Forum Romanum

Forum Romanum eli "roomalainen tori" oli antiikin Rooman keskus – niin kaupankäynnin, uskonnon kuin politiikan saralla. Täällä tehtiin kauppaa ja koko Rooman väestöön vaikuttavia päätöksiä. Kun Rooman valtakunta oli huipussaan, sen pinta-ala oli noin 6,5 miljoonaa neliökilometriä, ja Forum Romanum muodosti koko antiikin maailman kaupan keskuksen. Paikka oli olemassa yli 1000 vuotta ja muuttui jatkuvasti, mutta säilytti aikojen kuluessa kuitenkin aina tärkeän asemansa.

Tori ja historialliset rauniot

Vierailu Forum Romanumilla ei jätä ketään kylmäksi, ja rauniot, jotka ovat enemmän tai vähemmän säilyneitä, todistavat paikan suuruudesta ja tärkeydestä vuosituhansien ajan. Koko Rooma on täynnä historiallisia monumentteja ja rakennuksia, mutta missään muualla et tunne historian siipien havinaa yhtä voimakkaasti kuin Forum Romanumilla, joka sijaitsee lähellä Colosseumia. Hengitä sisääsi paikan tunnelmaa ja kuvittele miltä se näytti Rooman valtakunnan kukoistuksen aikana, tunne on taatusti koskettava. Kuvittele ympärillesi voiton juhlintaa, suurten väkijoukkojen kokoontumisia, juhlakulkueita ja vaaleja... Elämä Forum Romanumilla on ollut varmasti vilkasta ja monia Rooman tulevaisuuden kannalta ratkaisevia päätöksiä on tehty täällä. Täällä kävelivät myös Rooman keisarit aikoinaan!

Muinaiset rauniot koostuvat useista temppeleistä, basilikoista, pylväskäytävistä ja riemukaarista. Tärkeitä ihmisiä, joilla oli erityisen suuri rooli alueen vaikuttavassa suunnittelussa, olivat Caesar, Augustus ja Tiberius. Vuosien mittaan tehtiin paljon muutoksia. Rooman keisarit rakastivat rakentaa ja näyttää taitojaan, joten rakennuksia on surutta purettu ja annettu tietä uusille ajan myötä. Suurin osa Forum Romanumilla nykyään nähtävästä on rakennettu noin 100 eaa.–200 jaa., mutta vanhimmat rauniot ovat ajalta noin 500 eaa.

Vinkki – saavu ajoissa

Huolimatta siitä, että monet ovat rakennukset ovat enää vain raunioita, nähdään ne edelleen mahtavina ja kiehtovina. Monet niistä ovat suhteellisen hyvin säilyneitä, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea on tapahtunut läpi historian. Arvausleikkejä ja vilkasta mielikuvitusta ei tarvita – Forum Romanum tuntuu todella muinaiselta kaupungilta. Alueella on paljon informaatiotauluja, joten varaa aikaa alueeseen tutustumiseen. Jos olet kiinnostunut kuulemaan asioista vielä tarkemmin, voit varata henkilökohtaisen oppaan. Ruuhkan välttämiseksi on parasta saapua aikaisemmin päivällä. Forum Romanum on yksi Rooman suosituimmista kohteista.

Käynti Forum Romanumilla maksaa n. 12 euroa. Pääsylipun hintaan sisältyy kävely vapaasti suurella raunioalueella, alueen näyttelyt ja Paladin-museo.