/Kap Verde

Kap Verde – muutakin kuin hiekkaa

TUI, Suomi

Kurkistus värikkääseen kulttuuriin

Hiekkaa. Sitä on tunnetusti paljon Kap Verdellä, jossa osa hotelleistakin on kuin valtavia hiekkalinnoja. Mutta monelle lomailijalle iloinen yllätys on myös Kap Verden värikäs ja mielenkiintoinen kulttuuri, johon rantalomailijankin on helppo heittäytyä halutessaan mukaan. Tässä muutama vinkki.

Pyllyt pyörimään

Kapverdeläinen musiikki on saanut vaikutteita portugalilaisesta, karibialaisesta, afrikkalaisesta ja brasilialaisesta musiikista. Iloinen funana tempaa helposti matkailijankin pyörteisiinsä. Pienellä haitarilla soitettavaa nopeatempoista funanaa on pidetty aikoinaan jopa siveettömänä siihen liittyvän tanssityylin vuoksi: pyllyt laitetaan todella pyörimään ja lopputulos on jotain lambadan ja twerkkauksen väliltä.
Aivan toisenlaisiin tunnelmiin vie puolestaan kaihoisa, surumielinen morna-musiikki, jonka kansainväliseti tunnetuin tulkitsija on kapverdeläinen laulaja Cesária Évora. Évora kuoli vuonna 2011, mutta hänen musiikkinsa elää yhä niin Kap Verdellä kuin muuallakin maailmassa. Levyllinen Evoraa kannattaa hankkia tuliaisiksi kotiin talvi-iltojen tunnelmallisiin hetkiin.

Afrikan pelitähdet

Meille suomalaisillehan Kap Verde on tuttu Afrikan tähti -lautapelistä. Kap Verdellä puolestaan paletaan lautapeliä nimeltään Ouril. Pelilaudassa on kaksi vierekkäistä kuuden kolon riviä ja 48 siementä. Tavoite on voittaa yli puolet siemenistä kylvämällä ja ryöstämällä niitä omiin kuppeihin. Ouril on mukavaa ajanvietettä hotellin parvekkeelle ja kulkee kätevästi mukana kotiin ja seuraavillekin matkoille.

Peleistä suurinta intohimoa Kap Verdellä herättää kuitenkin jalkapallo, jota potkitaan kaikkialla, niin rannoilla kuin puistoissakin. Mm. jalkapallotähdet Héldon Ramos, Ryan Mendes, Nani ja Rolando ovat syntyjään Kap Verdeltä.

Capoeira – orjien liikuntalaji

Satoja vuosia vanha taistelutanssi capoeira syntyi Afrikasta Kap Verden kautta Brasiliaan tuotujen orjien keskuudessa. Se on monimuotoinen liikuntalaji, joka yhdistää tanssin, kamppailulajin, musiikin ja akrobatian – mutta sopii jokaiselle iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Cachupaa ja hummereita

Kap Verden kansallisruoka on cachupa, kuivatusta maissista, pavuista ja vihanneksista tehty pataruoka, johon lisätään lihaa tai kalaa. Cachupan hauduttelu vie aikansa. Ravintolat ilmoittavatkin yleensä ikkunassaan milloin kansallisherkkua on saatavilla seuraavan kerran.
Pyyntituoreet kalat ja hummerit ovat ehdottomasti myös kokeilemisen arvoisia.

Värikäs katukuva

Kap Verde oli asumaton saariryhmä vielä 1400-luvulle, jolloin portugalilaiset löysivät sen. Pian Kap Verdestä tuli orjakaupan keskus. Monilla kapverdeläisillä onkin sekä afrikkalaiset että portugalilaiset juuret.

Tämä perintö näkyy edelleenkin Kap Verden katukuvassa. Värikäs siirtomaatyylinen arkkitehtuuri, kauniit afrikkalaiskankaista tehdyt vaatteet ja tavaroita päänsä päällä kantavat naiset muodostavat eksoottisen katuvilinän, jota on mukava jäädä puistonpenkille seuraamaan.

Laadukasta viihdeohjelmaa RIU-hotelleilla

Säo Vicenten saarella sijaitsevaa Mindelon kaupunkia pidetään Kap Verden kulttuuripääkaupunkina, jossa taiteilijat, muusikot ja käsityöläiset harjoittavat ammattejaan. Mutta myös matkailijoille tutummilla Boavistan ja Salin saarilla on mahdollista päästä kosketuksiin paikallisen kulttuurin kanssa. Lomailijalle se käy helposti esimerkiksi RIU-hotelleissa, joissa on todella panostettu paikalliseen viihdeohjelmaan ja aktiviteetteihin. Viikon ahkeran harjoittelun jälkeen funana-tanssi tai capoeiran alkeet saattavat sujua jo satunnaiselta matkailijaltakin.

Tutustu Kap Verden RIU-hotelleihin:

CLUBHOTEL RIU KARAMBOA TTTT

RIU TOUAREG TTTT+

CLUBHOTEL RIU FUNANA TTTT

RIU PALACE CABO VERDE TTTTT

Kapverdeläinen musiikki on saanut vaikutteita portugalilaisesta, karibialaisesta, afrikkalaisesta ja brasilialaisesta musiikista. Iloinen <em>funana</em> tempaa helposti matkailijankin pyörteisiinsä.&nbsp; Kapverdeläinen musiikki on saanut vaikutteita portugalilaisesta, karibialaisesta, afrikkalaisesta ja brasilialaisesta musiikista. Iloinen <em>funana</em> tempaa helposti matkailijankin pyörteisiinsä.&nbsp;