/Kreeta

Kreeta hurmaa yrteillään

TUI, Suomi

Kreeta on erityisen kuuluisa yksinkertaisesta mutta erittäin terveellisestä ruokavaliostaan, jonka on todettu edistävän sydämen terveyttä ja laskevan kolesterolia sekä verenpainetta.

Vuosituhansien ajan saarella ruokaa on valmistettu etenkin kasviksista, oliiviöljystä, hedelmistä, erilaisista yrteistä sekä vuohen- ja lampaanlihasta. Ruuat maustuvat erilaisilla yrteillä.

Katso pikaopas Kreetan yrtteihin:

Oregano

  • Oreganosta eli mäkimeiramista käytetään lehtiä ja nuppuja.
  • Maku on hieman kitkerä, mikä vahvistuu kuumennettaessa.
  • Oregano on tutuin italialaisten ruokien, nimenomaan pitsan, mausteena mutta se maistuu mainiolta myös grillatun lihan tai kalan

Rosmariini

  • Rosmariini on lähtöisin Välimeren alueelta.
  • Sen ikivihreitä neulamaisia lehtiä käytetään erityisesti lihan mutta myös erilaisten perunaruokien mausteeksi.
  • Kukat voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia, liloja tai sinisiä.
  • Rosmariinin on uskottu parantavan muistia.

Laakerinlehti

  • Laakerinlehden uskotaan parantavan immuniteettia ja ajattelua.
  • Sitä käytetään etenkin keittojen, patojen ja marinadien mausteena.
  • Antiikin Kreikassa laakeripuun oksista tehtiin seppeleitä sankareille, kuten olympiavoittajille ja runoilijoille. Todennäköisesti sanonta Levätä laakereillaan juontaa tästä perinteestä.

Basilika

  • Basilikaa lisätään etenkin tomaattiruokiin mutta sitä käytetään myös salaateissa, pasta-, muna- ja vihannesruuissa.
  • Se sopii hyvin kalan ja vaalean lihan kuten vasikan ja kananpojan seuraksi.

Minttu

  • Minttu maustaa ruokaa, makeisia, teetä, hammastahnaa ja suuvesiä, sillä sen miellyttävässä aromissa on vivahdus mentolia.
  • Mausteena käytettynä se kiihottaa ruokahalua.

Salvia

  • Salvian nimi juontuu sanasta salvare, eli parantaa. Sitä onkin käytetty rohdoksena jo 6000 vuotta.
  • Salviassa on hiukan pippurinen maku.
  • Euroopan eri alueilla sitä lisätään liha-, kasvis- sekä makkararuokien mausteeksi.

Timjami

  • Timjamin maku on voimakkaan aromikas. Sitä käytetään kasvis-, kala-, kana- ja makkararuokiin, pastoihin, pitsoihin sekä keittoihin ja ruokien koristeluun sekä osaksi Provençen yrttisekoitusta.
  • Kreetan saaren laadukkaista hunajalaaduista timjamihunajaa pidetään parhaana.

Kreikkalainen salaatti maustetaan muun muassa mintulla ja oreganolla. Kreikkalainen salaatti maustetaan muun muassa mintulla ja oreganolla.