Stavroksen ranta

Mikäli tahdot nauttia auringosta, uimisesta ja lukemattomista rannoista, suuntaa pohjoismaalaisten suosimalle Kreetalle. Kreetan luoteisrannikolla noin 15 - 20 kilometrin päässä Chaniasta sijaitsee Stavros, suhteellisen rauhallinen lomakohde Akrotirin niemimaalla.

Stavroksen kolmesta rannasta tunnetuinta kutsutaan nimellä Stavros Beach, Stavroksen ranta. Se sijaitsee kaupungin koilliskulmassa. Suurin syy maineeseen on vaikuttava ympäristö: suuri Vardies-vuori, joka kohoaa rannan toiselta puolen kuin kamelin kyttyrä. Vuoren edustalle on perustettu laguunia muistuttava uimalahti, jonka vesi on matalaa ja rauhallista. Vettä reunustaa kullankeltainen hiekkaranta. Rannan vieressä sijaitsee pieni kalasatama.

Matala vesi ja suojaisa uimalahti luovat lapsiperheille sopivan rantaympäristön varsinkin niinä päivinä, joina tuuli ei ylly liian kovaksi. Huomioi, että pohjalla on paikoin suuria ja teräviä kiviä. Siksi sopivat rantajalkineet voivat olla paikallaan hieman kauempana vedessä viihtyville vieraille.

Tekemistä Stavroksen rannalla ja elokuvan taikaa

Stavroksen rannalle matkataan lähinnä rannan äärellä rentoutumista varten. Täällä elo on rauhaisaa, rantaurheilu ei kuulu tarjontaan. Sitä vastoin vuokralla on aurinkotuoleja ja -varjoja. Lähistöltä voi ostaa ruokaa niin ravintolasta kuin minimarketista.

Kuulostaako Stavros tutulta nimeltä? Nimi ja kaupunki yhdistetään usein vuoden 1964 kulttielokuvaan “Kerro minulle, Zorbas”, jonka pääosaa näytteli Anthony Quinn. Elokuvan useita kohtauksia kuvattiin Stavroksessa, muun muassa viimeinen kohtaus, jossa juuri Stavroksen ranta ja sen tunnusomainen vuori näkyvät taustalla. Elokuva oli ehdolla jopa seitsemässä Oscar-palkintokategoriassa ja voitti lopulta kolme: paras naissivuosa, paras kuvaus ja paras lavastus. Stavroksen rannan näköaloista tuli siis kuuluja ja puhuttuja jopa Hollywoodia myöten!