteita, sisustustarvikkeita ja muita Bauhaus-tyylisiä matkamuistoesineitä.

  Vuonna 1954 Rut Dayan perusti israelilaisen Maskit-vaatemerkin, jonka tyyliin ja ulkonäköön vaikuttivat useat maan käsityöperinteet (juutalaiset, druusilaiset, libanonilaiset yms.) Audrey Hepburnilla oli Maskitin päällystakki ja merkki on tehnyt yhteistyötä mm. Diorin kanssa. Jos haluat tutustua Maskitin tuleviin mallistoihin, voit poiketa liikkeessä (Ha'Tsorfim 14., Jaffa)

  Jos haluat käydä perinteisillä ja vilkkailla markkinoilla, suosittelemme Shuk Hacarmelia – myynnissä on vaatteita, mausteita ja paljon muuta. Paikka sopii myös brunssin viettoon tai voit nauttia israelilaisista mezeistä tai yksinkertaisesti istahtaa tauolle kahvilaan tai käydä nauttimassa kylmän oluen.

 • Lisätietoja

  Purim on juutalainen juhla, jota tavallisesti vietetään maaliskuussa. Juhlaa vietetään tanssin ja laulun merkeissä ja tapana on pukeutua naamiaisasuihin, niin aikuiset ja lapsetkin. Purinin aikaan Tel Avivissa järjestetään useita katujuhlia.