Pantheon

Rooma on kuin elävä historiankirja. Voit tuskin kävellä metriäkään ilman, että törmäät uuteen nähtävyyteen, jolla on ollut suuri merkitys vuosien saatossa. Yksi Rooman vaikuttavimmista rakennuksista on Pantheon ja sen vaikuttava pylvässisäänkäynti. Piazza della Rotondalla sijaitseva muinainen temppeli on nykyään varmasti aivan yhtä kunnioitusta herättävä kuin silloin, kun se aikoinaan rakennettiin.

Tämä johtuu myös siitä, että rakennus on antiikin Rooman parhaiten säilynyt rakennus, joka on ollut toiminnassa monin tavoin sen rakentamisen jälkeen.

Kaikkien jumalien temppeli

Pantheon rakennettiin alun perin temppeliksi, joka oli omistettu kaikille jumalille jonkun tietyn jumalan sijaan. Myöhemmin rakennuksesta tuli sen sijaan muistomerkki kuuluisille italialaisille kuten esimerkiksi Pantheoniin haudatulle taiteilija Rafaelille. Nykyään Pantheon toimii kirkkona – nimeltään "Santa Maria ad Martyres".

Monet pohtivat temppelin sisäänkäynnin yläpuolella olevan kirjoituksen merkitystä. Tekstin merkitys ei kuitenkaan ole sen monimutkaisempi, kuin mitä aikoinaan kaiverrettiin riimukiviin. Se kertoo yksinkertaisesti Pantheonin rakennuttajan: "Marcus Agrippa, Luciuksen poika, konsulina kolmatta kertaa, rakennutti tämän".

Vaikuttava kattokorkeus

Yksi Pantheonin arvostetuimmista rakennusteknisistä yksityiskohdista on valtava kupoli ja siinä oleva aukko, josta auringonvalo pääsee sisään temppeliin. 43 metrin kattokorkeus historiallisen mestariteoksen sisällä on erittäin vaikuttava.

Monet nykypäivän matkailijat tunnistavat kyllä Pantheonin, tietämättä useinkaan mistä. Itse asiassa Pantheonin ulkomuoto on toiminut mallina useille tunnetuille ja vähemmän tunnetuille rakennuksille ympäri maailmaa.

Ja kun olet Pantheonin kulmilla, käy samalla maistamassa italialaista jäätelöä, jota voit ostaa Venchi-jäätelökaupasta kivenheiton päässä Pantheonista. Venchi on osa ketjua, joka on myös tunnettu herkullisesta suklaastaan.