Sikstuksen kappeli

Yksi Rooman tärkeimmistä nähtävyyksistä on Sikstuksen kappeli eli Sikstiiniläiskappeli ja sen kuuluisat freskomaalaukset. Esimerkkinä maalaukset, jotka Michelangelo maalasi suoraan kostealle kalkkipinnalle.
Taidehistorioitsijat ovat aikojen saatossa omistaneet lukemattomia tunteja näiden hienojen taideteosten analysointiin ja tutkimiseen, niistä keskustelemiseen ja niiden ihailemiseen.

Michelangelon työnä kattomaalaus

Sikstuksen kappeli Vatikaanissa valmistui jo vuonna 1481, mutta vasta vuonna 1508 paavi Julius II antoi Michelangelolle arvostetun tehtävän koristaa paavin yksityiseksi kappeliksi tarkoitetun kappelin katto. Tarinat tehtävän taustasta eroavat, jotkut uskovat, että paavia kehotettiin olemaan palkkaamatta Michelangeloa, koska hän oli kuitenkin varsin kokematon freskomaalari. Toisten mukaan Michelangelo itse ei halunnut ottaa tehtävää vastaan, koska hän itse piti itseään kuvanveistäjänä.

Miten asia meni ja mitä ennen työn tekemistä sanottiin, voisivat vain paavi ja Michelangelo itse vastata. Tiedämme kuitenkin, että Michelangelo ryhtyi maalaamaan. Ja kuinka hän maalasikaan! Neljän pitkän vuoden ajan, vuosina 1508–1512, ahersivat taiteilija ja hänen kisällinsä saadakseen valmiiksi useita luomistarinan kohtauksia. Jotta työ olisi edes ollut mahdollista, rakensi Michelangelo aivan omanlaatuisensa rakennustelineen ylettyäkseen kattoon. Tuloksena oli "Luomistarina" – yksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista taideteoksista.

Yksi klassisimmista ja kuvatuimmista kohtauksista on "Aatamin luominen", missä Jumalan käsi kurkottaa kohti Aatamia; kohtaus löytyy keskeltä kattomaalausta.

Kappeli – kokemus itsessään

Arkkitehti Baccio Pontellin suunnittelema kappeli itsessään koostuu vain pitkänomaisesta huoneesta, jonka holvikatto nykyisin on maailmankuulu. Kappelin sanotaan olevan mitoiltaan sama, kuin Vanhassa testamentissa kuvattu Salomon temppeli. Katossa on myös useita ikkuna-aukkoja. Ennen kuin Michelangelo teki oman maalauksensa kattoon, sitä koristeli sininen yötaivas kultaisin tähdin.

Runsat 20 vuotta sen jälkeen, kun Michelangelo oli maalannut katon, hänet kutsuttiin maalaamaan myös fresko alttarin yläpuolelle. Näin syntyi "Viimeinen tuomio", jonka Michelangelo maalasi vuosina 1534–1541.

Vierailu tässä historiallisessa kappelissa on kokemus jo itsessään, ja odotukset täyttyvät varmasti jo kappelille pääsyn edellyttämän kävelyn aikana. Kävelet mm. klassisen Cortile del Belvederen sisäpihan ja useiden Vatikaanin museoiden läpi, ennen kuin saavut lopulliseen määränpäähän.