/Kreeta

Kreetan nähtävyyksiä: Spinalonga

TUI, Suomi

Karmeatkin asiat menneisyydestä voivat muuttua ajan myötä matkailunähtävyyksiksi. Näin on käynyt esimerkiksi Kreetalla Mirabellon lahden suulla sijaitsevalle Spinalongan saarelle.

Euroopan viimeinen spitaalisiirtola oli kulkutautia sairastaneiden karkoituspaikkana vuosina 1913–1957. Tuolloin matka Spinalongaan merkitsi matkaa kuolemaan.

Siirtola rakennettiin aikoinaan suuren venetsialaislinnoituksen muurien sisälle. Spinalongalle muodostui pieni kylä, jossa oli tavernoita, myymälöitä, kirkko sekä puutarhoja kanoineen ja vuohineen.

Vuonna 1957 siirtola suljettiin ja viimeiset potilaat vietiin sairaalaan Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan. Siitä asti saari on ollut asumaton.

Nykyään kyynelten saareksikin kutsuttu paikka on Kreetan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Helpoiten saarelle pääsee Eloundasta ja Agios Nikolaoksesta. Saarelle tehdään myös päiväretkiä.

Yksi Kreetan tunnetuimpia paikkoja on Spinalonga, jota kutsutaan myös kyynelten saareksi. Saari oli aikoinaan leprasiirtola. Yksi Kreetan tunnetuimpia paikkoja on Spinalonga, jota kutsutaan myös kyynelten saareksi. Saari oli aikoinaan leprasiirtola.