Baloksen laguuni

Baloksen laguuni sijaitsee Kreetan länsipuolella ja on ehdoton vierailukohde upeita rantoja rakastaville. Laguuni rantoineen taistelee Elafonisin kanssa Kreetan kauneimman rannan tittelistä. Ranta on ainutlaatuinen ja siksi hyvin tunnettu ja valokuvattu. Matalapohjainen ranta sijaitsee laguunissa riutan suojaamana.

Baloksen laguuni tekee vaikutuksen. Luonto on villiä ja suurenmoista. Ranta on eksoottinen, kiitos vaaleanroosana sädehtivien murskautuneiden korallien ja matalapohjaisen veden, joka on kristallinkirkkaan turkoosia. Vesi laguunin ympäristössä on monin paikoin niin matalaa, ettei se peitä edes polvia – ihanteellista pienille lapsille. Hieman kauempana laguunia ympäröivillä kallioilla vesi on syvempää ja viileämpää sekä sopivampaa snorklaukseen. Baloksen laguuni soveltuu kaikille, kaivattiinpa sitten suurenmoista luontoa, kaunista uimalahtea tai snokrlausmahdollisuuksia.

Baloksen laguunille kulkeminen

Baloksen laguuni sijaitsee noin 60 kilometriä Chaniasta länteen. Oma auto on erinomainen vaihtoehto rannalle kulkemiseen. Huomioi, että Baloksesta lähtevän tien viimeinen osa on noin 7 km pitkä mutta kivi- ja sorapohjainen. Siksi maksimivauhti on noin 10-20 km/h. Lähistöllä on pysäköintitilaa rajatusti, ja jos saavut myöhemmin päivällä, voi kävelymatkasta tulla vielä parkkipaikan lähimpien osien 1-2 matkaa pidempi. Kävelytie koostuu portaista, kivilohkareista ja soratiestä. Se vaatii kunnolliset kengät ja voi tuntua rankalta - hyvän fyysisen kunnon omaavat palkitaan kuitenkin perillä laguunissa.
Yksi vaihtoehto autolle on bussi, tai monien suosima venematka rannalle. Kissamoksen satamasta (Kavonisi) lähtee useita veneitä, ja moniin venematkoihin kuuluu vierailu Baloksen laguunilla Gramvousan saarella. Veneretkien tarjoajia on vaikka muille jakaa, minkä johdosta ranta myös on hyvin suosittu. Erityisen paljon ihmisiä on paikalla juuri veneretkien pysähdysten aikaan. Ranta on upea ja arvostettu, mutta ei kannata odottaa olevansa yksin sillä.

Mikäli kaipaat fyysistä haastetta, vaeltaa rannalle Kalivianista noin kolmessa tunnissa. Tällöin saat kokea Gramvousan kuivan kauniin ympäristön ja nauttia monista upeista näkymistä.

Rannalla ei ole ravintolaa, mutta kevyttä välipalaa saa kioskista. Suosittelemme kuitenkin ottamaan mukaan reilusti vettä sekä automatkaa että venematkaa varten yhdelle Kreetan kauneimmista rannoista.