/Sardinia

Aitoja makuja Sardiniasta

TUI, Suomi

Jos pidät Italiasta, rakastut Sardiniaan, saareen, jota kutsutaan yhdeksi maailman kauneimmista. Myös paikallinen ruoka tarjoaa makuelämyksiä, joita et heti unohda.

Sardinialainen ruokakulttuuri on omaleimainen ja monipuolinen. Ruoka on usein yksinkertaista, mutta maukasta. Monipuolisen raaka-ainevalikoiman lähteillä luotetaan aitoihin makuihin, ja ruokalistat seuraavat tiivisti vuodenaikoja sekä sesonkeja.

Saaren maantieteellinen ja ilmastollinen vaihtelevuus ja historia heijastuvat myös ruokakulttuuriin alueellisina erikoisuuksina. Monien perinteistenkin ruokalajien reseptit ja valmistusmenetelmät voivat erota kylästä toiseen siirryttäessä.

Pecorinoa ja sesongin antimia

Yksi sardinialaisen ruokavalion kulmakivistä on leipä, jota leivotaan edelleen paljon myös kodeissa.
Tunnetuimpia paikallisia leipiä on läpikuultavan ohut ja rapea pane carasau, jota ominaisuuksiensa vuoksi kutsutaan myös nimellä carta da musica. Tämä perinteinen paimenten eväsleipä voidaan tarjota joko sellaisenaan tai oliiviöljyllä ja suolalla maustettuna, avotulella kuumennettuna.

Kenties tunnetuin sardinialainen erikoisuus on pecorinojuusto, pecorino sardo, joka on saanut EU:n suojatun alkuperämerkinnän. Perinteinen pecorino valmistetaan lampaan maidosta, ja kypsyysasteen mukaan se voi olla joko pehmeän valkoista ja maultaan mietoa tai kovan keltaista ja voimakkaan makuista. Pecorinoa tarjotaan yleisesti alkupalana, antipastona, mutta myös pastaruuissa ja osana jälkiruokia.

Sardiniassa korjataan satoa läpi vuoden, ja aterian vihannes- ja hedelmävalikoima vaihtelee sesongin mukaan. Kevään merkkejä ovat mansikat, joita tarjotaan touko- ja kesäkuussa kaikkialla. Kesän edetessä kypsyvät herkulliset tomaatit, ja heinäkuusta syyskuuhun on tarjolla runsaasti erilaisia vihanneksia. Paikallisilta hedelmätarhoilta saadaan kirsikoita, viinirypäleitä, luumuja, aprikooseja ja persikoita. Syksyn edetessä koittaa ihanien viikunoiden sesonki. Syystalven hedelmiä ovat omenat ja päärynät. Joulu–tammikuussa päivän C-vitamiinit tankataan sitrushedelmistä. Talvikauden suosikkivihanneksia ovat latva-artisokka ja fenkoli.

Monipuolisesti kalaa

Liha on tärkeässä roolissa sardinialaisella aterialla. Alkupalat sisältävät lähes aina ainakin ilmakuivattua kinkkua, prosciutto crudoa, sekä salamia. Tyypillinen paikallinen alkuruoka,malloreddus alla campidanese koostuu gnocchin tapaisista pastanyyteistä tomaattisessa tuoremakkarakastikkeessa. Pääruokana liha voidaan tarjota missä muodossa tahansa. Maitopossu ja -karitsa grillataan usein kokonaisena avotulella tuoreyrtein maustettuna. Pikkuriistaa, kuten kania, tarjoillaan tavallisesti pataruokana perunan kanssa. Suomalaisittain erikoista on laaja hevosenlihan arvostus.

Kalaa ja merenantimia on Sardiniassa monipuolisesti tarjolla, ja alkupalatarjottimelta saattaa löytyä esimerkiksi mustekalaa, simpukoita sekä katkarapuja. Kalaruuat ovat usein konstailemattoman yksinkertaisia: niiden valmistuksessa luotetaan oliiviöljyn ja mausteyrttien tenhoon.

Kiinnostava paikallinen erikoisuus on tonnikalan mäti suolattuna ja kuivattuna, bottarga. Se tarjotaan usein osana alkupaloja, tai raastettuna tai paloina spagetin seassa.

Il digestivo päättää aterian

Jälkiruuaksi voidaan nauttia tuoreita hedelmiä, hedelmäsalaattia, leivoksia tai kakkuja.
Sardinialaiset leivokset ovat kuin pieniä taideteoksia. Tunnettuja ovat esimerkiksi ricotta-juustolla täytetyt pardulas-leivokset sekä samantyyppiset, mutta pecorinolla täytetyt casadinas-leivokset.
Tyypillisiä makeita herkkuja ovat myös manteliset amaretti-pikkuleivät sekä hunajasta keitetyt torrone-makeiset.

Italialaiseen tapaan Sardiniassakin ateria päätetään kupillisella espressoa. Sen kanssa nautitaan yleensä pieni ruuansulatuspaukku, il digestivo, joka Sardiniassa on tyypillisesti Mirto-myrttilikööriä tai Limoncello-sitruslikööriä. Myrtin marjoista uutettu Mirto maistuu parhaalta jääkylmänä, helteisenä kesäpäivänä nautitun aterian päätteeksi. Myrtti kasvaa Sardiniassa luonnonvaraisena, ja sen oksia käytetään antamaan makua myös maitopossu- ja karitsaruokien valmistuksessa. Ruokajuomana sardinialaisella aterialla suositaan yleensä paikallisia puna- ja valkoviinejä.

TEKSTI: KRISTA KORPELA-KOSONEN, Otavamedia

Sardinialla seurataan raaka-aineiden suhteen tiiviisti sesonkeja ja vuodenaikoja. Meren läheisyys näkyy hyvänä kalojen ja äyriäisten tarjontana. Sardinialla seurataan raaka-aineiden suhteen tiiviisti sesonkeja ja vuodenaikoja. Meren läheisyys näkyy hyvänä kalojen ja äyriäisten tarjontana.