Vatikaanin museo

Rooma ja Vatikaani houkuttelevat vuosittain valtavia määriä matkailijoita, joista monet tulevat juuri valtavan kulttuuritarjonnan vuoksi. Yksi maailman varmasti suurimmista ja tärkeimmistä taidekokoelmista löytyy Vatikaanin museosta. Museo koostuu itse asiassa useasta museosta, jotka on kerätty yhteen katolisen valtion omistukseen [Vatikaaniin] (/matkat/italia/rooma/tekemista/vatikaanivaltio/).

Vatikaanin museoiden kokoelman loi virallisesti vuonna 1506 paavina toiminut Julius II päästäkseen näyttämään kaikki upeat taideteokset, jotka olivat kuuluneet katolisen kirkon omistukseen pitkään. Nykyään Vatikaanin museo on todellinen aarrearkku kaikille taiteesta kiinnostuneille. Vierailulla pääset näkemään monia upeita maalauksia, jotka olet aiemmin nähnyt vain historiankirjoissa.

Vatikaanin parikymmentä museota

Joten, mistä aloittaa? Mihin museoihin ja taideteoksiin sinun tulisi keskittyä vierailusi aikana? Ei ole oikeita vastauksia, kaikki riippuu siitä, minkä aikakauden taiteesta ja taidesuunnasta olet kiinnostunut. Jotta saat mahdollisimman paljon irti vierailusta, suosittelemme opasta, joka kertoo anekdootteja ja taustatarinoita eri teoksista. Yhteensä Vatikaanissa on noin kaksikymmentä museota, joista osa on tunnetumpia.

Vatikaanin Pinacotecassa kävijät pääsevät näkemään klassisten taiteilijoiden, kuten Leonardo da Vincin ja Giotton, maalauksiin. Täällä on myös italialaisen barokkimaalarin Caravaggion kuuluisa taideteos "Deposizione". Museossa on myös useita kuuluisaan taiteilijaan, Raffaelloon, keskittyneitä huoneita. Pius Clementine Museum perustettiin vuonna 1771, ja se oli ensimmäinen, joka avasi ovensa yleisölle. Täällä sijaitsee mm. Bramante Staircase, kaksi epätavallisen kaunista kierreportaikkoa. Modernin version on suunnitellut Giuseppe Momo vuonna 1932 ja se on luultavasti yksi valokuvatuimmista portaista maailmassa. Alkuperäinen portaikko ei kuitenkaan ole yleisön nähtävillä.

Vinkki pitkien jonojen välttämiseksi

Muista, että Vatikaanin museoiden lippukassoilla on yleensä pitkät jonot. Jonojen välttämiseksi voit ostaa lippuja netistä. Ei ole myöskään varmaa, että kaikki kassat hyväksyvät korttimaksut, joten varaudu maksamaan käteisellä.

Vatikaani sijaitsee Rooman keskustassa, lähin metroasema on Ottaviano.