Piazza Venezia

Sana "piazza" liitetään usein viihtyisään pieneen italialaiseen toriaukioon, sellaiseen, jolla italialaiset suuren puun siimeksessä vaihtavat kuulumisia ja nauttivat samalla iltapäiväespresson. Rooman Piazza Venezia ei ole lähelläkään tällaista pikkutoria, vaan upea aukio, jota hallitsee valtava marmorinen Viktor Emanuel II:n muistomerkki.

Aukio sijaitsee Rooman keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä sekä Forum Romanumista että Colosseumista. Jos saavut metrolla, Colosseon asema on lähin; aukion lähellä on myös useita eri bussipysäkkejä.

Viktor Emanuel II:n muistomerkki

Kävijät eivät varmastikaan pane merkille aukiota itsessään, vaan valtavan, valkoisesta marmorista veistetyn muistomerkin. Monumentti on parhaimmillaan illalla, suurten valonheittimien valaisemana. Viktor Emanuel II:n muistomerkki, joka tunnetaan myös nimillä "Altare della Patria", "Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II" ja "Vittoriano", on nimetty kuningas Viktor Emanuel II:n mukaan. Italialaisia lempinimiä muistomerkillä on useita, joista osa ei ole kovin mairittelevia, tunnetuimpina ovat "kirjoituskone" ja "hääkakku".

Meille ulkomaisille matkailijoille muistomerkki näyttäytyy vain upeana ja suurena, mutta kuten lempinimet viittaavat, monet italialaisista eivät itse pidä suuresta muistomerkistä. Osan antiikin Roomasta piti antaa tilaa tälle kansallismonumentille, jonka valmistuminen kesti monta vuotta. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1885 ja valmistuivat vuonna 1911, mutta kaikkien veistosten saaminen paikalleen kesti kuitenkin lopulta paljon kauemmin.

Useita nähtävyyksiä lähellä

Muistomerkin takana sijaitsee Museo Centrale del Risorgimento Italiano, jonka kohokohta on sen lasihissi, jonka yläpäässä on tarjolla todella kauniit näköalat lähellä sijaitseville Rooman antiikin aikaisille raunioille.
Muut aukion vieressä olevat nähtävyydet koostuvat peräti kolmesta eri palatsista: Palazzo Venezia, Palazzo Generali ja Palazzo Bonaparte. Tunnetuin niistä on Palazzo Venezia, jonka rakensi jo 1400-luvulla kardinaali Barbo, josta myöhemmin muuten tuli paavi. Nykyaikana palatsi yhdistetään Mussoliniin, joka valitsi palatsin päämajakseen. Nykyään palatsi toimii museona, joka on täynnä arvokkaita historiallisia esineitä.