Hyvä tietää: Rooma

 • Pääkaupunki

  Rooma
 • Valuutta

  Euro (EUR)
 • Kieli

  Italia
 • Väkiluku

  60 600 000
 • Aikaero

  -1 tunti

Hyvä tietää

 • Autonvuokraus

  Vuokraa auto Rooman lomallesi etukäteen.
  Lue lisää autonvuokrauksesta kauttamme »

 • Muista tämä

  Kävele Colosseumilta kohti Capitoliumia aikaisin aamulla. Nauti näköalasta yli antiikin Rooman lintujen laulaessa.

  Santa Prassede -kirkon mosaiikit.

  Auringonlasku Pincio-kukkulalla tai Giardino degli Arancilla.

  Sunnuntaihuvia: Paavin siunaus klo 12 ja Travesteren kirpputori.

  Jalkapallo-ottelu on Roomassa mukava elämys. Rooman kaksi joukkuetta – Lazio ja Roma – pelaavat molemmat kotiottelunsa Stadio Olimpicolla, jonne mahtuu jopa 80 000 katsojaa.

  Pyöräile tai käy lenkillä Villa Borghesen ja Villa Adan puistoissa. Pyörätie kulkee pitkin Tiberin rantaa Ponte Milviosta Pratiin. Villa Borghesessa on Roman Sport Center, jossa on mm. uima-altaita.

  Sunnuntaisin voi polkupyörää kuljettaa metrossa. Käy pyörällä Ostiassa! Pyörävuokraamon löydät mm. Espanjalaisten portaiden luota. Via Appia Antica on sunnuntaisin erittäin suosittu pyöräilijöiden ja kävelijöiden keskuudessa.

  Tee juoksulenkki Circus Maximukselta Caracallas Termeriin.

  Käy jumalanpalveluksessa Santa Marian kirkossa Trasteveressä klo 18.30. Suitsukkeet, mirhami ja kreikkalaiset hymnit aikaansaavat elämyksen. Älä unohda kirkon kaunista julkisivua iltavalaistuksessa!

  Via Venetolla sijaitsevan Conveto dei frati minori capuccinin kryptan monet huoneet on koristeltu noin 4000 ihmisen pääkalloin ja luin, todennäköisesti kapusiinimunkkien, jotka loivat tämän eriskummallisen taideteoksen 1800-luvulla. Paikka on näkemisen arvoinen makaaberiuden ja esteettisen kauneuden yhdistyessä yllättävällä tavalla.

  Palazzo Doria Pamphili on kiva museo keskustassa, jossa on mm. Tizianon, Caravaggion ja Velasquezin maalauksia.

  Galleria Spadan mahtava kolmilulotteinen näyttely Borrominilta, Piazza Capo di Ferro.

  Il Gesu -kirkko ja sen kaunis sisäkatto. Corso Vittorio Emanuele.

 • Ravintolat ja iltaelämä

  Suosittu Gusto-ravintola Piazza Augusto Imperatorella on kiva paikka nauttia aperitiivi tai pizza. Pöytiä on sekä sisällä että ulkona.

  Ravintola Rosciolissa, osoitteessa Via dei Giubbonari 21, saat hyvää pastaa.

  Primo al Pigneton, Via del Pigneto 46, innovatiivinen keittiö loihtii lähituotetuista raaka-aineista maukasta ruokaa perinteisellä keittotaidolla. Pöytävaraus.

  Re degli Amici, Via della Crocella, on vanha ja suosittu kapakka lähellä Espanjalaisia portaita. Paljon turisteja. Antipastopöytä, hyvää pastaa ja maukasta limoncelloa. Ensin tietysti karahvi talon viiniä.

  Testaccion kaupunginosassa on vilkas meno öisin. Alueella on paljon baareja, diskoja ja klubeja.

 • Lasten kanssa

  Rooma on suurkaupunki, jossa on tietysti paljon nähtävää myös lapsiperheille, esim. Rooman eläintarha, Zoomarine-teemapuisto ja Pastamuseo.

  Osta italialaisia herkkuja tai vaikka "pizza al taglio" (pizza slice) ja lähde piknikille Villa Borghesen puistoon, jossa on Berninin ja Caravaggion veistoksia.

  Colosseum kiinnostaa varmasti kouluikäisiä lapsia.

 • Omatoimimatka

  Roomaan lennetään reittilennolla, jollekin Rooman kansainvälisistä lentokentistä, Fiumicino/Leonardo da Vincille tai Ciampinolle. Reittilento mahdollistaa matkan pituuden valitsemisen vapaasti.

  Lomakohteessa ei ole oppaitamme, mutta saat oppaisiin yhteyden puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Alkaen kaksi viikkoa ennen loman alkua, aina kotiinpaluuseen saakka.

 • Ostokset

  Erinomaisia ostoskatuja ovat mm. Via del Corso, Via Cola di Rienzo, Via Appia Nuova, Piazza Vittorio Emanuele II ja Via dei Giubbonari. Via Condottilla on monia merkkiliikkeitä, ennen kaikkea italialaisten muotitalojen.

  Markkinoita ja toreja Roomassa on paljon, Porta Portrese on jo klassikko ja Campo de'Fiorilla on hedelmä- ja kukkatori iltapäivisin. Suosittelemme käyntiä markkinoilla – pidä kuitenkin huoli lompakostasi ja laukustasi, sillä Rooman vilkkaat torit ovat kaupungin taskuvarkaiden paratiiseja.

 • Rannat

  Lido di Ostia -ranta sijaitsee n. 30 km päässä Roomasta, ja on roomalaisten lähin ranta. Matka kestää runsaan tunnin metrolla. Matkusta linja B:llä Piramidelle, jossa vaihto Ostiaan menevään paikallisjunaan. Jää pois viimeisellä asemalla, Cristoforo Colombolla. Vesi on täällä puhtaampaa kuin Ostian keskustassa, koska ranta sijaitsee kauempana Tiberin alajuoksulta.

  Matkalla Ostiaan voit pysähtyä Ostia Anticalla ja käydä tutustumassa Rooman vanhan satamakaupungin ympäristön kaivuualueisiin.

  Noin tunnin matkan päässä Roomasta sijaitsee Fregenen ranta, jonne pääset Cotralin bussilla Lepanton bussipysäkiltä. (samannimisen metroaseman vieressä).

 • Liikkuminen lomakohteessa

  Julkinen liikenne toimii hyvin Roomassa, voit liikkua metrolla, bussilla ja raitiovaunulla. Lippu maksaa noin 1,20 e /kpl (voimassa 75 min), 7,20 e/pv tai 19 e/vk. Lippu kelpaa metrossa, bussissa ja raitiovaunussa.

  Bussilippu ostetaan etukäteen esim. tupakkakaupasta (tabacchi). Lippu leimataan bussin sisällä olevassa automaatissa. Lipuntarkastukset ovat tavallisia, ja väärä tai leimaamaton lippu tulee kalliiksi. Suosittelemme ostamaan kerralla useampia lippuja, jotta jalkojen väsyessä kävelystä on lippu mukavasti jo taskussa.

  Karttoja, joihin bussilinjat on merkitty, on myynnissä. Uusimmat ja ajantasaiset tiedot ovat käytettävissäsi, kun noudat maksuttoman kartan bussiyhtiö ATACilta, osoitteesta Via Volturno 65 (Stazione Termini -juna-asemalla).

  Takseissa on taksamittarit. Käytössä on sekä aloitusmaksu että yötaksa klo 22 jälkeen.

  Nopein tapa kulkea Fiumicinon lentokentältä keskustaan (Roma Termini) on express-juna Leonardo Express. Matka kestää vain noin 30 minuuttia ja maksaa noin 15 euroa.

  Lentokenttäbussien käyttö kuljettaessa molemmille Rooman kansainvälisille lentokentille/lentokentiltä on edullista. Varsinkin jos ostat lipun etukäteen netistä. Lue lisää, esim. Sitbusshuttlen tai Terravisonin sivuilta.

  Valkoisissa takseissa lentokentän ulkopuolella on taksamittarit, mutta niillä on yleensä kiinteä hinta keskustaan (n. 50 euroa Fiumicinosta ja 30 euroa Ciampinosta).

 • Turistivero

  Turistivero 3–7 euroa/hlö/yö maksetaan saavuttaessa hotellille. Vero koskee yli 10-vuotiaita matkustajia.

 • Valuutta ja luottokortit

  Euro (EUR).

  Luottokortit hyväksytään maksuvälineenä useimmissa paikoissa.

 • Tärkeä tietää

  Matkustajavero Hotellille tulee maksaa saavuttaessa matkustajaveroa n. 2–5 e/matkustaja/yö. Vero koskee kaikkia yli 9 vuotiaita.

 • Lentoaika

  Kohteeseen on tarjolla useita eri lentovaihtoehtoja. Lentoajan näet varausvaiheessa.