Frangokastello

Kreetan etelärannikolla noin 10 kilometriä Hofa Sfakionista itään ja 75 kilometrin päässä Chaniasta sijaitsee yksi saaren tunnetuimmista rannoista, Frangokastello. Ranta erottuu joukosta kolmiomaisen muotonsa ansiosta. Näinpä rantaviivaa löytyy sekä lounaaseen että kaakkoon. Tämän lisäksi jylhyyttä tuo karun maiseman keskellä kohoava jyrkkä kallio sekä vanha venetsialainen linnoitus.

Ranta on rauhallinen ja matalapohjainen, ja sopii näin ollen nuoremmille lapsille erinomaisesti. Hiekka on pehmeää, ja siitä on helppo rakentaa vaikkapa hiekkalinnoja. Vesi on selkeää ja turkoosia. Tuulisella säällä rannan hiekka voi pöllytä ympäriinsä, joten parhaimmillaan ranta on tyyninä päivinä. Ranta on huippusesongin aikaan hyvin suosittu, mutta aurinkotuoleja riittää hyvin, kuten myös joitakin rajallisia palveluita. Linnan ympäristöstä löytyy kuitenkin muutamia erittäin hyviä ravintoloita.

Päärannalta länteen sijaitsee Vataloksen pitkä ranta, joka koostuu hiekan ja pienten kivien sekoituksesta. Vatalos soveltuu ihanteellisesti snorklaukseen. Mikäli kävelet päärannalta taas noin 300 metriä itään, saavut Orthi Ammoksen rannalle, joka tunnetaan isoista hiekkadyyneistään.

Frangokastellon taistelu ja Danalin kummitusarmeija

Frangokastellon venetsialaislinnoitus on vaikuttava ja erittäin hyvin säilynyt. Linnoitus rakennettiin vuonna 1371 suojaksi merirosvoilta. Kreikan vapaussodassa turkkilaisia vastaan käytiin linnoituksella tunnettu taistelu 17. toukokuuta 1828. Kreetalaiset joukot tekivät linnasta turvapaikkansa, mutta turkkilaiset piirittivät sitä viikon ajan. Piirityksen aikana johtaja Dalanis kuoli yhteensä 350 miehensä kanssa.

Kerrotaan, että juuri nämä tapahtumat ovat merkillisen Frangokastellon taistelun vuosipäivänä esiintyvän ilmiön takana. Aamun sarastaessa nähdään pitkän rivin aseistautuneita mustiinpukeutuneita miehiä - Dalaniksen kummitusarmeija - marssivan linnalle. Kun rivistö saavuttaa meren, katoaa näky auringonsäteisiin. Pitkän varjokulkueen riviä kutsutaan nimellä Drosoulites (kastevarjot), ja se kestää noin 10 minuuttia. Ilmiölle on monia selityksiä. Ilmiötä pidettiin kuitenkin niin todellisena, että useita kertoja taistelussa sitä erehdyttiin luulemaan aidoksi ja sitä kohtaan avattiin tuli. Tämä tapahtui niinkin myöhään kuin toisen maailmansodan aikaan.