/Jamaika

Rennosti Jamaikalla

TUI, Suomi

Reggaesta ja rastafari-uskonnosta tunnettua Jamaikaa kutsutaan Karibianmeren helmeksi. Siellä vietetään rentoa rantalomaa ilman kiireen häivää.

Jamaika on Karibian kolmanneksi suurin saari ja kuuluu Isoihin Antilleihin. Tämän länsi-intialaisen saaren muoto muistuttaa uivaa kilpikonnaa.

Täkäläisessä kulttuurissa on enemmän afrikkalaista vivahdetta kuin muualla Karibian alueella. Saari oli aikanaan kaikenlaisen kaupan solmukohta: tätä kautta laivattiin orjia Afrikasta Amerikkaan ja toisaalta vietiin sokeria sekä rommia Euroopan maihin.

Vitivalkoisten unelmarantojen hiekka ei ole hiekkaa, vaan hienoksi jauhautunutta korallia. Monet kehuvatkin jamaikalaisia, huojuvien palmujen kehystämiä rantoja maailman parhaiksi.

Lännessä, Negrilissä pääsee nauttimaan rennosta meiningistä ja se onkin usein täynnä elämää sekä reggaen letkeitä sointuja. Rauhallisempia rantoja löytyy esimerkiksi saaren pohjoisosan pienistä poukamista Ocho Riosin läheltä.

Paikallisen keittiön erikoisuuksista kannattaa maistaa ainakin jerk-marinoitua kanaa tai possua, joka kypsennetään hitaasti lempeällä hiilloksella. Jokaisella kokilla on oma tarkoin varjeltu jerk-maustesekoituksensa mutta useimmissa maistuu ainakin maustepippuri, neilikka, chili ja valkosipuli. Ruuan annetaan marinoitua pitkiä aikoja ennen hidasta kypsennystä. Usein hiilloksessa poltetaan maustepippuripuuta, josta ruoka saa lisää makua.

Vuoristossa kasvanut Blue Mountain -kahvi kuuluu myös maailman arvostetuimpiin. Luonnollisesti loman aikana kannattaa maistaa myös jamaikalaista rommia, jota lorautetaan makeisiin drinkkeihin.

Jamaikan suosituin urheilulaji on kriketti, vaikka maa on kuuluisa pikajuoksijoistaan.

TEKSTI: SUSANNA HAANPÄÄ, Otavamedia

Jamaika: vitivalkoisia unelmarantoja ja turkoosi meri. Jamaika: vitivalkoisia unelmarantoja ja turkoosi meri.