/Kos

Terveydeksi – Kos!

TUI, Suomi

Hippokrateen kotisaarta, Kosia voi pitää länsimaisen lääketieteen synnyinpaikkana. Antiikin lääkäri arvosti terveitä elämäntapoja, ruokavaliota sekä aurinko- ja vesihoitoja. Näitä Kos tarjoaa lomailijalle nykyisinkin.

Kuntoilua Hippokrateen jalanjäljillä

Aamukävely Kosin kaupungin keskustassa johtaa suuren plataanipuun juurelle. Puun ympärillä käy kuhina, kun matkailijat poseeraavat sen edessä. Lääketieteen isän, Hippokrateen (460–370 eaa.) väitetään opettaneen juuri tämän plataanin varjossa. Ehkä hän jopa kirjoitti täällä Hippokrateen valan, jolla on edelleen tärkeä merkitys lääkäreiden koulutuksessa.

Hieman Kosin kaupungin ulkopuolella sijaitseva Asklepioksen sairaala- ja temppelialue on epäilemättä Kosin tärkein nähtävyys. Lääketieteellisten harjoitusten lisäksi siellä on pidetty sekä urheilu- että musiikkitapahtumia. Myös Hippokrates työskenteli täällä.

Kannattaa kuntoilla kaikki temppelialueen 119 porrasta ylös – sieltä aukeavat uskomattomat näköalat Kosin kaupungin yli, merelle ja Turkkiin asti.

Asklepios oli kreikkalaisessa mytologiassa lääkinnän ja terveyden jumala, jonka symboli, sauvan ympäri kiemurteleva käärme, esiintyy lääketieteen tunnuksena nykyisinkin.

Asklepioksen temppelille on noin neljän kilometrin mäkinen matka Kosin keskustasta. Helpoiten sinne pääsee taksilla tai minijunalla. Kävellen matkaan menee noin tunti.

Pyörällä pääsee

Polkupyörä on Kosilla ehdottoman kätevä menopeli, ja sen selästä on mukava katsella maisemia sekä tutustua lomakohteeseen.

Maasto on melko tasaista, ja hyvät pyörätiet johtavat Kosin kaupungin keskustasta rauhallisemmille ajoväylille, ihanille rantateille ja keskelle aitoja pikkukyliä. Parasta on, että voi pysähtyä juuri silloin, kun näkee jotain kiinnostavaa: lehmät laitumella, mukavan kahvilan, mielenkiintoisen kasvin, kauniin talon puutarhoineen tai juuri sen rannanpätkän, jossa on ihana kaivaa pyörän korista vähän evästä, rentoutua ja kahlata mereen vilvoittelemaan.

Terveellistä lähiruokaa

Kasviksia ja hedelmiä, viljaa ja palkokasveja, meren herkkuja, oliiviöljyä ja viiniä – Välimeren perinteisen ruokapöydän tutut raaka-aineet nostavat veden kielelle, mutta auttavat samalla pysymään terveempänä.
Välimeren maista on jo vuosikymmenet raportoitu muuta Eurooppaa vähäisempiä sepelvaltimotautilukuja, sydäninfarktikuolleisuutta ja muun muassa syöpää.

Kosin saarella suuri osa ruuasta tuotetaan itse. Monien tavernojen herkut kasviksista juustoihin ja lihoihin ovatkin peräisin lähitiloilta.

Myös paikalliset viinit ovat erinomaisia. Kohtuudella nautittuina nekin edistävät terveyttä. Tätä mieltä oli Hippokrateskin, joka kokeili viiniä lääkkeeksi erilaisiin vaivoihin.

Kosin kauppahallissa myydään paikallisia herkkuja, kuten hunajaa, mausteita ja oliiviöljyjä vaikka kotiintuomisiksi.

Kuumaan kylpyyn

Agios Fokas -rannan kuumilla lähteillä, jyrkän kallioseinän sisältä virtaa puro, jonka vesi on polttavan kuumaa. Ihmiset makaavat puron ja meren sekoittumakohdassa, kivien reunustamassa altaassa kuin hylkeet.

Kuumien lähteiden oletetut terveysvaikutukset perustuvat veden mineraalipitoisuuteen. Hajusta päätellen tämä vesi sisältää ainakin rikkiä. Sen sanotaan rentouttavan kipeät lihakset ja lisäksi se voi auttaa myös reumavaivoihin, maksasairauksiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin, kuten akneen ja psoriaasiin. Tiedä häntä, mutta ei ihanan lämpimässä kylvyssä lilluminen kai pahastakaan ole!

Thérmaan, kuumille lähteille on Kosin kaupungista noin 10 mäkistä kilometriä. Rannalle pääsee esimerkiksi bussilla. Lähteessä pulikoiminen on ilmaista.

Hemmottelua hotellissa

Harmonia on ensimmäinen sana, joka tulee mieleen, kun astuu sisään Sensimar Oceanis Beach and Spa Resortiin. Vain aikuisille tarkoitetussa hotellissa kaikki yksityiskohdat on mietitty rauhallisen lomatunnelman löytämiseksi. Kauniit huoneet, ihana ranta ja siellä täällä keinuvat riippumatot kutsuvat lepoon.

Hotellissa on myös tyylikäs spa, jonka hoidoissa käytetään muun muassa kreikkalaista luonnonkosmetiikkaa. Luonnonmukaisuus näkyy myös hotellin buffetpöydässä, jossa tarjolla on paljon maukasta luomuruokaa – osa hotellin omalla pellolla tuotettua.

Pesusienisaari Kalymnos

Kosin-matkaajan kannattaa myös piipahtaa nappurisaari Kalymnoksella. Saari tunnetaan muun muassa pesusienistään, joita siellä on sukellettu merenpohjasta jo antiikin ajoista.

Vaikka muoviset pesusienet ovatkin vallanneet suihkukoppimme, Kalymnokselta voi hankkia edelleen aitoja pesusieniä suoraan pesusienityöpajasta, ja samalla nähdä, miten sieniä kerätään ja työstetään.

Kosilta voi päiväretkeillä Kalymnokselle helposti – lauttamatka kestää parikymmentä minuuttia. Lisäksi Kosin-matkaan on mahdollista yhdistää viikko Kalymnoksella.

Kosin saarella pyörävuokraamoita on miltei joka kadunkulmassa ja useiden hotellien yhteydessä. Pyörän vuokraus maksaa noin 5 euroa/päivä. Kosin saarella pyörävuokraamoita on miltei joka kadunkulmassa ja useiden hotellien yhteydessä. Pyörän vuokraus maksaa noin 5 euroa/päivä.