Colosseum

Roomassa käydessä kannattaa ehdottomasti poiketa myös Colosseumissa. Nähtävyys on niin tärkeä, että vuonna 2007 se nimettiin "Uuden maailman 7 ihmettä" -listalle. Colosseumia kutsutaan Italiassa nimellä "anfiteatro Flavio" tai "il Colosseo". Valtava areena rakennettiin ajalla 70–80 jaa. Rakentaminen aloitettiin keisari Vespasianuksen aikana, mutta se valmistui hänen poikansa Tituksen ollessa hallitsijana. Colosseumia rakensi myös Vespasianuksen nuorempi poika Domitianus. Hän oli eläinten ja orjien säilyttämiseen käytettyjen maanalaisten tunnelijärjestelmien rakentamisen alullepanija.

Sijainti Rooman keskustassa

Toisin kuin muut amfiteatterit, jotka rakennettiin kaupunkien laitamille, Colosseum rakennettiin keskustaan. Päätöstä suuren areenan rakentamisesta pidettiin symbolisena tekona – maat palautettiin kansalle, jolta keisari Nero oli ne aikanaan vienyt.

Antiikin aikana Colosseumilla oli runsaasti toimintaa. Roomalaisille tarjottiin gladiaattoritaisteluita, suuria teatteriesityksiä, voimataisteluita, joissa villieläimiä yllytettiin toisiaan vastaan, ja jopa julkisia teloituksia.

Uudistettu useasti

Olemassaolonsa aikana Colosseum on ollut alttiina useille vakaville luonnonkatastrofeille ja tulipaloille. Vuonna 1349 tapahtunut suuri maanjäristys aiheutti koko eteläpuolen romahtamisen. Suurin osa luhistuneista kivistä käytettiin uudelleen palatsien, kirkkojen, sairaaloiden ja muiden rakennusten rakentamiseen Roomassa. Vuonna 1749 paavi Benedictus XVI julisti Colosseumin pyhäksi paikaksi, kristittyjen marttyyrikuolemien vuoksi. Myöhemmin paavit toteuttivat erilaisia kunnostushankkeita, mukaan lukien aluetta vallannut, voimakas Colosseumia uhannut kasvillisuus poistettiin. Julkisivua vahvistettiin, ja sisätiloja korjattiin useita kertoja Mussolinin aikana. Vuosien 1993-2000 välisenä aikana toteutettiin merkittävä kunnostusohjelma, jonka aikana korjattiin saastumisen aiheuttamia vahinkoja.

Vaikka Colosseum on huonossa kunnossa, areena on edelleen yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä, ja siellä käy vuosittain miljoonia kävijöitä. Viime vuosina Colosseumista on tullut symboli kansainväliselle kuolemanrangaistuksen vastaiselle kampanjalle. Kuolemanrangaistus poistettiin Italiassa vuonna 1948. Rooman paikallisviranomaiset ovat päättäneet vaihtaa Colosseumin yövalaistuksen värin valkeasta kultaan aina kun kuolemaan tuomittu henkilö tuomitaan tai vapautetaan jossain päin maailmaa.

7 asiaa, joita et tiennyt Colosseumista

  1. Colosseumin rakensi 60 000 orjaa ja sen rakentaminen kesti kahdeksan vuotta.
  2. Areena on 189 m pitkä, 156 m leveä ja kooltaan 24 000 m².
  3. Tutkijoiden mukaan yli 400 000 ihmistä (useimmat orjia) ja yli miljoona eläintä menetti henkensä antiikin aikana Colosseumilla käydyissä verisissä taisteluissa.
  4. Gladiaattoritaisteluiden katselu oli ilmaista. Lisäksi esityksissä tarjoiltiin ruokaa ja juomaa. Sanotaan, että Colosseumin alueella alkoi kasvaa hedelmäpuita kauan sen jälkeen, kun gladiaattoriesitykset olivat loppuneet. Uskotaan, että tämä johtui kaikista siemenistä, jotka kävijät maahan sylkivät.
  5. Colosseum nimettiin kolossin eli valtavan keisari Neron pronssipatsaan mukaan. Patsas sijaitsee rakennuksen vieressä, Forum Romanumin puolella.
  6. Rakennuksen vihkimistilaisuus kesti sata päivää, ja uskotaan, että noin 9000 eläintä ja 2000 gladiaattoria menetti henkensä tapahtuman aikana. Juhla päättyi siihen, että keisari täytti areenan vedellä ja antoi hevosten ja härkien uida ympäriinsä samalla, kun gladiaattorit kävivät veneistä käsin meritaisteluita.
  7. Areenaa käytettiin vielä 500-luvulla, mutta viimeiset gladiaattorit mainitaan vuonna 435.