Prevelin ranta

Kreikassa on lukematon määrä rantoja, toinen toistaan kauniimpia ja paratiisimaisempia. Osa näistä erottuu joukosta toden teolla, vaikka hiekka ei olisikaan pulverimaisen hienoa tai ranta itsessään kuin Robinson Crusoesta.

Kuuluisa Prevellin ranta, jota kutsutaan myös nimillä Prevelinjärvi tai Finikas, sijaitsee noin 35 kilometriä Rethymnosta etelään. Tämä rantanäkymä poikkeaa todella tavallisesta. Ranta sijaitsee Kourtaliotiksen rotkoksi kutsutun rotkon suulla. Rotko täyttyy Megalopotamosjoesta laskevasta vedestä. Rotkon jylhät kallioseinämät kohoavat 600 metrin korkeuteen ja rotko on kolmisen kilometriä pitkä. Kyseessä on yksi Rethymnon tunnetuimmista luonnonilmiöistä.

Koko Prevellin rannan jokipenkereellä kasvavat Theophrastus-lajin palmut, joita esiintyy vain Kreetalla. Ranta yhdessä vaikuttavan rotkon ja kiemurtelevan joen molemmin puolin kohoavan palmumetsän kanssa luo varsin ainutlaatuisen kokemuksen. Monien mielestä upea näkymä rannan yli päihittää itse rannalla vierailun.

Prevelin ranta vetää puoleensa isoja matkailijamääriä, etenkin kesäkuukausina. Täällä voit kävellä joenvartta pitkin, hakeutua varjoon palmupuun alle tai kastautua veteen. Koska Megalopotamosjoki laksee mereen juuri täällä, pysyttelee meriveden lämpötila matalampana kuin Kreetalla tavallisesti. Myöskään rantahiekka ei ole kovin hienojakoista tai rannan pohja sileää: ranta muodostuu sorasta ja pikkukivistä, pohjalla odottavat hieman isommat kivet.

Lähistön nähtävyydet ja kulku rannalle

Mikäli olet päättänyt nähdä vaivaa ja matkata Prevelin rannalle, kannattaa harkita Prevelin kauniilla luostarilla pysähtymistä. Se sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä rannalta. Mikäli tahdot testata muita lähistön vierailun arvoisia rantoja, harkitse Plakiaksen rantaa, joka on muun muassa sukeltajien ja leijalautailijoiden suosima.

Tavallisesti Prevelin rannalle kuljetaan autolla ja tämän jälkeen laskeudutaan jyrkkiä, pitkiä portaita, jotka voivat olla hankalat niin lapsille kuin hieman iäkkäämmille matkailijoille. Rannalle pääsee myös veneellä Plakiaksesta tai Agia Galinista. Vaihtoehtona on nousta bussiin luostarilta tai Rethymnonista. Jos nälkä pääsee yllättämään, voit ostaa ruokaa rannalla sijaitsevasta pienestä tavernasta.